Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GLÖMMER INTE VAD JAG SÅG

***

Ibland förstår man inte utan att ha sett, med egna ögon. I alla fall är det så för mig. Det här är bilder från Kolkata 2006. Kolkata, alltså det engelsmännen kallade Calcutta. Ingen av bilderna har jag visat förut. Tekniskt dåliga men jag glömmer inte vad jag såg och jag tycker dom är mer än  värda att visas. Dom är tagna en regnig gråvädersdag under en bilresa genom dom fattigare delarna av Kolkata, genom bilfönstren. Att gå ut där var inte lämpligt. Och med en kompakt, en Canon digital Ixus 750. Med förorter har staden ca 14 milj invånare och ligger ganska nära gränsen till Bangladesh, i delstaten Västbengalen. Det är varmt i Kolkata, konstant över 30 C, och konstant mkt fuktigt och mycket regn. Det syns på allt, väggar, rör, prylar, allt har lager av smuts och mossa. 

*

Bara några få inledande bildtexter, det mesta talar för sig själv. Jag är glad om ni tar er tid att titta lite noggrannare. Det är inte för att jag tycker jag tagit fina bilder, det är för att varenda bild visar något viktigt. Resan var en tjänsteresa, jag har varit i Indien tre eller fyra gånger på tjänsteresa och två gånger privat. 

Här har "vår" bil kört in på gården där kontoret låg. Inte heller kontoret såg ut som hemma, jag lovar.

*

Såklart väcker vi uppmärkamhet när vi kliver in i bilden och ska ut på gatan

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Få resor har gett så mycket, trots att den inte tog mer än ett par timmar. Jag tror inte jag överdriver om jag säger att den påverkade min syn på världen. Och en bestående insikt är att människan klarar det mesta och slutar aldrig att kämpa för en bättre tillvaro.

*

***

Inlagt 2019-10-01 23:10 | Läst 1987 ggr. | Permalink
Roligt att du visar dessa bilder! Det här är ju gatufoton på en 'högre' nivå än de man lyckas ta här i Sverige.. men det blir väl så med den folkmängd och framförallt folktäthet dom lever med där! Och bilderna blev ju jättebra, dåtidens kameror levererade dom med!
Hälsn!
ehrsa 2019-10-02 10:59
Lite konstigt är det också att man ser nästan bara en massa män här.. även om du har lyckats få med några få kvinnor också, men då är dom oftast i bakgrunden.. lite undangömda på något sätt.. utom i en bild där är det en kvinna som är närmast kameran.. Men jag har upplevt samma i ett par muslimska länder, det är nästan bara män som man ser.. det har varit män som jobbat i städerna, kvinnorna har varit någon annanstans!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-10-02 11:12
Tror det är så enkelt som att dom är "hemma", vilket i dom här delarna av stan är små prång och skjul. Ändå ska mat lagas, småbarn och gamla föräldrar tas om hand och gatan utanför sopas. Här, i dom hinduiska delarna av Indien (=större delen av Indien), finns inte det formella "kvinnoförtryck" som finns i de flesta muslimska länder. Ändå är uppgiftsuppdelningen stark, kvinnor sköter allt hemma.
Svar från Khalad 2019-10-02 22:26
Tack Jan! Och visst fungerar bilderna, trots gråväder, och tagna genom bilfönster med en enkel kamera :-)
Det är ju lätt att konstatera att vi har det rätt ok här uppe I norden..
Tycker för övrigt att bilderna talar tillräckligt..
Mvh/Gunte
Svar från Khalad 2019-10-02 22:27
Vi har det väldigt bra, alldeles visst! Tack Gunte!
Det är mycket färger och vackert målat även om det mesta är skamfilat och slitet. Det är en hel del skräp men ändå en viss ordning. Mycket intressanta bilder med otroligt mycket detaljer. Jag har nyligen fått en ny ung kollega från Indien, en doktorand. Hon kommer antagligen från en annan miljö men när jag frågade henne om vad hennes första intryck av Sverige va så sa hon: välorganiserat och lugnt, väldigt lugnt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-10-02 22:37
Nästan allt är målat i starka färger i Indien, hus, lastbilar, bussar. Därtill färgglada kläder, få blåjeans och svarta jackor......Och Indien är nästan en hel kontinent, en subkontinent med närmare 1,5 miljarder invånare. Det här är från dom fattigare kvarteren i Kolkata. Det finns det som är värre, jag har passerat utkanterna av Mumbai nattetid på väg från flygplatsen till Pune ca 20 mil (svenska) bort. Men där finns också dom ofantligt rika områdena och framförallt en stor växande medelklass. Fattigdomen är fortfarande alldeles för stor men minskar snabbt både i absoluta tal och i andel av befolkningen. Och ja, i jämförelse med Indien är Sverige både välordnat och lugnt......Tack Lena!
Jättefint bildreportage med väldigt bra bilder som står sig mycket bra i jämförelse med många andra bilder här på FS.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2019-10-02 22:38
Stort tack för fin kommentar Stig, uppskattas!
Intressanta bilder. Jag gjorde som du sade, och tittade ordentligt. Jag förstår din reaktion – därför att jag känner igen mig väl.
Som ung sjöman de sista åren av 1950-talet upplevde jag en hel del liknande. Jag sprang som 14-åring helt oförskräckt omkring i sådana miljöer. Det var väl min ungdomliga barnslighet och oförställda direkthet som alltid klarade mig. (i efterhand har jag insett att jag utsatte mig för betydande risker). Likväl gav det mig goda kontakter och intressanta insikter.

Jag tycker att bildmaterialet är utmärkt. Hur skall man annars plåta sådant? Att lägga konstnärliga och kompositionsmässig aspekter på den slags motiv, känns moraliskt svajigt.
Vi är för många på planeten och det har ett ödesdigert samband med alla våra resurs och miljöproblem (för att inte tala om det mänskliga lidandet). Så jag har ”predikat” detta i alla år – nu börjar det äntligen höras från olika officiella och inflytelserika källor. Vi måste bli färre så att vårt fotavtryck på planeten blir mindre och lättare att hantera.
Svar från Khalad 2019-10-02 22:39
Tack för det Peter!
Hej,
Du ger oss här ett utmärkt fint reportage av en miljö vi inte kan föreställa oss i vår välordnade tillvaro. Det är nyttigt att vi ser detta. Väldigt få reportage kommer till oss på TV och tidningar.
Det mesta är kändis och glamour. Hoppas att några ungdomar ser detta.
Bra att du visar dessa bilder.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2019-10-02 22:40
Tack för fin kommentar Bob, uppskattas!
Barn bilden träffar rakt in i hjärtat. Det är bra att sådana här bilder visas upp. Det är en tankeställare i tillvaron helt klart.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2019-10-02 22:40
Kul att du gillar bilderna, tack Johnny!
Mycket bra bilder!
Jag jämför med det intryck jag fått av Indien genom bl.a. SVT:s "Världens sämsta indier" och filmer som "Slumdog millionaire" med flera. Kanske intrycken från dem avtagit lite men jag tycker ändå att dina bilder ger ett annat intryck på mig, de känns mer.
Jag har aldrig varit i Indien. Har många trevliga kollegor därifrån och det har lockat mig att någon gång resa dit, men dina bilder dämpar den lockelsen lite. Fast vem vet, någon gång kanske det blir av.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2019-10-02 22:43
Glädjer mig att du gillar bilderna Thomas! Det här är ju bara en del av Kolkata, en av de fattigare stadsdelarna, det finns väldigt mkt annat. Men också det som är etter värre, slumområdena i Mumbai tex. Men Indien är stort och indierna är många, snart 1,5 miljarder.......Önskar dig detsamma!
Det är fantastiska bilder som väcker tankar! Vi bör vara tacksamma för hur vi har det, för det är många människor som lever under andra förhållanden än vi. Samtidigt funderar jag också på hur de upplever sina liv och hur "lyckliga" de är. Är det självklart att de har mindre berikande liv bara för att de har det sämre materiellt? För en del är det säkert så, men alldeles självklart inte.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2019-10-02 22:51
Tack för det Bjarne! Nej, det säger ingenting om graden av lycka i gemen, i snitt så att säga. Men när jag sett horder av barn som är uppenbart hungriga och klädda i trasor, när jag sett krymplingar som tiggare hasa sig fram i smutsen på dammiga vägar behöver jag inte fundera på om dom är lika lyckliga som jag, det är dom inte.
Många hälsningar
Hej Björn.
Det är en super rapport - även om den visar förhållanden som vi inte kan föreställa oss i vår del av världen. Det är helt sant vad du skriver:

Ibland förstår man inte utan att ha sett, med egna ögon.

Det värsta är att man har intrycket att förhållandena inte har förändrats sedan dess. Som jag bara har från TV-program.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Min kompis köpte nyligen en IXUS 285 HS - en imponerande liten kamera (20MP).
Svar från Khalad 2019-10-02 22:55
Hej Erik! Tack för trevlig kommentar! Det sker en snabb ökning av genomsnittsstandarden i Indien och andelen fattiga minskar också. Med nästan 1,5 miljarder invånare finns det ändå alldeles för många fattiga. Men det går åt rätt håll, dessutom ganska fort. Många hälsningar!
Intressant och dokumentärt.
Intressant också att det fortfarande ser ut ungefär så här i vissa delar av både Indien och andra asiatiska länder.
Finns så mycket att studera i dina bilder och de kan jag nog återkomma till senare.
Tack för att du visar.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg