Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÖVERSVÄMNING FINSPÅNG - DEN NYA FÅGELSJÖN

***

Åker man S:ta Mariavägen förbi S:ta Maria och avtagsvägen till Lundby är det snart stopp, vägen är översvämmad. Här brukar ju åkrarna vara översvämmade på vårarna men nu har det regnar så mkt att vattnet står en halvmeter över vägen precis vid bron över bäcken. Igår fanns bara förvarning om översvämning men man kunde försiktigt köra genom, idag var vägen avstängd. På eftermiddagen var jag där för att ta några bilder och kunde konstatera att vägen mer liknande en fågelsjö. Åtminstone 14 sångsvanar kunde jag räkna till och minst lika många kanadagäss. Det är ju en bäck som går under vägen där men såvitt jag förstår finns ingen avrinning från bäcken som verkar ha sin lägsta just där vägen passerar, alltså utan riktig avrinning. Hoppas man gör rent vägen när det torkat upp, där kan nog bli väldans halt annars!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2019-12-19 17:34 | Läst 3205 ggr. | Permalink
Oj, ja det har ju regnat väldigt mycket senaste tiden.. och det mesta av det som inte försvinner ner i marken hamnar väl till sist i Mälaren.. och den svämmar snart över den med.. just nu finns det en risk att T-banan vid Gamla Stan kan översvämmas om nivåökningen fortsätter.. Igår var det bara 2 dm. till översvämning.. Man lär också ha öppnat Slussen till viss del, fast man bygger just nu.. det har jag hört på radio. Det är för att minska såna här översvämningsrisker för framtiden som man också bygger om Slussen just för att kunna öka utflödet, detta för kommande förmodat ökade nederbördsmängder.. Så jag tror att all avtappningskapacitet från Mälaren är öppet, just nu.. får nog promenera lite åt det hållet imorgon för att spana lite! Skulle det nu bli hårda västliga stormvindar från väst så skulle det bli översvämning här redan nu! Förresten, det där vattnet kanske inte rinner till Mälaren..?

Du fick väldigt fina motljusbilder här ovan! Dom är riktigt bra tycker jag! Man måste ju betänka att det är som mörkast på hela året just nu, ändå fick du väldigt fina fågelbilder här! Kul! Efter söndagen nu så vänder ljuset..
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-12-19 20:58
Tack Jan, det är högt vatten och stora flöden överallt i hela Mellansverige just nu tror jag. Såg just om det höga vattenståndet i Mälaren på Rapport. I grund är det ju bra, vi har fått en del av den nederbörd vi skulle haft tidigare år, inte minst i fjol, och på sikt ger det här en skjuts åt grundvattnet som ju väl behövs.
Jag hade faktiskt just varit och hämtat A7RIII:an, långtelet och convertern i Linköping och passade på att åka förbi här på hemvägen. Ändå valde jag att inte nu sätta på långtelet utan lät mig nöja med 135:an på 99:an, jag var egentligen mer ute för att få några bilder på översvämningen och blev ganska paff när det var så mkt sångsvan, kanadagäss och änder just där. Vi hade faktiskt några timmar på seneftermiddagen med sol, åtminstone sol genom tunna slöjmoln så ljuset var bättre än det varit på flera veckor!
Såklart är jag nu nyfiken på att få testa utrustningen. Kameran har du säkert sett om tidigare i min blogg, dom bestämde sig för att byta hela sensorpaketet med slutare och allt, plus mainboard, utan att först testa om det var ngt egentligt fel eller inte, men med tanke på att jag tappade den när jag blev omkulldragen av en mopedyngling känns det skönt. Det betyder att det under skalet är en ny kamera. Objektiv och converter visade sig gå till Tyskland, inte Frankrike som dom först sa till mig. Där är båda ordentligt optiskt uppmätta och telet visade sig helt ok (det har jag känt på mig, när AF fungerat har skärpan varit utomordentligt bra). Convertern däremot visade sig ligga i underkant på godkända prestanda och trots att den formellt inte var underkänd har dom gett mig en ny. Jag kan alltså verkligen inte klaga på Sony´s service, dom har ställt upp väldigt bra. Så nu är skärpan upp mig liksom......Och som sagt, snart vänder det, tack Jan! Hälsningar/ Björn T
ehrsa 2019-12-19 21:08
Vad roligt att du i stort sett har fått en ny kamera! Gissar att det kan komma en och annan bild framöver..
Hälsn!
Hej Björn. Det verkar som om vädret har blivit helt galen över hela världen.
I DK verkar det vara det våtaste året i "mands minde", som vi säger på danska.
Det var dock ett utmärkt reportage, för framtiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2019-12-19 21:20
Hej Erik, instämmer! Dock bör vi påminna oss om att mannaminnet brukar sträcka sig max till fjolåret.........Hälsningar/ Björn T
Erik Madsen 2019-12-19 22:57
Hej igen - ja du kanske har rätt hehe.
Det finns flera erbjudanden om "mands minde" - från 29 år - 87 år och 3 generationer!
Hälsningar. Erik.
Fåglarna ser ut att stortrivas i sin nya sjö. Fina bilder på det. Ja det blir säkert halt. Läge för kommunen se över bäcken och det den orsakar kanske.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2019-12-20 09:03
Precis, det var plötsligt alldeles fullt av fåglar, tack Johnny!/ Björn T
Bilderna med fåglar på vägen är ju helt underbara med den titeln:-)
Hälsningar Lena
Hej Lena, och tack! Det blev onekligen lite speciellt; många hälsningar/ Björn T



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg