Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DAGS IGEN - TOFSVIPA RISINGE

***

Isen har smält på fälten därute vid Risinge och jag gjorde en kort vända för att se om tofsviporna kommit. Det hade dom. Åtta kunde jag räkna till. Jag fick intrycket att dom just kommit, jag hörde inga läten och såg dom aldrig flyga, annat när dom flyttade sig för kråkorna som kom och trängdes. Nån riktig skärpa fick jag aldrig till (560 mm), det händer mig ju då och då. Långt avstånd (första bilden är obeskuren) och säkert fuktigt i luften. Det spelade mindre roll, dom var ju där och det blir fler tillfällen.

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-02-26 21:32 | Läst 2518 ggr. | Permalink
När man sitter vid ratten i bilen ska man kanske inte ha fokus på vipor, men visst kändes det vipa på vägen ut till ön. Ett möjligt önsketänk var en lärka. Vem vet. Men som sagt, klimatet är summan av vädret.
Ha det gott/Gunnar S
Svar från Khalad 2021-02-27 13:16
Tror nog dom finns lite överallt i mellansverige vid det här laget. Lärka har jag inte sett än men rapporter finns redan, tack Gunnar!
Kul att de kommit på allvar nu. Jag har själv inte sett några men jag ser att de rapporteras i Artportalen. Gässen landar i drivor och sånglärkan har visst också anlänt. Själv drar jag norrut i morgon bitti. Vi får se vad det blir av den resan. Snö lär det finnas kvar har jag förstått även om det blir plusgrader i stora delar av landet i helgen.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-02-27 15:20
Tack Lena, våren verkar vara på väg :-) Ha det så trevligt på din/er resa!
Fint med lite vårtecken, såg också några tofsvipor, även sånglärkor kvittrade friskt. Skön tid vi går till mötes. Man kanske kan hoppas på en vaccinering innan påsk också
Svar från Khalad 2021-02-27 15:21
Ja, nu kommer fina månader. Väntar också otåligt å vaccin! Tack Peter!
Trevligt, nog finns det skärpa i flera av dina bilder här, sett med min 4K Retinaskärm! Men långa avstånd med ett tele den här årstiden när solen skiner drabbas lätt av värmedaller/varmluftsbubble-effekt.. Om det är skärpan man vill 'kolla' så funkar det nog bäst på motiv som redan är hyfsat nära, som då kommer ännu närmare! Trevligt med Tofsvipa, ska nog ta mig till Isbladskärret på Djurgården på söndag, då ser det ut att bli extra fint, kanske dom har kommit dit också, dom brukar vara tidiga där! Våren har redan kommit till Stockholm enligt SMHI:s definition och kan inte tas tillbaks även om vintern skulle slå till igen.. Utslagna Snödroppar och Vintergäck har jag redan sett utefter Hornsgatan här vid Maria Magdalena kyrka nära Slussen.. Snödropparna var redan på gång innan snön kom och fick huka sig i några veckor tills snön försvann på några dagar, sen slog dom ut direkt! Säga vad man vill om vädret, men det svänger och blir sällan tråkigt..
Hälsn!
Svar från Khalad 2021-02-27 15:25
Tack för det Jan! Visst finns lite skärpa men inte den där krispiga skärpan. Tror att det var fuktigt, över fälten där, runt 10 C. Idag såg jag inga vipor, det hade frusit under natten så dom har nog sökt sig till andra ställen men är säkert snart tillbaka. Nu svänger det verkligen snabbt, ser att dom kommer bli kalla nätter om några dagar, och det vore ju konstigt annars :-)
Hej Björn.
Det tenderar att inleda våren. Men de kan kanske ha blivit lurade lite av det ovanligt varma vädret här i februari.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Khalad 2021-02-27 15:27
Tack Erik! Just tofsviporna brukar vara tidiga. Vi får se hur dom gör när det blir kallare nätter om några dagar.....
Hej. Jag har alltid kallat den för den falska rovfågeln. Med sitt flygsätt och de fylliga vingarna.
Fina bilder.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2021-02-27 15:28
Ja, på långt håll kan nog dom stora vingarna tas för rovfågelsvingar, tack Bengt!
Lite vår men jag har inte sett de ännu isen har inte släpp ännu men de brukar vara tidiga Fina bilder Hälsningar Gert
Svar från Khalad 2021-02-27 15:29
Tack Gert! Vi får se hur dom gör här, näterna kommer bli kalla så ytvattnet kommer nog rysa igen om några dagar
Bläcku på gotländska. Bläkku på gutamål.

En gång överhörde jag några bönders diskussion om hur man skulle märka ut bläckus bon för att inte köra över dom med traktorn.

En pinne vid boet var inte bra, då hittar kraku boet. Naj, pinnen ska sättas upp en bit ifrån boet. Hur långt? De hade olika metoder, men samma mål.
Svar från Khalad 2021-02-27 23:16
Trevligt Måns! Visst är det synd att dialekterna nästan är borta, jag saknar dalmålet ibland, liksom värmländskan hemma hos mormor och morfar i Deje. Tack för mysig kommentar!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg