Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EN MILJON TON - DRYGT

***

I går eftermiddag passerade jag Skärblacka, och väderförhållandena gjorde röken från skorstenarna extra påtaglig. Som flera gånger tidigare stannade jag till och tog några bilder men den här gången med fokus på rökutsläppen. I kväll googlade jag fram Naturvårdsverkets uppgifter om utsläpp per anläggning 2018. Skärblacka hör till de anläggningar som släpper ut mer än en miljon ton CO2 årligen, 1 025 739 000 kg 2018 närmare bestämt. Mycket mer än jag trott. Och dom är ju inte ensamma precis, det finns flera större massa-/pappersbruk som släpper ut ännu mer. Men i gott sällskap kan jag ju inte säga, snarare tvärtom. För att inte tala om SSAB och Cementa. Och det här är, till skillnad från flyget tex, stationära punktkällor.  Dags för industri.2 snart?

*

*

***

Inlagt 2019-12-20 22:35 | Läst 2992 ggr. | Permalink
Snygg dramatisk bild! Hälsn, LO
Hej Björn - meget stærkt og uhyggeligt foto som illustration til din tekst.
Mvh. Erik.
Ja, både SSAB och Cementa verkar jobba på det. Under galgen som man säger.
Njae, varifrån kommer koldioxiden i Skärblacka ifrån då, om vi tittar på den detaljerade uppställningen?

CO2 biogent 1 010 000 000
CO2 fossilt 15 739 000

Om det var koldioxid från fossila källor vi skulle jaga så är det fel ställe, även om det förvisso finns en mindre del av totalen att titta på.

Sedan har jag faktiskt lite svårt för den här typen av bilder som exempel på utsläpp på grund av medias svårartade missbruk där vattenånga jämställs med alla former av dåliga utsläpp. Värst är när de lägger upp bilder på kyltorn, där det inte kommer ut några utsläpp alls, som exempel på bolmande miljöförstörande verksamhet. Hur de sedan förklarar att motsvarande "utsläpp" finns vid vissa kärnkraftverk, om än inte de svenska som är byggda vid havet, är för mig oklart...

Det utesluter förstås däremot inte att bildtypen kan vara effektfull i sig. :)
Peter Hennig 2019-12-21 13:24
En riktig notation. Jag retar mig även på bilder av kalvande isfronter som används som illustration till klimatuppvämningen. Dessa iskanter har kalvat varje år i alla tider, men det ser ju bra ut. Likförbaskat är det ljug.
Redan i tonåren i slutet av 1950-talet insåg jag att amerikansk press ljög rätt friskt. Numera tror jag att all press ljuger munnen svart - vid behov.
"Snygg" bild - Effektfull bild är nog ett bättre ord. (Förr luktade det Skärblacka även i Norrköping då vinden låg på. Det verkar ha klingat av numera.)

Cementa jobbar med CO2- frågan. Idén är att upphetta råvaran (kalksten och lermärgel) elektriskt. Då avges en tämligen ren koldioxid som "bara" behöver fraktas till Norge och pressas ner i gamla oljefält.

Det hela verkar vara tekniskt möjligt och ekonomiskt möjligt med rätt bestämmelser så att bygg- och anläggningsindustrin håller sig till sån cement och inte köper billigast möjliga.

Men kräver mycket ström. Ström som Gotland framöver kan producera med solceller och vindkraft men för detta krävs också nya kabelförbindelser till fastlandet för att exportera strömöverskott och importera ström då det fattas ström.

Att ta hand om avgaser av Skärblackatyp är svårare. Koldioxidinnehållet är väl typ 14 %, resten kväve, vattenånga och föroreningar som behöver skiljas av innan deponering. Och som Martin påpekar eldas det en hel del biobränsle i processen.
Din bild är verkligen ödesmättad. De enorma utsläppen av koldioxid är nog en av mänsklighetens absolut största utmaningar i vår tidsålder. Man pratar ibland om t.ex. terrorism som en av våra stora utmaningar, men den är som man brukar säga en "piss i Mississippi" i sammanhanget.
Hälsningar, Bjarne
Det var en talande bild.
En snygg bild samtidigt skrämmande.
God jul på dig.
/Bengt H.
En talande bild! Dessutom tekniskt sett perfekt.
- hawk
Tack för alla intressanta kommentarer. Martin har rätt i att merparten av koldioxiden inte är fossil, men den utsläppta koldioxiden har dock precis samma växthuseffekt som från fossila utsläpp. Och om man skiljde ifrån koldioxiden vid källan här och sen lagrade den skulle det ha samma positiva effekt som annan minskning av utsläpp av koldixid. Det kan göras med befintlig teknik till en kostnad på mln 500 och 1300 SEK/ ton. Nu är det inte min mening att utveckla en lång diskussion om miljöproblematiken, jag vill bara peka på att i den allmänna debatten riktas uppmärksamheten i första hand mot det privata ansvaret medan de industriella utsläppen som är större borde komma mer i fokus. Enbart energiproduktionen beräknas så för uppemot 40 % av dom globala koldioxidutsläppen. Som Måns och Gunnar påpekar pågår såklart utvecklingsprojekt, inte minst SSABs projekt för kolfritt stål (legeringskolet är såklart kvar) men dom politiska åtgärderna för att minska industriella koldioxidutsläpp är inte imponerande. Beskattningen av industriell energiförbrukning tex är en bråkdel av den privata.
Sorry, ingen julkortsbild precis.......
Peter Hennig 2019-12-21 13:31
De industriella utsläppen är ju ojämförligt mycket större. Du har alldeles rätt i att det borde handla mer om dem. Det har sagts att om vi fick till en internationell skatt i storleksordningen som den svenska på koldioxid, så skulle det vara slut med kolanvändningen i världen (och därmed huvudsaken av problemet med CO2). Kina är den stora miljöboven härvidlag. Skicka Greta Thunberg till den stenhårda kommunistiske diktatorn därstädes.
Svar från Khalad 2019-12-21 16:28
Hej Peter, trevligt att vi så ofta tycker lika numera......:-) ! Internationellt överenskommen global koldioxidskatt skulle på på några år förändra hela miljöläget, hälsningar/ Björn T
Peter Hennig 2019-12-21 17:54
Jovisst vi är överens här om principen - det är bara det där med själva praktiken som fallerar. Vi silar mygg och sväljer elefanter. Det är roligare och lättare (och framför allt ofarligare) att beskatta svenska privatbilister, än att ta i tu med den kommunistiska politbyrån i Peking. Dom anser att dom är i sin fulla rätt att ohämmat bränna sitt kol, och öppnar nya kolkraftverk hela tiden.
Vad svenska privatbilister släpper ut är fullständigt marginellt och ointressant i sammanhanget - men vi skall straffas för att vissa vill stila med att vara bäst i klassen. Sedan är det ju så härligt, rent frikyrkohärligt att tvinga på andra tagelskjortan... :-)
Hej,
Bra att du tar upp och visar vilken rävsax vi fastnat i. Vår tillverkningsindustri får lägga om rodret mot fossil fri produktion. Mycke teknik är känd för att genomföra det. Det gäller bara att betala.
God Jul!
Bob
Svar från Khalad 2019-12-21 16:33
Tack Bob! Som jag svarade Peter: Internationellt överenskommen global koldioxidskatt skulle på några år förändra miljöläget. Kruxet är att det måste ske globalt - inget land är berett att på egen hand införa koldioxidskatter - det skulle slå ut den egna industrin om inte alla andra länder gjorde detsamma.Jag tror teknik och global ekonomi skulle fixa en sån omställning på storleksordning 5 år. Hälsningar/ Björn T
Oavsett vad som kommer ur dessa skorstenar så är det en ödesmättad bild.
Svar från Khalad 2019-12-21 16:35
Instämmer Torbjörn! Det är dessutom inte bara koldioxid, förutom ofarliga saker som vattenånga finns en hel del annat, om än i mindre mängder. Hälsningar/ Björn T



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg