Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SJÄLVA BERGET

***

Fyra bilder på själva berget i Stollberg, eller västra Silvberg, tagna idag. Jag har skrivit om gruvan tidigare. Troligen landets äldsta silvergruva med brytning redan på 1100-talet. På 1700-talet slutade man med silverbrytningen men fortsatte med bla järn, bly, zink och mangan. I den stora varpen kan man hitta blyglans, kopparkis, azurit, malakit, aktinolit, goethit, limonit, psilomelan. Inte för att jag känner till alla dom här mineralen men för att exemplifiera vad mycket man fortfarande kan hitta i varpen. Hör till Sveriges rikaste malmfält. Och så här ser det ut själva berget, tagna med 135:an tvärs över ett av dagbrotten. Kanske står jag 20 - 25 meter från klippväggarna på andra sidan.

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-09-18 23:40 | Läst 2085 ggr. | Permalink
Fina bilder på berget. Läste att man på 1100-talet bröt malmen med så kallad tillmakning. Man gjorde upp eldar som hettade upp berget som sedan avskyldes med vatten. Med släggor och spett bearbetade man sedan berget, det var nog ett gnog som heter att duga, eller trälsyssla. Mycket skog gick åt och på Utö när man la ner gruvdriften där så fanns inte ett enda träd kvar. Förresten kanske benämningen eld i berget kommer här av...
😁
Svar från Khalad 2020-09-19 09:35
Har svårt att tänka mig farligare jobb än vara gruvkarl för 3-400 hundra år sen, bara att ta sig ner i gruvan var nog ett äventyr. Sen hårt slit i dåligt ljus. Utö ja, där har väl också varit gruvdrift väldigt länge? Och före krutet och så småningom dynamiten var det väl tillmakning man hade att tillgå? Det började väl fö med myr-och sjömalm, åtminstone vad det gällde järn. Eld i berget, låter logiskt när man tänker på tillmakning. Också Dalarna var skogen en knapp tillgång under 16-1700-talen då hyttorna och masugnarna drog enorma mängd ved. Tack för trevlig samtal Hans-Åke!
Spännande! Man anar t.o.m en lila ton i berget där.. Antar att färgerna kanske förstärks om berget är blött och det är lite mulet..?
Hälsn!
Det här inlägget kan jag inte missa! Fantastiskt färger i den klippväggen och intressanta former. Det ser ut som rostavlagringar på sina ställen, men kan förstås vara annan mineral. Tror jag gillar de två sista bäst.
Hälsningar, Bjarne
Vackra färger och utfällningar i berget..kan tänka mig hur det ändrar sig vid fuktig väderlek också.
Mvh/Gunte..



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg