Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RASBERGET

***

Precis tvärsöver Bartjärn, från badplatsen sett, ligger rasberget. Om det verkligen heter så har jag ingen aning om men så har vi kallat det sen vi kom hit för 66 år sen. Det är ju ett rasberg, det ser man direkt......Många gånger har jag funderat över hur det uppstod - när skedde raset? Som så ofta när det gäller större särdrag i landskapet  kopplar jag det till senaste istiden. Hela Bärkebygden, åtminstone som jag känner den, är full av stenblock. Inte enstaka här och där - skogar, sjöar och sjöstränder är översållade med stenblock.  Åkrarna, ängarna och fälten är ju fria förstås, kanske har dom varit renskrapade av isen  från början eller så är dom mödosamt skapade genom att rensats på block.

*

Bartjärn är ju inget stort vatten, det hörs på namnet. Kanske är det typ 250 m över till andra sidan. Förr i tiden brukade vi - I och jag - då och då simma runt sjön. Beroende på hur långt in i vikarna vi sam blev det ungefär 1000 meter. På den tiden gick vi och simmade i Finspångs badhus ett par gånger per vecka och oftast blev det 1000 eller 1500 m. I långsamt tempo tog det kanske upp mot en halvtimme runt sjön, det var tider det. Ibland stannade vi till vid rasberget och tog oss upp på något av blocken, dom är stören man tror. Där kunde man ligga platt på blocket i solgasset och värma sig skönt. Man fick se sig för när man tog sig upp, ibland låg en huggorm där och solade sig också. Fortfarande ser vi en och annan simmandes, ännu dock ingen i år.

*

Av rasberget kan man ana att det inte är en vanlig grund tjärn med lerbotten. När vi kom hit gick ryktet att den skulle vara riktigt djup, typ 40 meter. Sen dess har den lodats (sägs det) och ingen ska ha ha lodat den mer än 17 eller 18 meter, djupt nog för en ganska liten tjärn. Så känns också vattnet alltid oerhört "rent". Luktfritt och "mjukt" även om färgen är mörk. 

*

*

***

Inlagt 2021-07-16 15:34 | Läst 1866 ggr. | Permalink
Fantastiskt fin bild, absolut den typen av motiv som jag gillar. Intressant skrivet också! -Bra!
Svar från Khalad 2021-07-16 22:22
Tack för det Morgan, roligt att du gillar bloggen!
Spännande berättelse på nåt sätt, det där med bottenlösa tjärnar ligger liksom på lur. Och fin bild som inte är 1+1 utan liten aning längre bort mot 1+1=3 hållet.
Själva väntar vi på algblomningen, ett resultat av ett övergött Östersjön, som kommer som ett brev på posten för eller senare. Men än så länge är det skillnad mellan ytvatten och djupvatten.
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från Khalad 2021-07-16 22:48
Hej Gunnar, tack för trevlig kommentar! Ja, ibland kanske det kan kallas kontrapunktiskt, åtminstone med lite god vilja :-) Varje blogg är för mig annars enskildheter, jag har ingen princip eller mall för hur dom ska se ut. Och algblomningen är inte så rolig, hoppas det dröjer ett tag till!
En hel del John Bauerkänsla i den här bilden tycker jag! Mörka vattnet nedom blocken.
Svar från Khalad 2021-07-18 14:53
Tack Måns! Roligt att du noterade det mörka vattnet, jag uppfattar det som väsentligt i bilden, det ger den mörka grunden i bilden, säkert en av förklaringarna till Bauerkänslan.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg