Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NORRA FINSPÅNG - LANDSKAP OCH NATUR

***

En aning sol och skymtar av blå himmel också idag, skönt! Det fick mig att göra en liten tur på eftermiddagen på småvägarna i norra Finspång: Sonstorp - Grytgöl - Älgsjön - Kattala - Bo - Hjortkvarn och hem.  Många stopp men inga vandringar för att komma nära och leta fram de bästa detaljerna, lite vardagsnatur kan jag kanske kalla det. Det gäller att hålla kameran i gång.....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-12-18 22:09 | Läst 1295 ggr. | Permalink
En vacker stenbro, tror du visat den förr med alla träd som börjar överta ytan på brospannet där man kanske tog sig över med häst och vagn en gång i tiden.
Sten
syntax 2020-12-19 12:00
Trädens rötter kommer att spränga sönder bron. Det handlar om ett konstfullt lagt självbärande valv. Ett sådant klarar stort tryck ovanifrån, men nästan inget från sidan.
Det är synd att ingen tycks ha insett detta. Dels blir man av med den vackra gamla bron, dels får man en stor stenhög i ån som stoppar flödet och kräver åtgärder. Massor med jobb och kostnader i onödan - när det hade räckt med att ta tag i motorsågen och fälla träden i tid.
Svar från Khalad 2020-12-19 12:49
Tack Sten, det stämmer, jag har visat den tidigare. Undrar om det inte stod 1952 nånstans på den nya bron, nånting säger mig det, i så fall kanske rentav en och annan bil också farit över.
Svar från Khalad 2020-12-19 12:53
Hej Peter, det är ju rätt, ofta står ändå gamla valvkonstruktioner i 1000 år och mer. Den här ser ut att vara helt utelämnad åt sitt öde, undrar om det är Vägverket el kommunen som har ansvaret?
syntax 2020-12-19 17:05
Kommunen skulle jag tro. Vägverket lär knappast ta något ansvar för en sträckning som lades ner på 1950-talet. Kommunen däremot ligger ju illa till när notan för den jättelika stenhögen i ån skall hanteras. Det vore kanske dagens scoutgärning att prata med dem. Du är ju gammal tekniker och begriper detta lika bra som jag - och är lika bra på att argumentera... :-)
Svar från Khalad 2020-12-19 23:51
Tack för tipset Peter! Och tack för berömmet! :-)
Härligt! Tänk vad mycket det betyder med lite blå himmel! Har också sett lite sånt, visst inger det hopp! Nu blir det snart bara ljusare för varje dag, Jag brukar märka det tydligt redan i mitten på januari om det är en klar dag! Känns som det inte blir någon vinter i år heller.. även om hoppet finns där!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-12-19 12:53
Hej Jan, visst är det skönt, tack!
Flera fina landskapsbilder med vattnet och bron. Hjorten perfekt på plats i landskapet lugnt betande..
Skönt med lite blåa inslag..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-12-19 12:56
Tack för det Gunte. Hjortarna är alltid på för långt håll för att få skärpa i bilderna men det är trevligt att se dom. Här mellan Hjortkvarn (!) och Bo rör sig nästan alltid dovhjort.
Blå himmel och moln, det var länge sedan jag såg nytagna bilder på det. Man är ju helt svältfödd på det ljuset och färgerna. Gillar den stora vattenspegeln och björkarna. Såg Peters kommentar om bron och dess troliga öde. Synd om det går så långt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-12-19 23:52
Tack Lena, håller helt med dig. Ska göra ett försök och kontakta kommunen.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg