Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FOTOGRAFI

***

För några veckor sen blev jag tillfrågad om jag ville visa lite bilder på ett av våra Rotarymöten, lite Finspångsbilder tex? Javisst sa jag. Vi brukar ju vara aktiva själva. När jag för någon vecka sen började plocka ihop bilder dröjde det inte länge innan jag kände, varför just Finspångsbilder? Det är ju vad jag brukar visa, både på Rotary och på Finspångssidan i FB. Nehej tänkte jag, det är klart, dom har ju ingen aning om annat, det är ju som sagt det jag i deras sammanhang brukar visa. Och jag bestämde mig snabbt för att plocka ihop lite annat än dom där vanliga blåsipporna och solnedgångarna över Bönnern, sånt som dom inte sett, men som jag tycker är roligt, kanske tom bra. Idag blev det  därför en snabb visning av drygt 70 bilder i ganska hög takt, ca 20 minuter tog det. Och nästan inga beskrivningar av enskilda bilder utan lite mer rapsodisk berättelse om vad jag tycker om, hur jag fotar, vad jag gör med datorn och så där. Sen blev det typ tio minuters frågor och diskussion. Skitkul på ren svenska och jag är väl inte helt opartisk men uppfattade att dom gillade upplägget. Här kommer 15 av bilderna. Ni har sett dom förut, allihop tror jag.

*

Och vad jag sa? Först några bilder på sånt jag inte tänkte fokusera på. Att jag hållit på länge, och att dom gamla bilderna börjar få allt större värde, typ morfar född -72. Alltså, 1872. Skolan, skoldanser och tjejerna. Hopp till nutid. Människor och porträtt. Och bara för att jag tar bilder på barnbarnen behöver det inte vara gullepluttbilder.  Inte ens ansikten bara. Men ett självporträtt då och då för att kunna kalla sig fotograf. Natur går också bra i svartvitt. Och till sist, man får leka. Och kom ihåg, en bild ljuger alltid, sa Gunnar snart 90, den enda av åhörarna som faktiskt varit fotograf , han hade atelje´ i Finspång under sådär 30-40 år.  Och till mig sa han innan han gick, det där blev ju bra ju. Alltid stödjande och positiv, en riktig hedersprick!

*

En sak bara som jag inte förstår. Varför blev det så mycket svartvitt i den där bildserien?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-02-26 21:44 | Läst 4757 ggr. | Permalink
Härliga bilder som håller mycket hög klass och intressanta reflektioner. Bra jobbat, jag förstår att din bildvisning blev uppskattad. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2020-02-27 13:51
Tack Mats, roligt att du gillar bloggen och trevligt att du berättar! :-)
Hej Björn.
Det måste ha varit en stor tillfredsställelse för dig, att uppmuntras att visa dina bilder och sedan berömmas av en professionell.
Det faktum att det finns så många svartvita bilder i serien beror antagligen på att du har en lång erfarenhet med det. Både från din egen fotografering, men också från din far och fotograferade inte din farfar också?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-02-27 14:02
Hej Erik, visst var det roligt! Ingenting märkvärdigt, det var en bildvisning i litet format om du förstår vad jag menar, enkelt och familjärt i ett bekant gäng, ca 20 pers. Pappa fotade ibland, framförallt på semesterresorna, men aldrig som aktiv hobby, det var nog snarare jag som inspirerade honom att skaffa kamera igen. Han hade kvar en lådkamera från tiden innan han gifte sig och som jag hittade stående i ett skåp och som fick mig att ta mina förstabilder. Kanske visade han mig hur man satte in filmen i den första gången, men sen var det snarare tvärtom. Farfar dog en månad innan pappa föddes, så honom har varken jag eller pappa träffat. Morfar, som är med i bildserien här, tror jag aldrig hållit i en kamera......:-)
Erik Madsen 2020-02-27 14:08
OK - så mycket mer beundransvärt är dina många svartvita foton från din ungdom.
Hälsningar från Erik.
Verkligen sevärda bilder! Och ska jag välja nån favvo så blir det bild 5!
Svar från Khalad 2020-02-27 14:06
Tack för det Ragnar, det är ju I på bild 5!
Genomgående hög klass på bilderna Bara att njuta!
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-02-27 14:06
Tackar för det bengt! :-)
Någon av mina favoriter i serien faktiskt..men den med raden änder känns inte igen?
Riktigt klurig faktiskt, tog tre sextiondedels minut att få ihop det..grymt läcker..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-02-27 14:13
Tack Gunte! Den bilden är från februari 2017, tagen från bron i Söderbärke. Tror att jag haft den med här i den vevan. Har inte gjort någon märkvärdig bildbehandling, minns jag rätt försökte jag genom att göra bilden aningen mjuk och aningen ljus trolla bort den tunna tunna iskanten dom stod vid.
Det där föredraget måste har varit uppskattat! Så många bra bilder du plockat ihop här i bloggen och med bra variation också. Bra att du inte föll för "bara Finspångbilder" (även om det inte är något fel på det i sig). Här är många mycket bra porträtt, bilden på tårna är toppen och så är jag ju svag för blåsippor, bara för att nämna några!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-02-27 19:32
Tack för det Bjarne! Så mkt formellt föredrag var det inte, jag pratade lite runt vad jag gör och vad jag tycker om, men väldigt trevligt, som vi ofta har på våra lunchmöten. Och under tiden bläddrade jag bilderna, med enstaka kommentarer här och där, avspänt och skönt :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg