Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

UNDER NYMÅNEN.....

***

Så är vädret lite mera normalt igen och vi har drygt två underbara veckor att se tillbaka på. Det första I och jag gjorde när jag kom tillbaka till Finspång i måndags eftermiddag var att ta vår promenad ute i Risinge, I har saknat den i tre dagar. Väderomslaget som var på gång märktes redan då, riktigt vackert. På den andra av de två mobilbilderna nedan ser man också nymånen om man tittar noga.

*

Fö noterar jag att den som skriker högst och är mest oförskämd som vanligt får sista ordet. Jag känner mig inte särskilt störd av bloggen om ateismen men jag utpekas med namn och tillvitas många epitet, bla om hat, hätskhet och avsky. Därför pekar jag i all enkelhet på två saker: Den blogg (här) som uppmärksammats handlade inte om tro och religion, den handlade om foto och utsatta människor, även om det fanns fyra rader på slutet som var kritiska till religionerna. Tankegången i dom meningarna utvecklade jag tydligare för drygt fem år sen i en blogg (HÄR ) som jag skrev två dagar efter terrordåden in Paris då 130 personer sköts ihjäl i en konsertsal. Varken där eller någon annanstans uttrycker jag hat eller avsky men jag påstår det finns en logisk koppling. mellan företeelser i världen och tro. Jag har fö fortfarande nära vänner som är religiösa, vi diskuterar gärna.

*

Upplysningsvis, sedan flera veckor, långt före dom här bloggarna, har jag slutat att kommentera bloggar där bloggförfattaren måste godkänna kommentarer före publicering. Detta sedan jag råkat ut för att bloggförfattaren öppet kommenterat innehåll i en icke godkänd kommentar, en kommentar som ingen annan kan läsa och själv bedöma innehåll och mening i.

*

Jag har inget behov av uppmuntrande kommentarer men jag ser det som rimligt att efter ett personlig angrepp av det här slaget kunna peka på vad jag faktiskt skrivit och vilket tonläge jag använt.

*

*

*

***

Inlagt 2021-02-17 12:30 | Läst 1301 ggr. | Permalink
Två vackra bilder, särskilt med molnformationen i första bilden
Svar från Khalad 2021-02-17 14:53
Tack Peter!
Hej Björn.
Jag har också slutat kommentera Ragnar Blomfeldts biogg.
Varför ska jag lägga ner tid på det, när jag inte vet om jag får något svar.
Roligare kan man ha det. Exempelvis som här.Ta bra bilder.
Ha det bra.Bengt H.
Svar från Khalad 2021-02-17 14:53
Bugar och tackar! :-)
light 2021-02-17 14:57
Men så är det för oss alla. Vare sig man har granskningsfunktionen aktiv eller ej så kan man radera bloggar. Du raderade nyligen en blogg av mig. Och då innehöll den inga personangrepp eller nåt annat otrevligt. Jag bara ironiserade lite över hur religiösa de flesta i USA är. Det misshagade dig så mycket så du tog bort min blogg. Betyder det nu att jag tänker vägra kommentera dina bloggar i fortsättningen eftersom jag inte vet om du får en nyck och raderar. Inte alls. Jag är vuxen, och förlåtande till min natur.

Så skillnaden mellan dig och mig Bengt tycks vara att jag har redovisat öppet på vilka grunder jag raderar kommentarer. Du raderar när ... ja vad ska man säga ... jag vet inte, lite hur som helst när som helst.

Men jag ska nog återkomma snart med mer information om granskningsfunktionen i mitt ateist-inlägg, eftersom också danske Erik är så bekymrad kring detta.

Och Björn, till sist. Du kan också radera kommentarer när som helst. Fotosidan ger alla den möjligheten. Det betyder att alla bloggare i praktiken "granskar" andras kommentarer och godkänner eller icke-godkänner. Risken för radering möter alla utan undantag som kommenterar.

Jag har för övrigt aldrig raderat en kommentar från dig. Ändå väljer du att inte ha något med mig att göra, förutom när jag kommenterar dina fina bilder.
bassa 2021-02-17 16:35
Hej Ragnar jag tar också din utsträckta hand. Men jag ser det bäst så ändå utan att vara ovänner att du inte kommenterar mina bilder. Jag kommer inte att kommentera dina. Låt oss vara vänner ändå. Du vet att jag har skrivit att jag tycker du är en varm person Men våra åsikter skiljer sig markant.Även vårt sätt att se på fotografi, eftersom jag äldrig lägger till något PS i mina bilder.
Ha det fint Ragnar. Var och en har rätt till sin tro eller icke tro..
/ Bengt H.
light 2021-02-17 16:53
Bengt: "jag tar också din utsträckta hand. Men jag ser det bäst så ändå utan att vara ovänner att du inte kommenterar mina bilder. Jag kommer inte att kommentera dina."

Du tar emot min hand om försoning, och samtidigt vill du inte längre att jag kommenterar dina bilder och du tänker aldrig kommentera mina. Jag får inte ihop det. Trots många personliga påhopp jag fått av andra är nog detta ändå det värsta jag blivit utsatt för så länge jag varit här på FS. Det gör mig mycket ledsen. Och det än mer när jag ju älskar dina fantastiska bilder. 😢
Hej Björn.
Jag har lärt mig att ta en kopia av en möjlig kommentar til medlemmar som tycker att det är NÖDVÄNDIGT att använda den här funktionen: "(Kommentarer granskas innan de visas för andra)". Så jag vet vad jag har skrivit.
Jag måste erkänna att jag övervägde att publicera min senaste kommentar till den personen. Eftersom jag inte alls kan se att det fanns något kontroversiellt i mina kommentarer - bara en fråga om varför han använder den ovan nämnda funktionen. Det enda jag fick ut av det var att kallas "Björns anhängar" och jag blev raderad.
Jag har tidigare begärt ett svar - även från andra medlemmar?
Nå - men det var egentlig dina vackra foton som jag ville säga något om :-) Nummer 1 ger mig denna helt kalla och vackra känsla när snön får ligga helt orörd - vacker vacker.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-02-17 14:56
Tack för fin bildkritik (och annat) Erik! Kul att ha några bilder från den vackra period som varit, nu slaskar det och de vita fälten, dom gnistrande kristallerna övergår snabbt i något gråbrunt, helt utan gnister......
Bra skrivet Björn och så vackra vinterbilder på det!
Svar från Khalad 2021-02-17 14:56
Tack för det Dan!
Första bilden var vacker. Är det en panorama?

Du hänvisar till en blogg där du också skriver en del positivt om Religionerna. Den var skriven för så länge sen så den kan jag ha missat. Ursäkta mig för det. Men jag noterar att du inte hänvisar till en del andra bloggar du skrivit där du varit bara negativ till religionerna och kristendomen. Nyligen i Bengt Hansons blogg, en blogg som var högst otrevlig och där jag bl.a. kallades en "djävla typ" utan att få någon reaktion från dig eller någon annan. Men Bengt var god nog att radera hela bloggen.

Du skriver att jag i samband med ditt namn "tillvitas många epitet, bla om hat, hätskhet och avsky". Jag kan inte se att det stämmer. Förmodligen tänker du på att såna ord används av mig i samband med att jag ALLMÄNT beskriver vissa ateisters beteende när de skriver om mig eller min tro. Den enda gång jag säger något om dig som person i mitt Ateist-inlägg så sker det i en kommentar där jag säger om dig att du är en "person som jag tycker mycket om".

Till sist vill jag säga att det är synd att du inte ville ta emot min utsträckta hand om försoning.
Svar från Khalad 2021-02-17 14:52
Trevligt att du gillar bilden, tack Ragnar! Det finns säkert bloggar där jag varit mest negativ men jag brukar skriva med viss respekt oavsett vad jag skriver om. Kanske har någon annan skrivit "djävla typ" i kommentarerna men jag kan inte ansvara för vad andra skriver., var och en får stå för sitt. Jag slutade läsa kommentarerna till den bloggen efter 5-6 kommentarer då jag såg att det bar i väg och inte handlade om det ämne bloggen handlade om. Jag har fortfarande inte läste resten av kommentarerna och tar inget ansvar för vad andra skriver.. Jag tar gärna emot din utsträckta hand. Eftersom jag av skäl som står i bloggen häruppe inte kommenterar din blogg längre kan du skriva vad du vill, jag kommer inte kommentera. Säkert kommer jag också avstå från andra kommentarer och religion ett tag, men där ger jag inga löften för egen del, säkert kommer jag då och då också i framtiden berätta i bloggar vad jag känner. Jag har för övrigt aldrig känt att vi skulle vara ovänner, bara för att vi tycker diametralt olika om om detta med tro och religion. Jag är gärna fortsatt kompis med dig, vi har en hel del vi tycker lika om också. Slutar du med att kräva godkännande först fortsätter jag också gärna att kommentera dina bloggar. Blir det så kan jag också ge dig ett löfte att aldrig kommentera just dina bloggar med negativa synpunkter på tro och religion. Mina egna bloggar kommer jag dock som sagt inte inskränka friheten på. Vänliga hälsningar/ Björn
PS Glömde svara, ja första bilden är ett panorama av två mobilbilder :-)
light 2021-02-17 15:07
Björn, jag blev så glad över att läsa din kommentar! Det riktigt värmer i hjärtat. ❤️Och jag visste ju också hela tiden innerst inne att du var en snäll och hygglig person som bara vill väl. Men även vänner grälar ju ibland.

Jag ska göra ett högtidligt uttalande om granskningsfunktionen snart i min blogg så jag återkommer om det. Men innan det så skulle jag vilja skriva i Ateist-inlägget att du faktiskt tagit emot min utsträckta hand, för folk behöver få veta att du är en schysst person, så jag hoppas du inte har något emot det. (Ps. jag hann posta mitt förra inlägg innan jag läste det här.)
Svar från Khalad 2021-02-17 16:21
Helt OK Ragnar :-) Och visst grälar bästa vänner ibland, tom äkta makar (fast man inte berättar just det på bloggen)
Fina bilder men det ger en annan känsla om det är otrampad snö..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-02-17 16:21
Så är det ju, tack Gunte!
Hej Björn!

Jag läser dina bloggar med stort intresse, och jag har följt de debatter som uppstått ibland, inte minst just nu. Vi är överens om mycket om än säkert inte allt här i världen. Jag står på din sida vad gäller huruvida gudomar finns eller inte. När jag läst här har jag tänkt mycket på de tre böcker av primatforskaren/psykologen Frans de Waal som jag just läst, nämligen "Vår inre apa", "Bonobon och tio guds bud" samt "Mamas sista kram". Det är de tre böcker på svenska av de Waal som går lättast att få tag på. Du skriver i den tidigaste bloggen du hänvisar till att:

"Kanske är vi människor i grund och botten dom onda varelser en och annan säger också här på FS-bloggen? Det tror inte jag. Men vi är uppenbart kapabla till mycket ondska."

I boken "Bonobon och tio guds bud" skriver de Waal mycket om moralens evolution, att vi inte är ensamma om den och att den måste ha funnits i någon form hos vår gemensamma anfader. Du, jag och han är ense om innehållet i citatet från din text ovan.

de Waal anger tydligt att han är ateist, men också att han inte har några problem med religiositet hos andra människor. Jag nämner det bara för att ingen läsare in spe skall känna sig ängslig för att bli angripen för sin tro om läsaren har sådan. Alla tre böckerna är mycket intressanta, rekommenderas varmt till intresserade.
Svar från Khalad 2021-02-17 16:29
Tack Christer, inte minst för boktipsen! de Waal låter bekant, var det inte han som fick nobelpris för ett antal år sen`? Aptiten på böcker går upp och ner så jag lovar inget men lägger det i arbetsminnet så länge :-)
aasaboe 2021-02-17 21:49
Inte Nobelpris -än i alla fall- men mycket annat ;-) Det finns en hel del video med honom på Youtube, https://www.youtube.com/results?search_query=frans+de+waal

Här ett danskt program med honom, mycket intressant: https://www.youtube.com/watch?v=nXNjoJtZU6U
Hej Björn!
Blir ofta förvånad över hur fina bilder det faktiskt går att åstadkomma med en mobiltelefon. Men visst, det gäller ju att finna motiven oxå. En del har ovanligt välutvecklad blick för det kan jag tänka mig. Men det är väl något som förmodligen går att träna upp, lite som vilken teknisk talang som helst:) Gillar de tunna molnslöjorna i den första bilden, ett fint exempel på just det där med att se motiven tycker jag. Den blå timmen har jag länge varit förtjust i, den lämpar sig väl för bilder.

Vad jag tycker om påhopp i kommentarsfält lämpar sig nog inte för varken tryck eller digitalt format, däremot kan jag beklaga att någon ska behöva utsättas för det över huvud taget.
Allt gott!
//Morgan
Svar från Khalad 2021-02-17 16:31
Visst blir man! Jag bytte för inte så länge sen och ser skillnad på den tidigare mobilen och den här. Såpass att jag numera på kortare vardagspromenader då och då nöjer mig med mobilen.......
Hej Björn Först vill jag ge dig kredit för två vackra bilder.
Sedan vill jag framhålla att jag har mycket svårt att ta ställning i en pågående konflikt om vad som är rätt eller fel när det gäller religion eller ateism, själv är jag både döpt och konfirmerad och gift i kyrkan, men jag har aldrig haft för avsikt att gå ur statskyrkan, kanske på grund av oföretagsamhet för i själ och hjärta så är jag inte särskilt troende kristen. Jag går i kyrkan vid dop, bröllop och begravningar det är väl i ett nötskal vad jag använder mitt medlemskap till i den svenska statskyrkan.
Min medverkan här på Fotosidan gäller bara att berätta i ord och bilder om mitt liv och inte att ta ställning till politiska eller religiösa spörsmål.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2021-02-17 19:41
Tack för fin bildkommentar Stig! Och inte behöver du ta någon ställning till dom frågorna här, bara för att det kom upp :-) Många hälsningar/ Björn
Hej Björn. Såg din tidigare blogg från igår som sedan snabbt togs bort – lite nyfiken på om det var du eller redaktionen avlägsnade den?

Personligen orkar jag inte går i svaromål mot Ragnar och definitivt inte på hans blogg där kommentarer skall "godkännas" (censureras bort är väl mer korrekt?). Hans blogg om ateism var så full av felaktigheter och lögner att han borde skämmas – jag som trodde att det var synd i hans religiösa övertygelse att fara med osanning? Tror inte att jag stött på en mer oärlig och oschysst människa på ett bra tag. Kommer i stort sett att nonchalera honom fortsättningsvis om jag själv inte börjar att blogga och han kommenterar nåt dumt på min blogg.

Till sist, gillar att titta på bilderna för din barndoms Ludvika med omnejd. Mina föräldrar föddes ett par-tre år för dig så det rör ju sig om samma generation. Ingen av dem fotade dock som barn!

Mvh
Fredrik
Svar från Khalad 2021-02-17 20:18
Hej Fredrik, tack för kommentar :-), extra roligt att du gillar dom gamla bilderna, det kommer nog fler så småningom. Jo, det var jag som tog bort den, där fanns saker i hur jag först formulerade inlägget som skavde, som jag inte var riktigt nöjd med, så fick jag dessutom en kommentar som stämde med min tvekan. Så jag tog bort den och sov på saken, sen skrev jag dagens kommentar. I stort sett samma text men inte helt.
Frekeman 2021-02-17 20:30
Att sova på saker är nog klokt, inte bara i dessa sammanhang, om man har tid.
Anders F. Eriksson 2021-02-17 21:57
Jag har många religiösa vänner i verkliga livet (kristna och muslimer - tror inte jag känner några av annan tro). Bland dessa vänner finns både de som väljer att tro lite grand ibland såväl som de som kan ses som fundamentalister. Vi respekterar varandra ändå, trots att de tror på något som jag inte tror på.

Jag kan däremot inte respektera Ragnar som i återkommande inlägg valt att framhäva SIN tro som den enda rätta, och i synnerhet i det senaste om ateism. Det inlägget har ju uppenbarligen fått fler kommentarer än Ragnar väljer att visa (det är bara att räkna), och det innehåller många rena lögner och felaktigheter som författaren uppenbarligen står för (enligt kommentar).

De enda gånger jag själv censurerat kommentarer från min blogg (och det är efter att de publicerats) är då det varit rena personangrepp från anonyma läsare, och det har kanske hänt två gånger under de 20 år jag varit medlem på FS. RB har förstås rätt att välja att ha en censurerad blogg eftersom funktionen finns, men det gör också det svårt för mig att ta bloggen på allvar. Om man väljer att skriva om känsliga ämnen tycker jag man ska kunna hantera mothugg utan att sparka bakut. Dessutom var ju Björns tidigare inlägg som triggade det hela inte ett dugg riktat mot religiösa människor i allmänhet, medans Ragnars motinlägg snarare säger att Ateister generellt är dumma i huvudet, omoraliska, sexuellt promiskuösa och dessutom mördare som tillåter abort (alla dessa egenskaper finns också hos kristna människor), men att det finns vissa undantag.

Ragnar skriver också att det strider mot FS regler med den typen av inlägg Björn skrev (angående politiska och religiösa bloggar) , trots att han själv vid många tillfällen skrivit bloggar med religiösa budskap. Hyckleri på hög nivå! Tål man inte kritik på det man skriver kanske man ska låta bli att skriva!
Frekeman 2021-02-17 22:44
Håller med Anders. Verkligen ett lågvattenmärke av Ragnar. Ett högst motbjudande beteende mot de många medlemmar på Fotosidan som inte finner argument för en gud tillräckligt övertygande – ty det är det enda som verkligen definierar ateister. Men han kommer säkert fortsätta att kunna se sig själv i spegeln då han knappast verkar bry sig om vad som är sant här i världen.
bassa 2021-02-17 22:55
Har ni tänkt på att det faktiskt är Björns blogg där vi diskuterar öppet, vilket hade varit omöjligt i en annan välkänd blogg här på FS.
Bengt H.
Frekeman 2021-02-17 23:07
Japp! Och det tackar vi Björn för. Å sen menar du väl ”en annan _ökänd_ blogg”? ;-)
Tack för alla era intressanta kommentarer, jag föreslår vi avslutar diskussionen här. Det har varit en bra diskussion och Ragnar och jag fortsätter vara FS-kompisar trots att vi har olika syn på tro och religon., inget konstigt med det. Kanske har vi alla lärt oss något, åtminstone känns det som jag gjort det. Hälsningar till er alla/ Björn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg