Khalad Photography Blog
MÖRKERTID
***
"Det är svårt att föreställa sig hur mörkt det faktiskt var förr. Fram tills 1900-talet har man på våra breddgrader levt till största delen i mörker under vinterhalvåret. Det räcker med att titta ut genom fönstret just nu när det känns som dagsljuset knappt hinner gå från gryning till skymning. Tänk att då sitta i ett torp i början av 1800-talet där den enda ljuskällan var glödbädden i den öppna spisen. Under stora delar av vinterhalvåret befann man sig nästan i totalt mörker. När mörkret kom satt man ofta uppkrupen i stugans stora rum. Man var van vid mörkret och många hade utvecklat en förmåga att genom känsel lappa kläder, tälja eller laga redskap. I den mörka stugan kunde man sitta tillsammans , arbeta och berätta historier. Man kan lätt föreställa sig att det inte var så väldigt roligt att sent på kvällen behöva lämna stugan för att besöka dasset på andra sidan gården efter historier om gastar, troll och tomtar." (Niklas Norlin & Ida Rådegård, Etnologer, Fokus Finspång nr 20, 2020)
*
Jag har många gånger tänkt i liknande banor. Inget badrum, inte rinnande vatten överhuvudtaget, ingen centralvärme, inget sjukhus i vår mening, inget.....Listan kan göras hur lång som helst. Dagens alla moderna utrustningar ska vi bara inte tala om. Före år 1900. Det är 120 år sen. Morfar föddes 1872. Alltså två, eller tre, generationer tillbaka. Det är överblickbart.
*
Jag tror det är ytterst få som vill byta ut dagens standard mot standarden som vanligt folk hade före år 1900. Ändå är diskussionerna här och i media av olika slag fulla av förakt för vad människan står för, ovettsorden haglar på sina ställen och maktbegär och lurendrejeri sägs vara huvuddrivkrafter till där vi nu är med klimatproblem och miljöproblem av storlek. Samtidigt som dom flesta av oss gärna vill ha lite högre lön, eller bättre pensioner, eller bättre sjukvård åtminstone. Själv tror jag det är lusten att resa sig upp ur dåliga livsvillkor som varit den stora drivkraften. Och som fortfarande är den stora drivkraften i fattigare delar av världen. Därmed inte sagt att det inte finns maktbegär och lurendrejeri också. Och status- och standardhöjningsjakten har gått för långt, det instämmer jag också i.
*
Jag försöker inte bagatellisera klimat- och miljöproblemen, jag försöker ge lite tidsperspektiv på vad som faktiskt hänt på de senaste 120 åren. Det är mycket som hänt. Och människan är inte ond, precis som alla andra arter försöker hon utvidga sina revir så långt hon kan. Nu verkar hon varit så "framgångsrik" i just detta att hon måste börja begränsa sig själv. Det tror jag ingen annan art har gjort, såvitt jag förstår är vi unika där. Just nu sker ganska mycket inom både energiförsörjning och koldioxidutsläpp, inom matvanor och resande, inom jordbruk och havsbruk. Om det räcker och går fort nog, vet inte jag. Men vi försöker göra något . Och jag är övertygad om att fortsatt teknisk utveckling är en förutsättning. Att i verkligheten försöka backa tror jag inte alls på. Och såklart tror jag mer på att hitta lösningar än att stormskälla på andra.
*
Bilden är tagen utmed Saxevägen (Nohrstedtsvägen). Kanske borde jag ha klonat bort den ensamma glödlampan, den fanns inte heller för 120 år sen
*
***
Ooo nej, lampan gör bilden. Det enda ljuset i nästan nedlagd tillvaro.
Fin total mörkerhet som man känner igen från landsbygden.
En bild av idag som skulle hänga i kanslihuset i huvudstaden.
Ha det väl
Bob
/ Bengt H.
Att bita den hand som föder oss... ja det är något som vi ser i debatten dagligdags. Aningslösheten är ibland total. Man får lust att gå hem till vederbörande och stänga av el, värme, och och andra moderna faciliteter - så att tankeapparaten förhoppningsvis gick igång!
Och bilden är vidunderligt vacker och tänkvärd.
Hälsningar, Bjarne
Mina grannar på Gotland flyttade in kring 1950. Utan el. Dom klarade sig med kakelugnar och fotogenbelysning. Det fanns en stolpe med vägbelysning vid tomtgränsen. Den gjorde tillvaron enklare. Sen fick grannarna råd att dra in el.
2019 tog myndigheterna bort den vägbelysningen. Varken Trafikverket, Regionen eller Geab ville ta på sig nåt ansvar. 1950 hade samhället råd, men inte nu längre. Det blev mörkt. Vacker stjärnhimmel men svårt att hitta ytterdörren.
En annan aspekt på mörkret var tron på di sma undar jordi, på fastlandet tomten och allt möjligt oknytt som skymtade i skumrasket. Den försvann i takt med elektrifieringen.
jag håller med dej i dina tankar och jag tror att många som har "preppervibbar" inte kan föreställa sej vad det egentligen skulle innebära att leva utan elektricitet och att slakta ett djur för att få en hamburgare. Det första som jag tänkte på när jag såg din bild och läste texten var faktiskt att hönsen slutade värpa när det blev mörkt och det kom inte några ägg förrän det blev ljus igen, typ lagom till påsk. Hönsen på den tiden la dessutom bara ägg varannan dag, med avel har vi fått hönor som lägger ett ägg varje dag (året runt om lamporna är tända).
Hälsningar Lena
PS. Lampan ger det där lilla extra i bilden och jag skulle inte ta bort den.
oj, jag menade de som kallar sej "preppers" dvs folk som förbereder sej för "jordens undergång", kärnvapenkrig eller bara total kaos. De hamstrar mat, vapen, batterier och allt som kan behövas om man ska överleva när katastrofen är ett faktum.
Hälsningar Lena
Nej bilden är bra som den är med lampan och inte behöver vi gå tillbaka 100 år för att
nyttja utedass.
Bad i zinkbalja i brygghuset, utedass och vedspis är man uppvuxen med. Fotogenkamin och kakelugn också för att hålla värmen.
Mvh/Gunte..