Khalad Photography Blog
VAD GÖR DOM EGENTLIGEN, MYRORNA?
***
Flitig som en myra, ett gammalt uttryck. Sen en vecka har jag tittat på myrstacken alldeles bredvid vår promenadväg därute i Risinge, sett hur den vaknat till liv. Häromdagen, när det var så varmt, var det en faslig aktivitet och nu hade dom också börjat lämna själva stacken, där fanns myrvägar på vår väg som säkert gick 25-30 meter bort. Dagarna innan det blev riktigt så varmt höll dom sig på (och i förstås) själva stacken, jag kunde stå alldeles intill utan att myrorna började klättra på mig. Jag fick för mig att ta ett gäng bilder på dom med 100-400:an, den har en närgräns på en meter, var nyfiken på vad dom egentligen höll på med. Och lite hum fick jag. I princip är alla bilder croppade till max. Och visst, bilderna är väldigt lika, är ni inte intresserade av detaljerna räcker det med att titta på första bilden.
*
Alldeles uppenbart höll dom på att göra käk (eller byggmaterial?) av alla dom små pinnarna
*
Stacken har fullt av små (centimeterstora) öppningar där myrorna strömmade ut och in. I många av hålen jobbade dom också att få ner dom små pinnarna i hålen, säkert för att i lugn och ro fortsätta och göra käk av dom
*
Här är en lite grövre pinne på väg ner
*
En detalj som jag funderar över var att många av myrorna hade liksom små, små taggar, framförallt på bakkroppen
*
Pinne på väg ner
*
Här ser det ut att vara bitar av hundkäxstammar eller liknande på väg ner
*
***
Detta är ju också ett måste att fotografera myror varje vår :). Jag fotograferade förra året myror längs en myrstig där de kom släpande på olika pinnar och annat. Det var kul att studera dem, fick några bilder där en drog och den andra stod ovanpå pinnen, det blev ju ganska kul bild, den bakre kan ju inte ha varit en arbetsmyra utan mer i något i chefsbefattning
Rent allmänt brukar jag tänka att En myra är ingen myra, då jag betraktar dem som en sammansatt livsform, d.v.s. alla myror tillsamman i stacken är livsformen där varje del gör sitt.
Hästmyror gnager ved att göra sina bon i. På Gotland har vi en bulhuslada (skiftesverk på svenska). Den saggade betänkligt redan då vi köpte fastigheten. Jag trodde att virke ruttnat. En första åtgärd blev att stämpa upp ladan. En granne med grävmaskin tog bort jord som krupit för högt upp.
Det var svårt att få rätt hjälp till rimlig kostnad. Somliga ville riva huset och bygga upp det med nytt virke där det behövdes. Till slut konstaterade två duktiga snickare hästmyreangrepp.
De skyfflade tog bort allt angripet virke, sen sanerade Länsförsäkringar som på Gotland är ett jättebra företag. Jag hittade bra ersättningsvirke, det är GROVT, proffsen jobbade på och efter bara några dar stod byggnaden upprätt igen.
Nu har Länsförsäkringar Gotland ställt upp på att sprida myrgift så att hästmyrorna inte ska återkomma. Normalt vill dom att man avvaktar, men nu då jag inte får var på plats ställde dom upp per telefon. Kudos!
Jeg kan godt se, at der er macro-motiver her, og du har løst opgaven perfekt. Men jeg får "myrekryb" når jeg ser dem så tæt på.
Da vi købte sommerhus i 1978 fik vi en invasion af myre ind i huset. Dem kæmpede vi med et par år, før vi endelig blev fri for dem.
Med mange venlige hilsener fra Erik
Kul att objektivet funkar som bra "macro" också :)