Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EFTER ÄVENTYRET: SKÖNHETERNA VID SPÅNGEN

***

Utan ambitioner som fågelfotograf tycker jag det är roligt att fota fåglar när tillfälle ges. I Korsheden är den stående promenaden Saxevägen, åtminstone  ner till Spången. Och väl där finns i princip alltid fåglar att fota. Här glädjer jag mig åt dom vanligaste, fisktärnan, skrattmåsen och fiskmåsen. Alla är dom förbluffande vackra i luften. Jag glädjer mig också åt att kamera och långtele fortfarande verkar fungera. Efter hägerfotona jag visade i går stod jag på öronen så det sjöng om det. Jag har en fot som är opålitlig, minsta ojämnhet och den viker utan att jag kan göra nått. Och jag klev på en asfaltkant utan att se mig för och föll totalt ohejdbart, med A7RIII:an, långtelet och covertern påsatt (summa nypris 75`). Inget sånt där försiktigt drop, både grejorna och jag åkte i backen med en smäll. Själv klarade jag mig med mindre skrapsår på armbågar och knän. Märkbart fel på telet är att motljusskyddet inte fungerar, det åkte av och fäster inte längre på bajonetten.  Kameran verkade fungera, jag har tappat en tidigare i asfalt från typ två meters höjd i asfalt och är inte förvånad. Ni som läser Affes blogg kanske inte heller är det. Men frågan är långtelet? Egen bildstabilisering, supernoggrann skärpeinställning och när jag föll var 400 mm inställt, alltså maxutdragen tub.......Men det ser hyfsat bra ut, dom flesta bilderna här är tagna med 400 x 1,4 och autofokus såklart.  Ett märkbart fel finns, när jag vrider upp från 100 mm till 400 går det trögt allra sista biten. Eftersom objektivet var inställt på 400 när jag föll gissar jag att jag har en liten mekanisk skada på röret. Men bildkvalitet verkar opåverkad så vitt jag kan se.Kanske tog motljusskyddet, påsatt "baklänges", emot något? Tiden får utvisa, i värsta fall tror jag hemförsäkringen täcker merparten.  Min nya iPhone 12 som jag hade i bakfickan fick sig en törn också men har också den nästan klarat sig oskadd. Allt funkar, men skyddsglaset till ett av de tre objektiven gick sönder. Det borde någon mobilverkstad i Norrköping kunna fixa........

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-06-09 19:51 | Läst 1961 ggr. | Permalink
Ser ut att ha klarat sig, men det viktiga är att du klarade dig, förhoppningsvis är du minst lika tålig som kameran. Bara att upp och fortsätta så länge det bara går. Hade själv snubbelfot ett tag, men det rätade upp sig riktigt bra.
Svar från Khalad 2021-06-09 23:43
Tack stefan, det ser hoppfullt ut med utrustningen! Och för egen del fortsätter jag nog ett tag till….
Not bad. Huvudsaken är att det känns inspirerande att fotografera.
- hawk
Svar från Khalad 2021-06-09 23:46
Tack Häkan!
Bra att turen var med dig i oturen.
Prylar finns alltid att köpa även om det kan tyckas onödigt just där och då.
Svar från Khalad 2021-06-09 23:47
Sant, tack Mats!
Väldigt vackra bilder, men det viktigaste är att du fick inga skador och klarade dig... Prylar kan man reparera eller skaffa nya, men hälsan är alltid den dyrbaraste.
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2021-06-11 18:11
Tack för det Halina! Jag hade nog lite tur ändå, slog tex inte huvudet i alls :-) Och idag har jag lämnat in telet för funktionscheck hos Sony service !
Fisktärnan har alltid blivit ett vackert fotoobjekt för mig, annars får de flesta måsar bara passera. Fina bilder särskilt den sista. Det viktigaste är ju att man klarar sig själv, bröt ju benet för en 4 år sedan och det tog nog ett halvår tills man blev skapligt återställd, det var dock inte på någon fototur. Föll en gång ute på en lerig gångväg där jag bara gled iväg, där kameran och stora telet gick ner i leran men det blev en mjuk landning och med en trasa var jag igång igen. Kanske är det bäst att ta allt på försäkringen nu med en gång, för det blir väl bara en självrisk och då vet man att allt är genomgånget och åtgärdat
Svar från Khalad 2021-06-11 19:38
Hej P.eter, fisktärnorna är ju nästan alltid vackra, oerhört graciösa och med smala eleganta vingar. Gillar också sista bilden bäst.
Efter lite fundering har jag varit till Linköping idag och lämnat in telet, Sony har sin serviceverkstad där, bra för mig, bara en timme bort. Dom räknar med att kunna titta på telet i början på nästa vecka.Är det inte några stora problem kan jag få tillbaka det under veckan. Är det större problem, tar det längre tid men då är det också viktigare att jag åtgärdar dom innan jag får viktigare bilder förstörda. Ska ta ett snack med Länsförsäkringar där jag har hemförsäkringen under veckan också :-)
Tur att det ändå gick så pass bra, men det kanske gör mer ont någonstans i morgon. Jag har märkt att jag alltför ofta tittar för mycket runt omkring mej och inte tillräckligt var jag sätter fötterna när jag är ute. Det händer lätt en olycka men jag har klarat mej sedan i vintras. Hoppas nu bara att det inte dyker upp mer skador på dej eller din utrustning. Den här typen av fågelbilder är njutbara, precis som när man står där och tittar på dem då de sveper över ytan.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-06-11 19:42
Instämmer, jag hade kunnat drämma huvu't i asfalten också. Men jag är ok. Min instabila fot är eg diskbråcket, nerverna är såpass klämda att foten delvis tappar styrning.
Telet bestämde jag mig för att lämna in idag, se svaret till Peter.
Och visst njöt jag av stunden vid Spången :-)
Lena Holm 2021-06-11 19:53
Så bra att det ordnar sej. Kan bara nämna att i morse klev jag snett över en trottoarkant och var mycket nära att ramla rakt i asfalten för att jag inte såg var jag gick. Nu hann kroppen korrigera för detta snedsteg men jag förstår att den kanske inte hinner göra det om 25 år. Jag tänkte direkt på dej då det hände och kanten var pinsamt låg...
Hälsningar Lena
Väldigt snygga bilder men var rädd om dig därute..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-06-11 19:44
Tack Gunte, foten kan jag inte göra så mkt åt utan en ryggoperation, det är klämda nerver som gör att foten inte lyder :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg