Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EN AFTON VID GLAN

***

Vilken otrolig dag, och vilken eftermiddag! Rätt ställe valde jag också, Horns udde. Nästan spegelblankt och mycket fågel på lite håll.

*

På väg till udden såg jag att fälten utanför S:ta Maria är översvämmade igen efter allt regnande de senaste dagarna och åter ett tillhåll för fåglar. Det blev förstås ett extra stopp där. Jag räknade till 12 sångsvanar, ett otal gräsänder och en grupp kanadagäss, plus kråkor och kajor förstås.

*

*

Väl ute på udden stod solen fortfarande en bra bit över horisonten

*

Dom första fåglarna jag såg, några storskrakar

*

Åt andra hållet, i viken upp mot norr fanns dom här. På långt håll och svårt att se  trots 560 mm och något beskuret men dopping tror jag

*

Solen stod fint i väster, svårt att låta bli sånt här

*

Och titta, långt därute en hel del fågel, fortfarande 560 mm och lite mer beskuret

*

När solen började dala bytte jag till vidvinkel och mer landskap

*

Det skulle jag ju inte gjort, helt plötsligt kom säkert några hundra fåglar flygande lågt över vattnet en bit ut. Inte en chans att hinna byta tillbaka till telet

*

Fast det blev bra på sätt och vis också, kanske tom bättre än med telet, här finns landskapet och solnedgången med samtidigt som fåglarna

*

Ändå tänker jag att jag borde skaffa ett hus till, nu bytte jag objektiv säg tio gånger under eftermiddan, inte så konstigt att jag har svårt att hålla sensorn ren. Nattkameran, A7S´n är inget alternativ i såna här lägen. En begagnad A7RIII, en begagnad A7III, eller en ny A7RIV? Inte vet jag, kanske inget alls, vi får se, mitt fotande går mer på sparlåga än tidigare. Men önska kan jag ju.

*

Dom la sig till ro, nästan på rad i vattnet bort mot Svärtinge, år öster och alltså med helt andra färger och mindre kitschigt. Kroppar man så ser man att det är storskrake

*

*

Men jag kan inte släppa västerhimlen med telet än, några bilder till

*

Pappersbruket i Svärtinge kanske inte passar in, eller också är det just det det gör med rökplymen. Tillsammans med nymånen blir det en fin landskapsbild tycker jag

*

Enstaka fåglar finns kvar långt långt bort åt väster. Här ett skäggdoppingpar som fortfarande kurtiserar varandra

*

Västerhimlen själv får bli i fokus på en bild

*

En bild som lite förtar stämningen i resten av serien men jag behöll den eftersom jag hittade en havsörn på en klippa bortåt Skärblackastranden. Verkar inte nämnvärt störd av pappersbruket.

*

Innan jag lämnar blir det ytterligare några klassiska landskapsbilder

*

Kanske bättre med trädet till vänster?

*

Norrut mot Finspångshållet

*

Sakta sjunker det sista ljuset och efter flera timmar härute drar jag mig hemåt

*

***

Inlagt 2020-12-19 23:20 | Läst 1198 ggr. | Permalink
- och vilken otrolig mängd fina bilder!
Svar från Khalad 2020-12-20 21:19
Stort tack för fin kommentar!
Härliga underbara bilder inte minst dom första svanbilderna..Smart avslutning med sista bilden när dagen tonar bort..
Då dök denna upp :)
https://youtu.be/VpBt-Xr3nbc
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-12-20 21:23
Tack för det Gunte, det var en väldigt skön eftermiddag!
En fin serie bilder, som avslutas på topp med den vackra avslutsbilden. Jag har i alla år haft flera hus, är ju praktiskt att slippa byta objektiv så ofta. Husen bör antingen vara bäst med några av objektiven eller likvärdiga. Är det så att man ändå föredrar ett av husen så kanske man ändå skiftar optik och då tappar man vitsen. Kan inte så mycket Sony men skulle en A6400 fungera som fågelkamera?
Svar från Khalad 2020-12-20 21:33
Tack Peter! Jo,, har länge insett att jag borde ha det. Samtidigt känns timingen inte perfekt, lite i senaste laget. 6400 är säkert en bra kamera, jag har ju sett att det är många som går över till APS-C för fågelfoto. Jag fattar ju skälet, att få en faktor 1,5 el 1,6 på telets brännvidd är såklart bra. Samtidigt tänker jag att när jag kör med A7RIII:an med 43 Mpix så har jag ju mer än 1,5 fler pixlar och kan alltså croppa mer jämfört med 24 Mpix som 6400 och de flesta andra APS-C kameror har . Tänker jag fel där? Och en A7RIV har över 60.
pdahlen 2020-12-20 21:54
Jo fler pixlar gör en hel del, nackdelen är kamerorna kostar mer. Faktor 1,5 blir 2,25 när det gäller pixlar (1,5x1,5) om jag nu tänker rätt :)
Svar från Khalad 2020-12-20 22:09
Jag var ju lite snabb där, måste titta på pixlarna linjärt per sida förstås. Ser att förhållandet är 1,33 mellan min A7RIII:a med 43 Mpix och min A99:a med 24 Mpix , alltså lite mindre än dom 1,5 - 1,6 som APS-C ger. Och priset är naturligtvis riktigt/viktigt!
Flera fina bilder här! Särskilt uppskattas de lågt-flygande-pippina-bilderna. Så det blir ett ljus-emoji för denna prestation nu i juletid...🕯
Svar från Khalad 2020-12-20 21:34
Bugar och tackar, särskilt för e-mojin!
Fin serie bilder när ljuset är medgörligt. Snyggt

Optimalt vore ju fler hus till bra passande objektiv. Fast det orkar inte bäras runt på ( pga värk) så då kompromissas det och ibland gör man "rätt" val av grejer i ryggan. Vill helst ha ett hus som passar de kriterier de andra gör tillsammans.
Det kommer säkert
Svar från Khalad 2020-12-20 21:39
Tack för det Ninni!. Ett hus till vore inte fel men jag är tveksam eftersom jag fotar mindre, vi får se.
Riktigt härliga skymningsbilder! Hela eftermiddagen bjöd på en nästan helt blå himmel här också, dessutom en fin solnedgång.. det har man inte varit bortskämd med i höst! Ja, inte är det kul att behöva byta objektiv utomhus, jag gör det ytterst sällan! Det kan bli när jag tar bort eller sätter på 1,4 extendern ihop med mitt 300 mm. PF objektiv, den kombon fungerar väldigt bra och ihop med Z50 så blir det antingen 450 mm. eller 630 mm. Men Z50 är extremt lätt att göra ren sensorn på, det brukar ta mig 10 sek. med en sån där 'klistrig' Gel-stick. Med spegelkameror är det klart krångligare..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-12-20 21:49
Visst var det en fin dag. Och nu regnar det igen.....
Jo, jag byter ofta och det märks. A7-serien är ju alla spegelfria så det är inte vårt att rengöra sensorn. Med vissa undantag. Just nu har jag en "prick" på sensorn som jag inte får bort trots kanske 5 försök med rengöringskit (kör en sån där mjuk spatel som jag droppar medföljande lösningsmedel på.). Den stör inte bilderna dramatiskt men jag skulle gärna få bort den, bara att jag vet att den finns där stör mig.
Jag vet ju att du är väldigt nöjd med din Z50, inte minst med dom extra brännvidderna APS-C ger. Har en fråga dock, Peter föreslår tex en 6400 för mig. Kör man APS-C med typ 25 Mpix tappar man ju lika mkt i pixlar som brännviddsförlängningen ger, nästan lite mer om jag jämför 24 Mpix med 43 som jag har i A7RIII . Jag tänker jag lika gärna kan croppa fram "brännviddsförlängningen" ? tänker jag fel där?
ehrsa 2020-12-21 14:03
Hej! Ja, jag har sett att det funnits nån fläck på någon av dina bilder, kanske är det den fläcken du menar! Jag får i stort sett alltid bort mina fläckar med en sån här: https://se.grandado.com/products/professionell-sensor-gel-stick-dammsugare-pen-jelly-camera-filter-lens-cleaner-durable-quality?variant=17333063188537¤cy=SEK&gclid=EAIaIQobChMIoord1P_e7QIVl9wYCh0z5gEaEAQYAiABEgK-n_D_BwE
Det är en väldigt klistrig gel som lyfter bort det mesta av allt skräp! Går inte det så behövs det en 'våtsvabb' för mig också.. Den här klistriga gelen kan man i sin tur rengöra mot en ännu klistrigare tejpbit som medföljer.. Oftast så kan jag se 'skräpet' med bra glasögon och stark belysning, så jag ser direkt när ett 'skräp' också är borta.. Jag tror att 'visst skräp' kan kladda fast lite extra, kanske för att sensorn kan bli varm..

Förstår hur du/ni resonerar ang APS-C kontra en kamera med massor av pixlar där man kan beskära istället.. Tycker ditt resonemang håller, men skulle tänka mer på vad jag oftast/alltid/vill använda mina bilder till?

Jag har efter 6-7 år med digitala fullformatskameror (D800 E med 36,3 milj. pixlar och D750 med 24,3 milj. pixlar) kommit fram till att jag bara till 99,9% använder mina bilder endast till att själv titta på dom via datorn och så till lite inmatning till en blogg då och då här på Fotosidan.. Något mer gör inte jag med mina bilder, och har inte heller några mer planer (ork för).. För mig är det roliga att dels fotografera, det tar mig ut! Men jag gillar också redigeringen, det är där den 'riktiga/färdiga' bilden skapas, i lugn och ro..! Och ofta duger dom också till en blogg dessutom.. Men fullformatskamerorna har ju egentligen en väldig överkapacitet för mina ändamål med mina bilder.. men det ger också en härlig inre känsla att lyckas med en bra bild i alla led, från kameran via RAW-redigering till en färdig JPG-bild i bra kvalitet! Ett slags skapande helt enkelt!

När sedan den fina lilla och lätta Z50 kom för ett år sen som då ger x1,5 i 'cropfaktor' och som dessutom endast kostade 10 000:- så passar den med sin FTZ-adapter väldigt bra ihop med alla mina Nikon fullformatsobjektiv! Det är en adapter som inte försämrar något med objektiven! Det här gör att jag sparar in väldigt mycket vikt jämfört med tidigare kamera/objektiv kombinationer, inte bara för att Z50 väger så mycket mindre, utan för att jag kan gå ner i 'telezoomstorlek'! Mitt tunga 200-500 mm. behöver jag sällan använda numera (men det finns ändå där att ta till..), istället väljer jag hellre mitt 80-400 mm. zoom till Z50, det blir då 120 mm-600 mm. på Z50 och jag kommer ändå närmare jämfört med 200-500 mm. och nån av mina fullformatskameror, och viktbesparingen är stor! Pixelmängden på Z50 är 21,9 milj. pixlar så det är ändå nästan som min fullformatskamera D750, men jag märker att det finns mer 'tryck' vid redigeringen av RAW-filerna från fullformatskamerorna än det finns i dom 'mindre' pixlarna (i storlek) med RAW-filerna från Z50, jag kan behöva dra mer i spakarna i Lightroom där jämfört med D750.. Men jag tycker att Z50 är lite bättre i svagt ljus trots att det är en APS-C kamera.. det bruset går rätt bra att hantera, och kameran har betydligt högre ISO än D750 dessutom. kanske sensorn på Z50 är av nyare och bättre sort än på mina äldre fullformatskameror? Så numera använder jag min Z50 nästan till all fotografering, den är så otroligt bekväm ihop med alla mina tidigare objektiv, och den är häpnadsväckande bra ihop med mitt nya fasta 300 mm. PF f/4,0 och det gäller även med min x1,4 extender.. så brukar det inte alltid vara! Dom 'gifte sig' direkt! 🍸 och blir 450 mm. eller 630 mm. och det går att beskära även bilderna från Z50, ändå finns det bra marginal till de 1800 pixlar jag brukar mata in bilderna med på Fotosidan!

Så frågan är nog vad behöver du alla pixlarna egentligen till.. och hur ofta behöver du dom? Häng på din telezoom på en lättare APS-C Sony som då blir en lite fysiskt lättare (?) kombination, och samtidigt får så mycket längre brännvidd, även utan extender.. det kanske blir en överraskning!

För mig är den största förändringen för 'bildtittandet' på länge, att jag i somras köpte en 21,5 tums Imac med Retinaskärm! Vilken skillnad det blev! Tror mig veta att du har Imac också men troligen ingen Retinaskärm (?), där finns ett stort 'lyft' att göra vad gäller det dagliga tittandet på bilder! Rekommenderas starkt! Nummer två för mig just i år var det 'nya' (för mig) objektivet 300 mm. PF som passar så fint ihop med Z50, men också till mina fullformatskameror, det är för dom sistnämnda kamerorna som objektivet konstruerades för!

Ursäkta att det blev så långt.. och jag vet inte ens säkert om jag förstått/besvarat något av dina funderingar, men så här var det för mig när APS-C Z50 kom för 1 år sen, den mindre sensorn räcker också den med råge för mina behov av kamera, och passar så väldigt bra ihop med min tidigare kamerautrustning! Ibland vill jag ha fullformat och då finns dom ju att ta till, men jag gissar att jag till 80% numera väljer lilla Z50 framför fullformat..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-12-21 21:19
Tack för ett långt, bra och intressant svar Jan! Har nu precis beställt en sån där dammsugare (!), ska bli intressant att testa den!
Kamera diskussioner är ju intressanta, alltid nyttigt att höra andras tankegångar och val. Här är ju min A7RIII ganska lätt, den väger 657 g. Det är visserligen 2 hg mer än Z50, kollade och den väger 450 g, men A7RIII:an är som den är ungefär ett hg lättare än din 750. Samtidigt får man väl lägga till adaptervikten till din Z50 för att få jämförelsevikt? Just på APS-C fronten tycker jag Sony inte förnyat sig på ett tag. Där finns 6000-serien, tex 6400, och den är ännu något lättare än Z50 med 403 gram och har 24 Mpix men formfaktorn verkar obekväm, en rak kantig historia utan sökare som går upp över själva huset. Undrar hur ett så litet hus funkar med 100-400-optiken?
Bara för att tänka högt kan jag väl konstatera att med A7-serien har jag aldrig känt behov av något mindre och lättare, det konkreta behovet är att ha ett hus till för att slippa byta optik så ofta och kunna ha båda skjutklara samtidigt.

Jag har ingen brådska, har fortfarande inte bestämt mig o jag överhuvudtaget ska göra, jag vet ju inte riktigt hur länge jag kan fortsätta fota med lite omfattning. Helt kommer jag nog aldrig ge upp så länge jag står på benen. Jo, min MBP har Retinaskärm, 15 ", men med den skärmen börjar jag få svårt att kunna se ordentligt, framförallt läsa. Min huvuddator är ju en pc som jag plockat ihop på Inet med bra prestanda, där väntar jag på att få hjälp montera nya lagringsdiskar och nytt operativsystem, mitt gamla W7 uppgraderS INTE LÄNGRE. jAG HADE KOMMIT ÖVERENS MED EN DATAKILLE SOM HJÄLPT MIG TIDIGARE ATT GÖRA DETTA MEN VI HAR SKJUTIT UPP DET PÅ OBESTÄMD TID, HAN TRÄFFAR ETT 70-TAL PERSONER PÅ KONTORET VARJE DAG OCH DET ÄR INTE LÄGE ATT TA HEM HONOM JUST NU. (Sorry för capsLock). Dock har jag en bra skärm, en NEC 2690 WUXi, en 27 tums pnp-skärm som jag köpte på Älvsjömässan nån gång, 2012 tror jag. Säkert är din bättre, en ny Retina är nog oslagbar, men jag känner inget behov där just nu.

Sorry, det blev också lite långt men det var lite runt mina funderingar :-) Många hälsningar/ Björn
ehrsa 2020-12-21 23:50
He he, ok! Stora bokstäver gör inget, då blir dom lättare att se.. den stora 'vinsten' med Z50 är inte att den väger rätt så lite, det är att den ihop med mina F-teleobjektiv blir så lätt eftersom jag kan 'gå ner' i objektivstorlek (och tyngd) och ändå nå lika långt eller längre jämfört med fullformatskamerorna och då med större och tyngre objektiv, även när adaptern då behövs! Har letat tidigare efter vad den väger men hittar inga uppgifter.. men den är lätt! Tar jag Z50 (med adapter) och mitt lätta 300 mm. PF och min x1,4 extender så får jag en fast brännvidd på 630 mm. med f/5,6 och den kombinationen väger c:a 1,5 kg. Tar jag min fullformatskamera D800E + mitt 200-500 mm zoom så når jag bara 500 mm. och det väger 3,3 kg.. med x1,4 extendern så får jag då 700 mm. f/8.. och det väger ytterligare nått hekto Då går jag hellre omkring med den första kombinationen, det kan jag göra en hel dag utan att byta axel ens, där den hänger.. jag har provat! Och kvaliteten på bilderna blir med beröm godkänt med Z50-kombinationen speciellt med den fasta 300 mm. PF. den överraskar mig fortfarande! Aha, så din macdator har så liten skärm, då förstår jag! Har förresten sett att HP tydligen har nån '4K' skärm numera, men den skulle jag nog inte våga mig på efter tidigare problematik.. Imacen är grymt bra, den finns ju även i en 27 tums 5K version. Det allmänna surfandet och bildtittandet blev ett lyft i alla fall, mer än en ny kamera skulle kunna ge i upplevelse.. Tack! Björn. Ha det så bra!
Hälsn!
light 2020-12-22 11:17
På tal om skärmar (om man får kliva in här) så ryktas ju starkt om nya imac:s under 2021, bla om en på 24" med retina. Det får det att lite vattnas i munnen på mig!
ehrsa 2020-12-23 12:35
Ragnar, ja du vet ju vad jag tycker.. kamerors numera 'ytterst' höga prestanda är inte viktigast, viktigare är bra objektiv och högupplöst skärm, annars ser man inte det som kamera och objektiv levererar! En Retinaskärm (eller annan högupplöst) är inte dyrare än en dyr kamera eller ett bra och därmed dyrt objektiv, snarare billigare.. och man använder skärmen garanterat oftare! 🙂
Hälsn!
Du har verkligen fått fint ljus i alla bilderna. Som några andra fastnar även jag för dom lågt flygande fåglarna och den sista som så fint avslut på en fin serie.
Sten
Svar från Khalad 2020-12-20 21:49
Tack för det Sten!
Vilken vacker bildserie! Du var verkligen på rätt ställe när solen visade sej och jag tycker absolut inte att du gjorde fel när du bytte till vidvinkel och fåglarna kom flygande. Just de bilderna är nog de allra finaste i serien tycker jag. Man ser även hur fåglarna speglas i den blanka vattenytan. Strålande bilder! Mot slutet har du också några fantastiska landskapsbilder med solnedgångsfärger som det var väldigt länge sedan jag såg.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-12-20 21:51
Tack Lena, trevligt att du gillar bilderna! Ser nog att det blev bra bilder på fåglarna så här också. Men et hade ändå inte varit fel att ha telet på ett annat hus liggande, kanske hade jag hunnit ta bilder med båda :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg