Khalad Photography Blog
VÄSTRA SILFBERG
***
Västra Silfberg, eller Stollberg som det också kallas, ligger i Smedejbackens kommun ca en mil från centrum, och ungefär lika långt från Ludvika centrum. Jag besöker gärna området någon gång varje sommar, det fascinerar mig på många sätt. Silver började brytas redan under 1100-talet och gruvverksamheten var igång ända fram till 1982, även om silverbrytningen upphörde nån gång på 1600-talet. Men Västra Silfberg är sydligaste änden på ett av Sveriges rikaste malmfält som sträcker sig ca 5 km norrut och slutar vid Schisshyttan. Efter silvret bröts järn-,bly- och zinkmalm liksom svavelkis. Här har alltså brutits malm i uppåt 800 år innan el fanns. Inga eldrivna gruvhissar och inget elljus för att bara nämna två saker. Brytmetoden var huvudsakligen tillmakning, med stollgångar som slutade i dom vertikala väggarna i de djupa schakten. Alltså öppna eldar som eldades under dagar och veckor innan man hällde på vatten för att få berget att spricka. Undrar hus arbetsolycksstatistiken såg ut? Det finns ett gruvhål som kallas ryssgruvan, där arbetade ryska krigsfångar under början av 1600-talet, dom bodde i eländiga jordhålor runt gruvan. I gruvan under dagtid, och i jordhålorna nattetid alltså.
*
Men det finns mer än gruvhålen som lockar mig till besök. Runt gruvhålen finns stora mängder varp och eftersom mineralinnehållet är rikt och varierat blir det vackra färger på sten och block. dessutom ligger gruvan mitt i den vackra bergslagsbygden med skog, berg och sjöar runt om.Här några bilder från gårdagens besök. Alla bilder utom bild nr 2 är tagna med 99:an och 135:an.
*
Varphögarna är påfallande stora
*
Dimensionerna ges av det knapps synliga staketet höst up, det är två meter högt
*
Undrar om näringstillgången är bra här? Ingen mineralbrist i alla fall.
*
*
*
Dagbrottsvägg. Lätt att se hur tunt jordlagret är.
*
*
*
*
Efter att gruvlaven rivits har så småningom en utsiktstorn byggts i gruvlavestil på ungefär samma ställe som där senaste gruvlaven stod
*
***
// Conny