Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DEN GÅTFULLA VÄGEN

***

Egentligen är den här bloggen bara för finspångare. Men som jag sagt förut, en sammanhängande historia med flera bilder blir inte bra direkt på FB, alltså skriver jag den här och delar. Och gåtfullheten är inget djuplodande, det handlar bara om vart vägen egentligen gick och varför den ser ut som den gör. Första bilden har jag fö redan haft direkt på FB och där ställt några frågor och det har vid det här laget resulterat i 40 kommentarer, uppfattningarna är många. 

*

För ett par dagar sen gick jag en vända på den gamla vägen som ligger på andra sidan Norrköpingsvägen sett från Stjärnviks slott. Norrköpingsvägen är ju hårt trafikerad och det finns ingen naturlig P-plats så så man måste bestämma sig i förväg hur man ska göra, bara som förklaring att det sällan blir av att gå just den vägen. Såvitt jag vet tillhör markerna runt just Stjärnviks slott.

*

Nästan direkt man går in på vägen kommer en klassiskt röd lada

*

Här har jag precis gått över stenbron och vänt mig tillbaka - ni ser toppen av ladan på krönet därborta. Precis till höger utanför bild är stengrunden från tegelbruket

*

Efter några krokar på vägen kommer den långa rakan. Runt omkring jordbruk och skogsdungar

*

*

*

En del av den långa rakan, här ser man tydligt att vägen är kantad av riktiga stenblock. Det är egentligen min huvudfråga, varför har man gjort det så här ute på landsbygden? På FB-sidan är ett förslag att det är att förstärka vägen. Ändå ser omgivande landskap kuperat  och inte särskilt fuktigt ut. Och att förstärka en sträcka på säkert uppåt en halv kilometer, kanske mer, kan inte vara billigt, särskilt som vägen slutar i ingenstans nån kilometer bort. 

*

När jag tittar noggrannare efter ser jag att kantskoningen bitvis är dubbel, det blir som en helt stenlagd vattenavrinning vid vägkanten.

*

På sidan ligger bitvis något som ser ut som plast fastsatt , vilket det knappast kan vara, mellan stenarna och marken

*

Längre fram utefter rakan kommer ett par grindstolpar, också i sten, och där går det in en avtagsväg till höger, också kantsatt med sten de första tiotals metrarna. Någon har sagt mig att här inne har bara en lada stått. Ingen dålig lagårdsväg i så fall.....

*

Småaspar i skogsbrynet därborta

*

*

*

*

På väg tillbaka och vid ladan igen

*

Därborta på andra sidan Norrköpingsvägen skymtar några av byggnaderna som hör till slottet

*

Nästan tillbaka vid utgångspunkten ser jag nuvarande kyrka, Risinge, med fin silhuett mot kvällshimlen

*

***

Inlagt 2020-01-30 19:58 | Läst 4791 ggr. | Permalink
Hej Björn.
Jag kan inte hjälpa dig att lösa gåten, men jag gillar dina bilder.
Det är vel egentlig på sådana vägar som visas på nummer 2 och 3 som svenska rallyförare har kört och övat på. Kanske inte exakt på dem här, men på några liknande. För att bli bland de bästa i världen. Jag nämner inte finländarna :-) :-)
Mitt favoritfoto i serien är dock nummer ett.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-01-30 23:22
Tack Erik, eftersom den här vägen inte har anknytning till andra vägar tror jag aldrig den testats i rallysammanhang :-), hälsningar/ Björn
Väldokumenterade kulturspår i landskapet.
- hawk
Svar från Khalad 2020-01-30 23:22
Tack Håkan, ett och annat blir jag ju nyfiken på! Hälsningar/ Björn
Väldigt vackert! Kanske stenläggningen ändå har nån funktion att stabilisera vägen..? I bild 8 tycker jag att det ser ut som en tom 'brandslang'..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-01-30 23:27
Hej Jan, tack för det! Det som är konstigt är att det här är en ganska kort vägstump, totalt kanske en kilometer, och som egentligen inte leder nånvart. Har fått en kommentar av en tidigare brukare av slottet, vars marker detta är, och vägen har i modern tid bara använts för att få hem timmer och transporter till och från åkrarna. Säkert har det funnits ett och annat torp i äldre tider men det förklarar inte den påkostade vägen. Ett tegelbruk har funnits men det låg precis vid bron, stensättningen här kommer mkt längre ut i markerna. Hälsningar/ Björn
Fint bildsvep!

Jag blev nyfiken och kollade gåtfulla vägen på Hittas kartfunktion. Där slutar den förvisso i blindo, men flygbilden viar en avtgsväg åt vänster som ringlar ner mot en sjö.

Men varför stensättningen? Även om arbetskraften var nästan gratis och stenen fanns på plats så var detta ju ett stort projekt. Transporter till/från det tegelbruk du nämner? Eller nåt storstilat som inte blev av?
Svar från Khalad 2020-01-30 23:35
Hej Måns, tack för fin kritik. Det är just stensättningen som förbryllar mig. Det är inget viktigt i sig men jag inser ju också att detta var ett stort projekt när det gjordes. Jag har fått flera svar på FB men inget som riktigt tillfredsställer mig just på den punkten. Tegelbruket låg precis vid bron, alltså mkt närmare Stjärnvik och nuvarande Norrköpingsvägen, stensättningen ligger 3-400 meter längre bort, sett ur slottets synvinkel och ytterligare en knapp kilometer bort slutar vägen i ingenting. Många hälsningar/ Björn
PS Ska kolla Hitta -kartan du nämner, har inte tittat på den än!
Måns H 2020-01-31 09:59
Spekulation: Kom på att själva vägen visserligen ser ut som en vanlig grusväg, men att det därunder kan finnas stensättning av ena eller andra slaget, t ex fältsten (kullersten). Så att det hela såg väldigt pampigt ut men att det var lite opraktiskt så med lite grus blev det slätare.

Eller naturens gång. Det behövs bara 3 millimeter avlagringar per år för att på 50 år bli 15 centimeter. Slut spekulation.
Såna små vardagsmysterier är jag svag för. Nu sätter du griller i huvet på oss så det blir en massa funderingar hit och dit.. Min teori är att det är en förstärkning pga att det var betydligt fuktigare en gång i tiden. Det ligger ett par sjöar på ömse sidor om så kanske blev det omöjligt att ta sig fram när översvämmningar fyllde sänkorna. Landhöjningen har väl gjort sitt också för att förbrylla ytterligare.Kanske skeppades någonting med pråm över sjön vid vägs ände?
Förövrigt så tycker jag att brobilden är fantastiskt vacker, ljus, färger och komposition på topp, en plats att återvända till vid andra årstider..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-01-31 22:31
Det är också vad några har sagt på Finspångssidan i FB där jag delat detta. Min känsla är att sänkorna inte är så djupa att sjöarna kan ha nått upp dit men det är inget jag vet. Jag har aldrig sett den här typen av kantförstärkning tidigare, det är inte gatsten precis, stenblocken är minst halvmeterbreda och längre i vägens riktning. Sjöarna omkring här är små sjöar, längre västerut mot Linköpingsvägen finns däremot en sjöförbindelse från Finspång ända ner till Norrköping och Glan, där fraktades kanoner från Finspång till Norrköping. Tack Gunte!
Hej Björn Vilka fina bilder jag gillar den röda ladan där är så fint ljus i den vägen är mysig här i norra Skåne säger vi Vångaväg Gillar trädstammarna fint fotograferat Hälsningar Gert
Svar från Khalad 2020-01-31 22:33
Hej Gert, roligt att du tittar in! Och jag gillar första bilden med ladan också, tack för berömmet!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg