Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MINA VIKTIGASTE BILDER.....

***

......hade jag tänkt skulle bli titeln på nästa nätbeställda bok.  Men jag hör ju att det låter lätt naivt så i stället fick den en kortare titel - BILDER 1952 - 1954. Jag har tänkt mig en serie så småningom, i alla fall den svartvita eran. Ingressen säger lite om tankarna kring boken. 

*

Mina viktigaste bilder 1952 - 1954

Vad som är bra bilder kan diskuteras i det oändliga. Det finns många genrer, många -ismer och inte minst många som tycker. Mina viktigaste bilder är ett enklare koncept. Mer subjektivt och därför ärligare. Bilder valda därför att dom visar sånt som är eller varit viktigt i mitt liv eller för att jag tycker dom är bra. Där kom det där bra igen. Men för mig betyder det bara att jag tycker om bilden och att jag tror att den kan säga något också till andra människor. Det här är mina förstlingsbilder, jag var 11 när jag började fotografera. Det är alltså enkla och okomplicerade bilder, men som för mig ändå hör till dom viktigaste.

Kanske är det ett vanligt familjealbum. Men eftersom det snart är 70 år sen bilderna togs  tror jag även personliga bilder på kompisar och familj kan ha ett allmänintresse, dom visar ju en värld som inte längre finns. Det är inte bara kläder, inredningar och frisyrer som ser annorlunda ut, det var en helt annan värld. Både för att världen de facto var annorlunda  och för att jag var 11-13, knappt tonåring.Vi hyrde mellanvåningen i huset på Carlavägen 31 i Ludvika. Pappa var skolinspektör, mamma jobbade inte under de här åren men hade också hon lärarutbildning.

Tiden är ett märkligt påfund, ibland betvivlar jag dess existens över huvud taget. Samma tidsrymd kan ibland te sig oändlig, ibland som ett ögonblick. Dessutom går den bara år ett håll, den är inte reversibel. Fast det är en sanning med modifikation, åtminstone om man har en kamera.

Bilderna i boken är alla tagna med pappas lådkamera under perioden våren 1952 till sommaren 1954. Alltså på 120 rullfilm som gav åtta bilder 6 x 9 cm. Totalt har jag 216 negativ sparade, dvs 27 filmer. Här kommer 24 av dom. Negativen är skannade i en Epson flatbäddsskanner. Några bilder är beskurna men dom flesta inte. Tanken med att inte skära bort oväsentligheter är att också dessa innehåller mycket info om miljön och tidsandan då.

*

Filen är klar och färdig att skickas in till Fotoklok. Ändå tvekar jag på några praktiska punkter. Den ligger nu för utskrivning i format 27 x 27 cm. I den här har jag bara en bild per sida, jag får se hur det blir i följande böcker, längre fram har jag mkt fler bilder att välja bland. Oftast är det liggande bilder, men en del stående är det ju. Och jag vill inte att det ska bli ett renodlat familjealbum. Lite text finns men placerat längst ner på sidorna i storlek punkt 11 och med 50 % opacitet, jag vill inte att texten skall störa bilden. Mina tveksamheter gäller bokformatet. 28 x 20 cm är alternativet, Den här är bara på 24 sidor, men följande kan nog bli på 50 - 60 sidor, då blir 27 x 27 cm relativt tunga.  Den andra funderingen är om jag borde hoppa över till Crimson. Jag är helnöjd med Fotoklok, tycker att dom både har bra bildkvalitet och bra, hållbar bindning, men dom är lite dyra. Jag har stående 20 % rabatt men dom ligger nog något över Crimson ändå. Samtidigt har jag jobbat med dom i nästan 10 år. Vi får se, jag tar gärna emot synpunkter.

*

Dom flesta bilderna i boken har ni sett, här visar jag tre som jag inte tror ni sett. Dessutom har dom ett slags tema. Inte är väl jag den enda som långa perioder varit/ känt mig utanför?

*

Lillebror Dag, våren 1952 på gården till Carlavägen 31

*

GDG-expressen på väg ut från Ludvika station

*

Leif "smältis" , skolresa i Sälenfjällen 1954

*

***

Inlagt 2020-12-14 23:54 | Läst 1373 ggr. | Permalink
Jag har än så länge använt myFUJIFILM och deras brilliant i liggande A4, de har ganska regelbundet 30-50% rabatt, så jag passar på då. Boken gör man i ett lokalt program på datorn, så man kan bygga ihop en bok i förväg, när rabatten kommer så skickar man iväg beställngen

Det är en bok för bilder, med hårda sidor som en barnbok. Mitt senare verk var en bok på 90sidor och 600 bilder. Jag scannade in mina pappersbilder från 70-90talet, hade runt 50 pärmar i förrådet, valde ut de mer personliga bilderna så fick det bli en bok. Jag gjorde en blandning av en till nio bilder per sida, men oftast var det nog runt sex. Jag var lite orolig att det skulle vara svårt att få ut något av de bilder på en niobildssida men det blev bättre än vad jag hade trott, det var inga problem.

Jag har planer att göra en mer vanlig bok i typ blogglayout, där jag i princip tar bloggarna och gör om dessa till en bokform. Tänkte börja med 2020 så får vi se hur det går. Här är det tänkt att det ska vara annan layout och tunnare papper och i något program där det är enklare att skriva in text. Jag vet inte vad jag ska använda till detta.
Svar från Khalad 2020-12-15 14:46
Hej Peter, jag vet ju att det finns många leverantörer att välja på. 90 sidor är mkt, 600 bilder likaså.. Denna och nästa bok kommer jag satsa på att göra mer som fotoböcker med stora bilder, längre fram kanske det blir mer klassiskt album, tack för info!
Lycka till med boken. Jag är säker på att den blir ett intressant dokument.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-12-15 14:46
Tack för det Bengt!
Verkar som dina gamla svartvita bilder har något mer att tillföra än bara för dig personligen. Du har ju visat en del som är riktigt bra 🙂
Svar från Khalad 2020-12-15 14:46
Tack för fin kommentar Nils!
Ett intressant dokument, för dig, dina barn och barnbarn. Dessutom skildrar dina album ett helt människoliv i bilder som intresserar människor i allmänhet. Jag har bara gjort två album men har flera på gång. Om Ritas släkt har vi ett album med bilder från slutet av 1800 talet. Ett album som Ritas kusin gjort. Jag har tänkt göra ett släktalbum om min släkt men har lite svårt hur jag ska lägga upp det. Har fått bilder som jag inte sett tidigare från Hedesunda hembyggdförening. Bl.a. på min mormors mormor. Dessutom fått namn på personer som jag har på bild men inte vetat vad dom heter.
Jag har anlitat Ifolor och är väldigt nöjd med den med blanka sidor. Hårda sidor som i en barnbok är nog en bra beskrivning. Den med matta sidor är det inga större fel på men det vill gärna bli tummar och fläckigt på omslaget.
Fotoklok har jag aldrig hört talas om. Det finns idag en uppsjö med företag som gör fotoböcker så det är svårt att veta, bara att testa och hoppas man blir nöjd. Crimson har gott rykte.
Sten
Svar från Khalad 2020-12-15 14:48
Tanken med de här första är ju att det ska mer vara som fotoböcker än album, sen får jag se längre fram, tack för trevlig kommentar :-)
Tänk bara att kunna göra en sådan bok! Och att få se bilder av hur man upplevde tillvaron i den åldern. Jag kan inte låta bli att fundera över vad jag skulle ha fotograferat. Jag har några bilder från ett par skolresor men då var jag några år äldre. Mest kompisar.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-12-15 21:42
Tack Lena, såklart är det roligt. Och det blir ju mest kompisar lite längre framöver också för mig, det var ju dom som var viktigast!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg