Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PÄRLEMORMOLN ÖVER TRÄDEN PÅ EKÖN

***

Så blev det Ekön idag också. Ljuset och rymden var oemotståndliga, först varmt släpljus, sen himmelsfärgerna efter solnedgången. Mest var jag där för känslan, inte för fotograferingen. Men visst, jag ville testa Minoltas standardoptik igen, och då passade det bra med trädprofilerna mot himlen. 

*

Pärlemormolnen (PSC = Polar Stratospheric Clouds finns i stratosfären på 15-25 kilometers höjd) syns bäst på sista bilden

*

Direkt när jag kommit över bron fanns solen kvar  där på västra sidan av ön, inte minst i trädkronorna

*

På marknivå var solljuset svagt för att snart försvinna

*

Alkottarna gör sig bra mot skymningshimlen

*

Här står en hel serie rejäla alar efter strandkanten

*

Hängbjörken sträcker långa grenar ut mot vattnet och här noterar jag molnet som såg ovanligt vitt ut

*

Den lite märkliga tallen får också komma med idag, observera roten, den r alltså rotad längst till vänster i bild, sen växer den typ 5 meter horisontellt innan den växer på höjden

*

Hängbjörken, månen och kraftledningen där borta

*

Dom stora alarna igen och mot den mörkare himlen syns pärlemormolnet bättre. Pärlemormoln ligger i stratosfären, på 15-25 km höjd, mkt mkt högre än alla andra moln

*

Björken här är belyst av den ljusa himmelsranden längst ner i väster

*

Vägen på ön, Dovern, himlen och pärlemormolnet

*

Panoramabild från bron på vägen hem

*

***

Inlagt 2019-12-02 22:27 | Läst 2433 ggr. | Permalink
Oj, sista bilden.. riktigt bra och tydlig bild på dessa moln! Såg inga här.. men dagen var riktigt fin! Håll utkik i Alträden där framöver, stor chans för flockar av siskor! Dom gillar dessa små kottar och dess frön! Både Grå och Grönsiskor.. Såg ett 10-tal Grönsiskor här idag i ett Alträd i 'närområdet', i fredags såg jag en flock på kanske 200 individer.. även Gråsiskor har setts här, men jag har inte sett nån än.. Grönsiskorna idag satt högst upp i trädet och var inte speciellt fotomässiga tyvärr..
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-12-03 16:14
Hej Jan, såg ganska tidigt att det såg konstigt eller ovanligt ut, visste inte riktigt vad det var. Jag uppfattade att skymningshimlen var klar och så helt plötsligt fanns ändå en ljusare "reva" i himlen där det var ännu ljusare. Så småningom blev det tydligare att det var ett moln ändå :-). Såg senare på Ludvikagruppen i FB flera bilder så det syntes däruppe också .
Fint att du nämner detta med siskorna, det fanns en flock fåglar i träden, men jag såg dom först när jag närmade mig och dom flög upp. Inte hela flocken på en gång, dom lämnade liksom i mindre grupper under lite småtjatter. storleken skulle mkt väl kunna stämma med siskor. Just nu är mina möjligheter för fågelfoto begränsade, dels har jag svårt att få mitt gamla Tamron 150-600 att funka bra med 99:an som dessutom tillsammans väger närmare 3 kg, dels går jag klumpigt och stå still funkar bara korta stunder. Få se när ordinarie utrustning kommer tillbaka, gissar att det blir först efter helgerna, dom skulle till Frankrike för koll.
Tack för trevlig kommentar och många hälsningar/ Björn T
ehrsa 2019-12-03 16:30
Hej! Låter som du beskrivit 'siskor' fullt ut här.. känns som det kanske är lite av invasion av dom också den här vintern.. vad kul! Dom är smånervösa i flock och skrämmer ofta varann, men kommer ofta tillbaks till samma träd efter 30 sekunder.. ibland hela flocken! Som individer kan dom vara extremt orädda för oss människor, både Grå och Grönsiskor! 'Dom' har ett flertal gånger landat 1 m. från mina fötter.. genom åren! Så det kan räcka med din 135:a för att få fina bilder!
Hälsn!
Hej Björn.
Det var da godt, at havde kameraet med og fik fotograferet nogle fantastiske landskabsmotiver. Jeg synes specielt om nummer 1, 2 og 5.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2019-12-03 16:16
Tack för det Erik, det är öppna, vackra landskap därute! Hälsningar/ Björn T
Idag visar du många bilder jag verkligen gillar. Alkottarna och dom närmsta efter är fantastiskt fina. Tallar med grova rötter som förmodligen är väldigt gammal brukar jag hitta uppe i Lappland. ( Pärlälven, Stora Sjöfallet m.fl. ställen ). Men dom finns naturligtvis även söder ut om än lite ovanligare.
Sten
Svar från Khalad 2019-12-03 16:21
Tack för det Sten, kul att du uppskattar bilderna. Det blir lite mkt från samma ställen kanske, Ekön och Risingefälten är favoriter, men jag kan bara gå där det är någorlunda lättgånget. Tallen är inte så grov och Guntes fundering härnere är inte alls osannolik. Många hälsningar/ Björn T
En fin hyllning till hagmarken och ser ut som en fantastisk plats att besöka under alla årstider..
Tallen ser ju otroligt spännande ut..kan den möjligtvis ha fallit omkull någongång men ändå inte gett upp.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-12-03 16:25
Precis, det är riktig hagmark, dessutom ett naturskyddat område som ska bevaras genom betning, hela sommarhalvåret betas det av kor som får ströva fritt på ön. Tallen är fascinerande att se och jag gissar att din teori mkt väl kan vara förklaringen. Tack och många hälsningar/ Björn T
Fin stämning i de här bilderna. Och pärlemormoln är verkligen vackra, men inte helt lätt att fotografera tycker jag. Nu har jag ju inte fotograferat så många sådana moln i mitt fotoliv. Men ändå.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg