Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MYRORNA OCH VÄRLDEN SJÄLV

***

Nog har dom en del att stå i, vårmyrorna. Sekvensen tog jag för två veckor sen med mobilen när stacken precis kommit igång. Det blir bättre bild när jag ser sekvensen på Insta i mobilen, men lite går väl att uppfatta också här.Tempot tex. Inte många ögonblicks tvekan hos en enda myra, alla tycks veta vad dom ska göra. Frågan är hur nära connectade dom egentligen är? Är verkligen varje myra en egen, självständig individ? Svaret beror förstås på vad självständig här betyder. Om jag däremot frågar om den fria viljan blir nog svaret men entydigt - det finns nog väldigt lite av fri vilja i varje individs beteende. Dom är naturligtvis inte förprogrammerade i varje enskilt myrsteg, men drivkrafterna och beteendet tror jag är nästan helt förprogrammerat, dvs nedärvt. Utrymmet för ett subjektivt upplevt själv är nog fortfarande väldigt litet. Samtidigt är det lätt att se att stackens alla myror verkar ha ett nära samarbete, nästan som om stackens alla myror tillsammans utgör en enda organism. Skulle det kunna vara ett så framgångsrikt koncept att utvecklingen på sikt, vad det gäller myror, går mot tätare och tätare samarbete mellan de enskilda myrorna så att också intelligensen måste ses som den sammanlänkade intelligensen? Inte vet jag men en spännande tanke! 

*

*

***

Inlagt 2020-04-16 13:39 | Läst 1931 ggr. | Permalink
Den fria viljan är ett begrepp som tål att fundera på. Eller inte fundera och bara vara här och nu.
Svar från Khalad 2020-04-17 10:46
Instämmer. Tror ändå jag törs påstå att du och jag har ett större mått av fri vilja än myran :-)
Tankeväckande text! Och visst finns det också en förprogrammering där. Som vi vet så finns det alltid en Intelligens bakom varje förprogrammering. Jag för min del kan inte hjälpa det, jag måste bara prisa Skaparen när jag ser såna där ofattbara men intelligenta ordningar som tex i myrornas värld.
Svar från Khalad 2020-04-17 10:56
Visst är det Ragnar! Och det finurliga med Darwins lära är att det faktiskt inte behövs någon skaparintelligens för att åstadkomma allt detta vi ser runt omkring oss. Detta inte sagt för att säga emot dig utan därför att det är vad jag och en i princip fullständigt enig vetenskap tror. Vem skapade Gud förresten? Många hälsningar
light 2020-04-17 12:39
Det är alltid lika kul att samtala med dig! Våra ständigt småtrevliga "dispyter" om tro/icke-tro, skapelse/evolution.

Det otroliga med Darwins lära är just det, att hela bygget ter sig så oootroligt, och det ju mer tiden går och vi får reda på alltmer om hur komplext och intelligent precis allt är utformat och planerat i naturens värld. Man måste verkligen ha en övernaturligt stark tro för att just tro på hans ursprungslära.
Svar från Khalad 2020-04-17 17:27
Tack detsamma Ragnar! Det som gör att Darwins utvecklingslära verkar så otrolig är att få inser hur osannolikt många utvecklingslinjer som hinner provas under ett antal miljarder år när man har en hel jord att tillgå :-) Ha det gott och var rädd om dig!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg