Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Le métro

***

Jag har alltid gillat metron i Paris. Inte för att jag varit där särskilt ofta, men då och då. Här senaste gången privat, för tio år sen. Jag hade min ganska kompakta Panasonic GF1 med Lumix 20/1,7, perfekt för  gatufoto och liknande. Metron, och tunnelbanor i allmänhet, är ju idealiska ställen att fota okända människor på, inte minst för oss som inte är så ogenerade. Det bullrar och slamrar, ingen hör en slutare och storstadsmänniskor tycker inte något är märkvärdigt eller konstigt. Annat är det i Söderbärke, jag tog några bilder utanför affären häromdagen och dom som passerade observerade mig noggrant och länge....

*

Dom här tre bilderna visar ju samma sak men jag gillade tjejen i sitt korta kopparröda hår. Hon pratade med flera som hon knappast kände och hade ett levande ansikte så det får bli en liten serie för hennes skull. Panasonicen har jag kvar, kanske skulle jag plocka fram den igen?

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-11-30 23:34 | Läst 1899 ggr. | Permalink
Hej Björn.
Jag kan väl förstå att du koncentrerade dig på henne - underbara bilder.
Jag har bara varit i Paris en gång. Medan jag lyckligtvis fortfarande var mobil. Första gången vi skulle prova Metroen och kom ner under jorden mötes vi av en syn som fick oss att ångra. Det visade sig att det fanns ett tågstrejk på norra / södra linjen, som de franska järnvägarna också använde. Metroen som körde på samma linje gick i sympatistrejk. Därför var alla andra metrotåg fullt med folk.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-12-01 15:31
Tack för det Erik! Rusningstid är det såklart alltid knökfullt men jag förstår att det var ännu värre när ni var där. Min erfarenhet är att det ofta händer nånting extra i Paris. Det här var dock före terrordådens tid!
Bra bilder Björn. Nära och fint, Hon syns verkligen i mängden
/ Bengt H..
Svar från Khalad 2020-12-01 15:33
Tack Bengt. Ångrar att jag inte hade kameran i ögonhöjd, det tror jag mig om ha idag i den miljön som är så förlåtande :-)
Ser på kommentarerna att det är fler som inte kan sova. Det är riktigt fina bilder, fastnar mest för den första. Flickan ser så sprudlande glad ut och mannen var nog glad över att möta glädjen från en helt främmande människa. Jag må ta hur mycket naturbilder som helst så är det ändå sådana här bilder jag gillar mest. Har sista tiden sett några svartvita bilder på FS som jag har svårt att släppa. Etsar sig verkligen fast, som den här.
Sten
Svar från Khalad 2020-12-01 15:37
Jo, jag ser att det finns tidiga kommentarer:-) Det finns många sorters bilder jag gillar, som vanligt beror det mest på humöret för dagen vad jag känner mest för. Och jag ser ingen som helst motsättning i att både gilla vackra naturbilder i färg och porträtt eller gatufotobilder i svartvitt. Livet är alltid rikare än vi stundtals tror :-)
En fin liten serie ögonblicksbilder! Som också bekräftar det där om att en kort brännvidd i vissa stunder kan få oss att hamna ”inne i händelsen”. Vi tittar liksom ut från den. Och tunnelbanor och liknande inbjudet verkligen till ett närgånget foto som du säger, man sitter där och pysslar med sin kamera, inga slutarljud och sånt. Det blir också en annan intimitet än det gängse 35mm tänkandet där format och utsnitt ger mer av tablåeffekt.
Paris métro och systemet av anslutande lokaltåg är ett enkelt och praktiskt sätt att röra sig runt i staden tycker vi.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2020-12-01 15:47
Tack för det Gunnar! Metrons fördelar blir så absolut uppenbara i den trafikmiljö Paris utgör :-) Och visst har kort brännvidd stor fördel i den här typen av miljö, även om kameran är en micro 4/3. Det betyder ju att 20 mm motsvarar just 35 el snarare 40 mm på en fullformatskamera
mombasa 2020-12-01 17:09
Hej. Jag läste nog lite slarvigt där. Jo såklart micro 4/3 blir ju 40mm ungefär. Men oavsett det så tycker jag att dina bilder ändå uppvisar en närhet. Och att bilderna inte har det ofta förhärskande bildutsnittet inom gatufoto. Svårt att förklara kortfattat :-)
/Gunnar S
Svar från Khalad 2020-12-01 18:36
Kul att du kom tillbaka Gunnar. Just det du skriver om utsnittet får mig att fundera lite. Jag har ju vant mig vid att köra fullformat och då är det ju 3:2, dessutom anpassar jag oftast bilden till mina skärmar som båda är 16:9 (tror jag). Som jag kör mkt landskap tycker jag det funkar bra, men här skulle det uppenbarligen inte funka alls, det lite mindre avlånga formatet håller ihop bilden mkt bättre. Bra tips, tack!
Grym bildkvalite och en trevlig fotovinkling..Metro var länge sen, typ 40 år ..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-12-01 18:40
Tack för det Gunte! Paris är nog fortfarande Paris tror jag, kanske dags för en romantisk återresa när pandemin släppt greppet?



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg