Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DAGS ATT LÄMNA FINSPÅNG?

***

Det kostar att bo i Finspång. Häromdagen damp fakturan för bilförsäkringen ner i lådan. Den har alltid varit dyr, helförsäkring och obegränsat miltal. I fjol gick den på 13500, i år ville Moderna ha 20500, en ökning på sådär 50 %. Jag trodde dom skrivit fel och ringde Moderna. Först trodde kundhanteraren också att det blivit fel men hon skulle tala med sin chef, hon fick inte ändra priser själv. Straxt var hon tillbaka och berättade att det var rätt pris. Höjningen berodde på det postnummerområde jag tillhörde har haft mycket inbrott och skadegörelse  på bilar i området, Finspång alltså. Och jag har sett på Finspångssidan på FB att det varit extra mycket sånt, från buskörningar till ren skadegörelse. Buskörningar har pågått länge, speciellt vintertid. Det vrålar av trimmade bilar i centrum på vinterkvällarna när det finns snö. Att det händer nå´n gång då och då skulle kunna vara ok, men inte nästan varje vinterkväll i många många år. Och det är ju inte så konstigt, vi har en polisstation i Finspång, men den är sedan ganska många år obemannad  utanför kontorstid. På något konstigt sätt verkar det som bilmarodörer och andra fått reda på det? Men det är ju bara drygt 20 000 invånare in Finspång, vi får väl skylla oss själva som valt att bo just här. Men nu är skadegörelsen alltså av sån omfattning att försäkringsbolagen höjer priserna i just Finspång.

*

Medan jag är på det humöret kommenterar jag gärna Vårdcentralen i Finspång (obs det finns bara en), gissningsvis en av landets sämsta. Nu har man precis tagit halvmiljardsatsningen på nya Vårdcentrum i bruk, där man i broschyrer och annan information skryter om hur otroligt bra samarbete som råder mellan regionen (landstinget) och Finspångs kommun. Problemet är bara att det fortfarande knappt går att boka tid. I all information från vårdcentralen, på nätet och på annat håll, berättar man om hur väl man tar hand om alla, det är bara att ringa, telefontiderna är mellan 0600 och 1600. Det är bara det att efter ungefär klockan åtta på morgonen är alla telefonkontaktmöjligheter bokade, det går inte att nå varken sköterska eller någon annan. Detta har varit lika år efter år, i många många år. Har jag förstått info rätt drivs denna vårdcentral av, eller åtminstone ihop, med landstinget. Jag tror inte något privat företag - vare sig vårdcentral, butik eller industri - skulle kunna bedriva verksamhet med den inställningen till kunderna.

*

Det finns en del annat också, 51 :an går fortfarande rakt genom västra delen av centrum. Där passerar den en av ortens största skolor. Komplett obegripligt. Jag vet att det i första hand är Trafikverkets och Statens huvudvärk men kanske har kommunledningen lite påverkan också? Eller åtminstone borde dom ha sina kontakter med Trafikverket det är nog många som vill ha del av deras pengar, man får nog ligga på för att få sin del.  

*

Jaja, nog för den här gången. Men jag ringde förstås först till Länsförsäkringar och si, där kunde jag få min försäkring för drygt 9`, alltså mindre än hälften det Moderna ville ha. (Bara så ni vet, jag har stämt av mellan bolagen tidigare år också, och då har Moderna varit billigast). Så nu har jag sagt upp försäkringen på Moderna. För övrigt tror jag kommunen har en del att göra om man vill att sin egen framtidsplan ska bli verklighet. Där ska kommunen öka sitt invånarantal från 20 till 30´. Just nu rekommenderar jag inte en människa att flytta till Finspång.

*

*

***

Inlagt 2021-09-04 22:38 | Läst 3106 ggr. | Permalink
En så´n dag alltså?
Svar från Khalad 2021-09-04 23:31
Precis Lars, vi har inga elsparkcyklar i Finspång, jag tycker skogarna sköts hyfsat bra m .allemansrätt och allt så nu tyckte jag det var min tur :-)
Försäkringar? Jo, jo!

Om folk i allmänhet, sådär mellan tummen och pekfingret, klarade av att göra rimliga riskbedömningar - ja då skulle hela försäkringsbranschen gå omkull... :-)
Jag har sedan 20-åråldern inga försäkringar. Som förväntat har inget av sådana saker heller hänt. Gissa om jag har sparat pengar!
Jamen OM - kvider folk. Ja se där har vi hela miljonrullningen för försäkringsbolagen.
Numera, när jag nu tog körkort på gamla dagar, tvingas jag ha halvförsäkring på bilen. Det förargar mig!
Svar från Khalad 2021-09-04 23:39
Hej Peter, trevligt att se dig här igen! Jag vet ju att du är klokare än de flesta av oss men jag tycker det känns skönt att ha villan o fritidshuset försäkrat, jag har lån på dom. Bilen skulle nog kunna diskuteras, senast för ett par år sen hade jag avsevärd glädje av försäkringen. I övrigt har jag inte prylförsäkringar, på kameror och objektiv resonerar jag som du här. Hoppas din sommar varit bra!
syntax 2021-09-05 10:11
Klokare än de flesta...?
Då får jag väl citera Tina Turner: "... I,m simply the best, better than all the rest"... :-D

Jodå - sommaren var utmärkt. Juni, juli, och halva augusti var fantastiska sommarmånader. Så bra svensk sommar kan bli. Jag kan inte erinra mig att jag, som utpräglad badkruka, har varit i och simmat så mycket! Havet runt Åland dämpar även den värsta hettan i värmeböljor. När Stockholm har 30 grader har vi på Hasselvik runt 26.
Jag HADE Länsförsäkringar. Men så ville dom chockhöja bilförsäkringen. Det har inte hänt ett dugg i kvarteren häromkring utom att Länsförsäkringar flyttat in tvärsöver gatan framhöll jag. Och ni ställer väl inte till så mycket försökte jag. Och bilen står tämligen skyddad i ett garage! Nä det var nåt med postnumren. Inte förhandlingsbart ens långt upp i LF.

Jag bytte till If som jag tidigare inte ens övervägt. LF bank är f ö inget vidare den heller. Jag fick åka till Hemse för att reda ut problem dom hittat på, det gick på en kvart medan LF Norrköping strulat i åratal. På Gotland fungerar både LF Bank och LF bra. Dom svarar i telefon! Jau vi tyckar att de äur en vikti sak att bemötandet blir bra sägar ledningen.

Bortsett från skjutningarna, elsparkstöttingarna, norrköpingsborna, bangerserna, bankerna, hyresvärden och kommunen kan jag rekommendera Norrköping! Men absolut inte vårdcentralen Helsa Spiran. Det är så förfärligt där att det inte ens går att skoja om. Privatägt av Kry.

Elegant bild!
Svar från Khalad 2021-09-05 21:09
Hej Måns, tack för kommentar och fin bildkritik! Jag har goda erfarenheter från Länsförsäkringar, både i Östergötland och Dalarna. Och jag stannar nog i Finspång tv, allt är inte dåligt fast jag fokuserade på det dåliga här :-) Och vårdcentraler, tror inte man (=jag) kan säga att någon kategori är bättre än någon annan, skillnaderna beror nog mer på ledning. Som smedjebacksbo när jag är i Korsheden har jag ett antal gånger beställt tid där, det funkar alltid alldeles utmärkt trots att det är avfolkningsbygd. Alltid (nästan) telefonkontakt vid första försöket, alltid vänligt bemötande och ofta en läkartid inom 1-3 dagar när det behövts.
Måns H 2021-09-05 21:38
Jag har behållit Länsförsäkringar utom för bilen. På Gotland har LF utmärkt skadedjursbekämpningsservice, man får ju inte köpa råttgift längre och tyvärr behövs det för att hålla huset intakt.

Jag ångrar lite att jag skrev norrköpingsborna. Det är nuläget med att jag inte törs gå på trottoaren utan att titta mig över axeln hela tiden som ställde till det. Fina grannar i huset och bara man inte behöver gå på trottoaren så är det mesta OK.

Men det som ska vara småskaligt för att bli bra, som äldreboenden, läggs ner medan nya storskaliga byggs. Min frus boende är privatägt och Gud ske lov "vann" dom fattigauktionen för ett par år sen och får behålla personalen till nästa upphandling medan kommunen skär ner.
Svar från Khalad 2021-09-05 21:53
Tror att man får hålla koll på försäkringsbolagen hela tiden. Det är som att hämta ut medicin på apoteken, billigast för dagen är alltid ett annat fabrikat än det man hade senast. Fint att din hustru får samma personal nästa år, det handlar om trygghet, hälsningar
Chockad...vilka rövarpriser på försäkringen, här nere i vilda västern håller sig försäkringen på runt 4 loppor..
Kanske beror det på vad för bild du har ?
Ps Läcker bild på rondellen..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-09-05 21:12
Hej Gunte, det finns nog några skäl. Helförsäkring med hyrbil upp till en vecka vid behov, obegränsat antal mil, inga bonusrabatter just nu eftersom det bara är något år sen jag utnyttjade försäkringen. Tack för fin bildkritik :-) H-ar/ Björn
Instämmer nog i det mesta du skriver även om det många gånger fungerat bra för min del. När det gäller bilförsäkringar så tycker man alltid att det är för dyrt. Har alltid haft halvförsäkring på mina bilar. För många år sedan när vi var i Finland skar min gamla bil. Blev alldeles för dyrt att reparera så det blev skroten. Vi hade mycket packning med som skulle tas hem. Vi löste det med att min dotter och sambo kom över till Finland för att hämta oss. Försäkringsbolaget betalade milpengar och båtresan så det tyckte jag var helt ok.
Sten
Svar från Khalad 2021-09-05 21:16
Hej Sten. Helförsäkring, fri körsträcka och ingen bonus eftersom det inte var längesen jag utnyttjade försäkringen är väl förklaringar....Tur att ni kunde ordna det i Finland, inte lätt att fixa sånt på egen hand!
Bor på lugn plats, så jag ännu inte behöver betala extra för den utveckling som skett i landet. KIA laddhybrid, kör mest på hushållselen och betalar ungefär 2500 om året för skatt och försäkring, resten ingår i privatleasingkostnaden, 3600/mån för allt.
Svar från Khalad 2021-09-05 21:18
Det är nog bra att bo på landet, så var Finspång länge, tack Stefan!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg