Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I FORTSÄTTNINGEN BLIR DET PJ:S LUDVIKA!

***

Oj, jag trodde knappt såna här miljöer fanns kvar längre, underbart. Allt har inte rationaliserats bort, kanske finns hopp för framtiden ändå. Alltså PJ:s i Norrvik, mellan Ludvika och Grangärde (PJ Carlsson Maskin AB).

*

Varför hamnade jag där? Häromdagen klippte jag gräset, jag har en sån där liten traktorklippare. Det gick utmärkt tills det bara var en liten plätt kvar. Den förblev oklippt fastän jag körde över den ett par gånger. Lilla traktorn brummade på fast själva klippaggregatet hade slutat funka. Aha, tänkte jag, säkert en drivrem som hoppat av. Min fantastiska granne Tommy konstaterade snart att drivremmen var hel, men en fjäder som gav kraften till en spännrulle hade gått sönder. På förmiddagen idag åkte jag med den trasiga fjädern i handen till Fagersta (Westcom) där jag köpt maskinen för 3-4 år sen. Nja, där var inte mkt hjälp att få, under året hade man lagt av med all service till förbränningsdrivna prylar, nu var det elektriskt som gällde. Bra för miljön tyckte jag men blev ändå lite sur eftersom man sålt förbränningsdrivna grejor fram tills i fjol, service till kunderna man sålt såna grejor till i säkert 25 år kanske man kunde ha. En fjäder skulle dom nog kunna ta hem men dom kunde inte identifiera fjädern som jag visade upp för dom.

*

Ja, så fick jag klart för mig (av Tommy så klart) att det var PJ:s  utanför Ludvika som gällde, så på eftermiddagen gjorde I och jag en tur dit. Och därmed blev jag en upplevelse rikare, så mkt prylar har jag nog aldrig sett på ett och samma ställe. På små ytor! Inga datastyrda gaffeltruckar som for  kring och hämtade upp prylarna i höglager där inte. Undrar om det inte möjligen var herr Carlsson själv som tittade på min trasiga fjäder och sen gick ut på lagret och kollade om dom hade nå´n  sån. Han verkade i alla fall väldigt hemtam där. Och jag frågade om jag fick ta några bilder, det fick jag. En liten stund dröjde det, men så kom han tillbaka med en likadan men hel fjäder. Hur han kunde veta var han hade lagt den fick jag aldrig veta......Den kostade 216 :-, jag är säker på att många skulle begärt 699:- för den. Det blir inte sista besöket.

*

I hade troget suttit o väntat i bilen, jag hade först stått i kö en bra stund, så vi bestämde oss för att fortsätta upp till Tillmans i Grangärde (Tillmans Cafe´och gårdsbutik). Det är dom som också har stora svartavinbärsodlingar och musteri. Två kaffe och blåbärspaj med vaniljsås, 115 :-. Suveränt gott! Passade på och frågade hur många buskar dom hade, det visade sig vara 350 000 buskar. Dom maskinplockas (skakas) om ni undrar. Det gjorde jag, undrade alltså, det är därför jag vet.

*

*

*

*

Här är min trasiga fjäder. Misstänker utmattningsbrott. För typ 50 år sen hade jag sågat av den avbrutna änden och lagt in den i ett SEM ( Scanning Electron Microscopy) och kollat om där fanns spår av konsekutiva utmattningsfronter på brottytan.

*

***

Inlagt 2021-07-19 23:36 | Läst 3015 ggr. | Permalink
Ser ut som utmattningsbrott.

För typ 70 år sen var jag på en fjäderlindningsverkstad i Stockholm. Pappa hade köpt fjädrar till en artikel han sålde i sin affär. Jag var springschas. Eftersom dom glömt tillverka fjädrarna fick jag se på medan dom gjorde dom. En stor svarv och en stång med rätt diameter och så nåt mothåll så att fjäderstålet lindades runt stången.

Där hade dom kunnat tillverka en reservdel på tio minuter. Nu stannar Sverige om vi inte får delar från Kina.

Fint att det finns ställen kvar som har lager. På Gotland pajade tvättmaskinen, en liten reparatör fick fram en reservdel för några kronor och sen har maskinen gått i många år. Cedergrens Mekaniska i Klintehamn har en vind med osannolikt stort urval grejor.
Svar från Khalad 2021-07-20 22:59
Hej Måns, det är det nog, utmattningsbrott. Visst är det fint med dom här tidblåsorna! Men jag tror denna är lönsam dessutom, dom har nyss öppnat nyförsäljningen i en separat affär i Brunnsvik, några kilometer därifrån.
Ett sådant original, det finns det inte många kvar. av. Skulle man städa där hade de säkert inte hittat någonting. Det var ju några fantastiska bilder och ett lyckligt slut.
Svar från Khalad 2021-07-20 23:00
Tack Peter, instämmer. Och nu klipper maskinen igen!
Skön dokumentation av vardagens bekymmer och glädje.
// Conny
Svar från Khalad 2021-07-20 23:00
Tack för det Conny!
Grangärde får mig att tänka! :)
Vad gäller fjädern, så finns det en liknande episod i boken "Zen och konsten att sköta en motorcykel" Huvudpersonen kommer till en liknande "verkstad"! :)
/B
Svar från Khalad 2021-07-20 23:03
Tack Bengt, Grangärde är fint! Och jag kommer ihåg den episoden, dom lyssnade mkt på motorljudet vill jag minnas :-)
Hej,
Fin beskrivning av brott hos en liten enkel detalj som borde vara en bagatell att ersätta. Firman som levererat klipparen borde ha reservdelslager i 10 år. Den regeln är för länge sedan bortglömd. SAAB och Volvo hade den regeln en gång i tiden. Vem äger dom idag.
De små allt i allo firmorna finns fortfarande kvar här och var. Men hur länge? Sedan blir det nätet.

Ha en fin sommardag
Bob
Svar från Khalad 2021-07-20 23:08
Tack Bob, tror detta företag lever och utvecklas just tack vare god service, hög kompetens och stark känsla för det dom gör,
Fin liten berättelse och bilder om en trasig fjäder.
Bengt H.
Svar från Khalad 2021-07-20 23:09
Tack för det Bengt!
Herlig historie og fremragende dokumenteret 👍
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2021-07-20 23:09
Tack Erik, det var ett upplyftande besök!
Fin dokumentär. Företag som drivs med fler motorer än lönsamhet. Ibland undrar man om de inte drivs nästan ”ideellt”. Jag blir glad varje gång jag stöter på såna här företag.
/Gunnar S
Måns H 2021-07-20 17:30
Det är väl en livsform. Några är händiga med pengar och låter den sysslan bli livet. Men inte alla, tack och lov.
Svar från Khalad 2021-07-20 23:12
Tack Gunnar, definitivt fler motorer ja. Men tror också detta är en lönsam verksamhet, dom har nyss flyttat nyförsäljningen till nya lokaler i Brunnsvik, ett par km därifrån.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg