Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

IDEL GLADA TJEJER - REALEXAMEN LUDVIKA 1959

***

Förr i tiden fotade jag väsentligheter. Kompisar tex. Och så tjejer förstås. En del av dom här bilderna har ni redan sett, kanske alla. Men det här gänget hör ihop, realexamen 1959, HAL Ludvika. Motsvarar väl ungefär nian nu, även om vi gick ett år längre, 6 år i folkskola plus fyra år i realskolan . Jag blir ju lite glad när jag tittar på bilderna. Några kommer jag ihåg namnen på men några var jag tvungen kolla i negativalbumet. Där står det. Metadata i min nyare digitalkameror är inte mycket att ha, där står bara ointressanta saker som tid, bländare och ISO-tal, kamera objektiv osv. Aldrig det står vilka jag fotat tex, det gör det alltså i mitt negativalbum. Bengan har nog rätt, analogt är bättre. Allrahelst som det är fotat med min Yashica-Mat.

*

Inger Graman

*

Monika Johansson

*

Anita Furugren och Birgitta Lindh

*

Inger Graman

*

Birgitta Lindh och Inger Östby

*

Hem på flak förstås

*

Per Hillervik, Inger Graman, Marianne Eriksson (Drougge)

*

***

Inlagt 2021-10-19 14:59 | Läst 1290 ggr. | Permalink
Fint med alla trevliga bilder från den tiden, många livsöden som rullat på under åren..
Väldigt bra bildkvalité dessutom.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-10-19 20:27
Tack Gunte, så är lätt att tänka. Det påminner mig om hur lite vi egentligen vet om alla våra medmänniskor.
Fina bilder med som jag kan förstå mycket minnen i. Sånt syns och smittar liksom av sig lite granna.
Jag vet inte i vilket program du redigerar i, men många, GIMP, Lightroom, ACR, Photoshop her välutvecklade metadatafunktioner att använda för att katalogisera och lägga in uppgifter om bilderna. Ibland kommer man på saker senare om bilden som är värt att komma ihåg. Då är det enkelt att gå in och ändra. Men ett handskrivet häfte har onekligen ett speciellt värde.
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från Khalad 2021-10-19 20:40
Hej Gunnar, visst, där finns många jag minns väldigt väl. Jag redigerar praktiskt taget bara i LR. Och jag vet, där finns möjligheter att skriva, men det blir aldrig gjort, jag tar alldeles för många bilder nu, för många lika bilder dessutom. Min lite skämtsamma kommentar syftade väl egentligen på hela inställningen till bilder då och nu. Då var varje bild viktig, både pga av jobbet att framkalla och förstora men också kostnaden, film, papper och vätskor var dyra för en gymnasist med enkla extraknäck. Jag hör ju till dom som nu i stället slösar med fotograferandet och det är inte alltid jag ger dom enskilda bilderna tillräcklig uppmärksamhet för att ens kunna se om där finns potential till en riktig bild. Tack för trevlig kommentar!
mombasa 2021-10-19 21:36
Haha, jag förstår och ska i sanningens namn säga att jag slarvar en hel del med metadata jag också. Om man använder Adobe Bridge i botten på programstapeln kan man markera hundratals bilder på en gång och ge dem relevanta data. Det är smidigt.
/Gunnar s
Åh vilken glädjetid som riktigt lyser igenom i bilderna.
Fantastiskt
Svar från Khalad 2021-10-19 20:42
Tack för det Nini, jag glädjer mig varje gång jag börjar kolla dom gamla negativen :-)
Hej Björn.
Dejlige fotos med masser af minder for dig.
Jeg er lidt overrasket over, hvor voksne især pigerne ser ud.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2021-10-20 13:52
Tack Erik, alla bilder här har tydliga minnen för mig, så är det. Och de flesta flickorna är 17 år. Kanske ser de lite äldre ut eftersom kläderna då inte hade ett utpräglat ungdomsmode som idag, i mkt var det vuxenmodet som angav tonen också för ungdomarna. Tack för uppskattad kommentar!
Vilka glädjebilder och jag kan inte låta bli att jämföra lite med hur det ser ut idag. Blommorna och banden runt halsen samt mössorna är ju väldigt likartat men dessa tjejer har ingen eller väldigt diskret make-up och handskar skulle man tydligen ha till dräkten. Mössorna verkar dock inte vara vita men det kanske var en senare examen, det här vet jag ju inte så mycket om.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-10-20 13:56
Hej Lena, som jag svarade Erik fanns ju inget utpräglat ungdomsmode, vuxenmodet ( dräkt och handskar tex) var ju riktlinjen. Och make up förekom knappast i skolsammanhang. Realexamensmössorna var grå, studentexamensmössorna vita. Tack för trevlig kommentar,
Riktigt kul att se! Och en serie dessutom. Toppenbilder och man kan riktigt se en härlig glädje och stolthet i deras ansikten. Känns som en examen var mer speciell förr i tiden

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-10-20 14:00
Hej Johnny, både realexamen och studentexamen var viktiga händelser, säker mer betydelsefulla då jämfört med idag. Tack för fin kommentar!
Fin serie bilder fulla av glädje. (Och så kul att ha, eller hur?)
Svar från Khalad 2021-10-20 14:02
Tack Lena, examen då var viktigt. Och jag blir glad varje gång jag skannar gamla bilder, dom är ju lite av en tidsmaskin :-)
Tjejer och tjejer, riktigt bra är det hela...
😁
Svar från Khalad 2021-10-20 14:03
Tack Hans-Åke, vad vore livet utan tjejer?
Många härliga studentbilder, glada och underbara ungdomar! hälsar Lasse
Svar från Khalad 2021-10-20 14:05
Tack Lars-Ove, precis så är det!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg