Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KEJSARENS NYA KLÄDER

***

Ni har säkert läst eller hört den, HC Andersens saga Kejsarens nya kläder. Av någon anledning kom jag att tänka på den när jag hörde att Sveriges statsminister häromdagen sagt att den svenska Coronastrategin är framgångsrik.  Jag får också en känsla av att  talet om svenskars  godtrogenhet inte är helt utan grund. Alla andra länder har också drabbade äldreboenden, inte minst de nordiska. Vår andel avlidna äldre är inte högre än i andra nordiska länder.

*

Underlaget till alla siffror är hämtat från Worldometers Coronastatistik. Jag fick för mig för ett par veckor sen att följa utvecklingen. Fösta tabellens siffror började jag följa den 5 juni  (och fram till i går). Andra tabellen kom jag på att följa ett par dagar senare, den startar alltså 7 juni (och fram tills igår). I den andra tabellen saknas Spanien, dom lämnar inte längre i från sig sina dagliga dödstal, dom kan mycket väl vara sämst.  I så fall är vi bara näst sämst i Västeuropa under de senaste 11 dagarna. 

*

Det är inte precis förvånande att grannländerna har sina gränser mot oss stängda, men i övrigt  öppna i förhållande till varandra.

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-06-18 10:49 | Läst 2309 ggr. | Permalink
Det är många som ropar att kejsaren är naken, men de tystas ned av sorlet från alla dem som rättar in sig i ledet... Jag tror att den framtida domen över hur regeringen Stefan Löfven hanterade coronacrisen kommer att bli hård!
/Mikael
Svar från Khalad 2020-06-18 17:39
Tack för kommentar Mikael, tror också att missnöjet blir tydligare när den akuta krisen börjar ebba ut, hälsningar/ Björn
Håller Med Både Mikael och Björn
Svar från Khalad 2020-06-18 17:39
Tack Rune!
Håller bara med, fler skriker nu att kejsaren är naken. I veckan skrek t.o.m en hel kommun (Gällivare), man får väl hoppas att ledningen någon gång inser detta.

Man får förlita sig till allmänheten och det sunda förnuftet, om allmänhet är klokare än de råd som FHM ger ut då kanske det finns hopp ändå.

Mätningarna nu på antikroppar låg visst mellan 5-15%, Malmö, Göteborg Stockholm, troligen är siffrorna nu något högre kanske 20% i Stockholm. Det enda halmstråt som finns kvar skulle vara att Sverige skulle klara en andra våg bättre än grannländerna eftersom vi kanske har en högre immunitets men frågan är om detta är värt 5000 döda och alla som lider på IVA
Svar från Khalad 2020-06-18 17:46
Så länge krisen pågår med full kraft tror jag många sätter sin lit till den strategi regering och FHM valt, det är liksom det enda man tycker kunna hålla sig till. Och jag tycker det är svagt att knappast någon gång redovisa hur Sveriges dagliga dödstal ser ut jämfört med våra grannars, tror dom allra flesta faktiskt inte vet hur det ser ut, man nöjer sig med att höra att kurvorna flackar ut, kanske rentav minskar något. Oftast talar man då bara om antalet insjuknande.
utgår du ifrån att alla länders rapportering är sann?
om du gör det så finns det många kejsare vars kläder du inte ser
menar jag
en tävling i rädsla
/inger
Svar från Khalad 2020-06-18 15:18
Du får gärna tro det du vill, jag använder offentlig statistik tillgänglig för alla. Och jag tror den är hyfsat tillförlitlig i Västeuropa och speciellt i Skandinavien. Kanske har du egna siffror? Och att diskutera vilka åtgärder som varit effektiva och vilka som inte varit det har ingenting med rädsla att göra. Men kanske inte du bryr dig om det dör 5000 som i Sverige medan det dött en bråkdel i Norge, Danmark och Finland och dom baltiska länderna?
Nils-Erik Eriksson 2020-06-18 17:29
Jag stödjer Björn till fullo. Redovisade tabeller visar verkligheten. Undrar just när mumlandet i busken skall över gå till öppna protester och den knutna näven skall åka upp ur byxfickan. Godtrogenhet och att vara naiva har blivit ett Svenskt varumärke underblåst av en särdeles dålig statsledning./NE
Att bilden av Sverige förändras såväl självbilden som utomlands är nog något som kan få inverkan på förtroende och förhandlingssituationer internationellt.
/MA
Svar från Khalad 2020-06-18 17:47
Tror som du att en svenska imagen av kvalitet och tillförlitlighet fått sig en rejäl knäck!
Tycker kanske att du blandar ihop äpplen och päron lite här. För det första, hur olika länder drabbats handlar betydligt mer om hur det initiala utbrottet sett ut än vilken strategi som tillämpats. Sverige hade ett massivt utbrott i främst Stockholmsområdet och närliggande regioner, ett sådant har inte setts i våra grannländer. Orsaken antas vara bland annat det intensiva resandet under sportlovsveckorna. Dessutom försökte man ju initialt smittspåra då man trodde att det handlade om italienresenärer, nu har det visat sig att det kom in från en massa olika håll både runt europa och från USA. Som sagt den stora skillnaden handlar om initiala utbrott, där framför allt stockholmsområdet har betydligt mer resande än våra grannländer. Att detta sammanföll med sportlovet gör det ännu värre.

När det handlar om strategin skiljer den sig i praktiken ganska lite från andra länders. Det är liksom inte att jag fått gå ut med hunden som bidragit till de höga dödstalen.

Visst är det katastrofalt att så många av dem som man redan från dag ett basunerat ut som de viktigaste att skydda har dött i pandemin. Men vill man hitta orsaker till detta får man nog söka någon anan stans än i den svenska strategin. Ett tips är att kolla hur omsorgen är organiserad och uppbyggd. Likadant när det gäller testning och annat. I Sverige är det vårdgivarna som har ansvaret och det gäller även för smittskyddet. Våra myndigheter liksom centrala politiker kan inte göra så mycket mer än att påpeka och hoppas att detta följs. Kommunerna är till exempel själva ansvariga för omsorgen och landstingen för vården. Om man då som i Stockholms fall som exempel prioriterar att bygga världens dyraste icke fungerande sjukhus och slår sönder all organisation som man gjort framför att ha en fungerande vård och beredskap för extremlägen så blir det knepigt. Inte så mycket Löfven (eller vem som helst på riksplanet) kan göra åt detta i det akuta läget. Likadant är det för kommunerna som ansvarar för boenden och hemtjänst.

Så visst finns alla anledning att känna sig upprörd, men man bör göra det på rätt grunder och rikta sin frustration åt rätt håll kan jag tycka.

Hur anser du själv att en mer fungerande strategi skulle sett ut för att undvika att smittan kommit in i omsorgen som ju är det stora problemet? Och i vilken utsträckning är i så fall detta något vars ansvar faller tillbaka på myndigheter och regering/rikspolitiken?

Att jämföra oss med länder som aldrig haft oturen att drabbas av något utbrott med den magnituden vi har (på olika platser) ger en dålig bild av verkligheten. För om det vore strategin som förorsakat problemen skulle ju såväl Gotland som Skåne och andra mer skonsamt drabbade regioner varit lika drabbade som de värst drabbade. Sanningen är ju tvärt om att så inte är fallet.

Lyckas man inte hålla smittan borta från de äldre och sköra så får man dessa problem oavsett om man som i England stängde ned stenhårt eller som i Sverige hade lite mildare restriktioner. Detta kan man härleda till systemfel i omsorgen, det är ju nämligen så att omsorgspersonalen och en hel del andra måste fortsätta att jobba och i och med detta även röra sig i samhället oavsett nedstängningsgrad i strategi. Det viktiga då är att personalen har så väl kunskap som utrustning och tid för att genomföra arbetet på ett för "brukaren" säkert sätt. Liksom möjligheten att isolera såväl sjuka brukare liksom personal som jobbar med dessa från varandra så att inte smittan sprids. Detta fungerar dåligt om man måste springa mellan olika avdelningar och inte har någonstans att isolera sjuka som exempel.

Dessutom är det ju så att det inte går att sätta befolkningen i husarest speciellt länge utan att det får andra allvarliga konsekvenser för hälsan, det handlar ju om avvägningar. I en totalitär stat som Kina kan man givetvis tillgripa helt andra metoder, men i en sådan lever vi ju inte som tur är.

Som sagt, alla som skriker sig hesa över att det är strategin som ställt till det för Sveriges del får gärna komma med förslag på hur de själva skulle lösa problemet på ett fungerande sätt, jag är ganska säker på att man skulle lyssna.
Svar från Khalad 2020-06-19 18:45
Hej Alf, jag vet inte riktigt vad du menar, blandar äpplen och päron? I princip består mitt inlägg av två tabeller från öppna källor. Du kan skriva hur långt du vill om det, men vi utmärker oss negativt i båda tabellerna. Ett antal länder har dragit slutsatser av dom här siffrorna och tar inte emot svenskar just nu . Samtidigt är vi enda land i Europa som inte snabbt stängde ner, som inte började testa tidigt och som inte fortsatte smittspåra efter initialfasen. Dessutom går vi mot WHO: rekommendationer i flera fall, tex vad gäller ansiktsmask. Och du säger att det inte finns koppling där? Sorry, Men har man starkt färgade glasögon ser man bara det man vill se. Jag har publicerat två tabeller, du är fri att använda dom på ditt sätt. Prata gärna med regeringarna i Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen också. Jag tror Österrike och Tyskland också har synpunkter. Hur ör det förresten med Gällivare, är det också ett initialt utbrott? Många midsommarhälsningar/ Björn
alf109 2020-06-19 21:08
Eftersom du verkar vara övertygad om att det är den svenska strategin som inte gått tillräckligt långt i nedstängning och som därmed förorsakat de höga dödstalen i Sverige så kanske du kan svara på några frågor.

Hur kommer det sig att dödstalen varierar så kraftigt mellan olika regioner som kört efter samma strategi?

Hur kommer det sig att olika länder som kört liknande strategier lyckats/misslyckat så olika, till exempel Norge och England med sina hårda nedstängningar. Om det skulle handla om strategier borde ju bägge dessa länder lyckats ungefär lika bra.

Hur skulle en annan strategi kunnat förhindra spridningen i omsorgen när strukturerna där inte låter sig ändras i en handvändning.

Självklart är det ett misslyckande med alla döda, frågan är väl vart orsakerna ligger. Du tror på strategi, jag tror på strukturer i den svenska omsorgen.

Och som jag skriver i mitt inlägg angående äpplen och päron så handlar det mycket om hur drabbade olika länder blev initialt, alltså hur utbredd smittan han bli innan någon strategi oavsett vilken han sättas på plats.

Jag tror också att det är svårt mitt i en pandemi där vi ligger i olika faser, ingen vet något om eventuella kommande vågor osv. slå fast vad som lyckats och vad som inte gjort det, vilken strategi som är den bästa osv. Jag är ganska övertygad om att vi när vi väl har facit i näven kommer att hitta bra och mindre bra inslag i olika strategier, som kanske inte är så olika som man ofta försöker göra gällande. Dessutom tror jag att det kommer att visa sig att olika länder drabbats olika och detta av helt andra orsaker än valda strategier.

Det finns ett fåtal länder som varit ganska förskonade från större utbrott och där man genom detta kunnat bedriva en intensivt smittspårning och lyckats hålla viruset i schack. Precis som vi försökte här också när italienresenärerna kom hem, låt oss hålla tummarna för att dessa länder klarar av detta och har turen att slippa några större utbrott. Men i en global värld blir det i längden väldigt svårt skulle jag tro.

Men min huvudtes var inte att den svenska strategin skulle vara speciellt vare sig bättre än sämre än andras. Däremot tror jag inte att olika strategier i spannet mellan den svenska lite mer öppna och de mer hårda nedstängningar som skett i andra demokratiska länder gör så stor skillnad i hur det hela utvecklats. Jag tror att det har helt andra orsaker och dessa orsaker får man söka i hur vård och omsorg och dess ansvar fungerar. Det blir liksom lite fel om man ger sig på dem som de facto inte har mandatet att göra så mycket mer än att påtala vikten av att olika saker görs; skydda de äldre, testa fler, se till att personal har kompetens och möjlighet att följa basala hygienrutiner osv. om de som har ansvaret inte lever upp till detta.

Något som kan vara intressant att studera är den eventuella överdödligheten som covid-19 fört med sig. Även där råder förvirring i presentation av siffror och tolkningar som ofta görs efter det budskap man vill trumma ut.
https://www.di.se/debatt/redovisning-av-dodlighet-for-befolkningen-bakom-ljuset/

Slutligen så tror jag att orsakerna till hur det gått måste sökas på andra håll än att peka på olika strategier som jag försökt påpeka ett otal gånger.

Den svenska strategin har ju lyckats i så måtto att man lyckats se till att inte vården klappat ihop.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg