Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

UPPRÖRD ÖVER RÄTT SAKER

***

Det gäller att vara upprörd över rätt saker här på FS. I Sölvesborg har man beslutat att varken hissa regnbågsflaggan eller ge 1 % av budgeten till kultur, och tänk, tom kulturnämnden protesterar! Och värst av allt, i Järfälla har kommunstyrelsen tagit ner en tavla man inte gillar i sitt eget kommunhus! Och inte har man frågat dom som kan och begriper sig på konst först.....

*

Själv tycker jag annars det är upprörande att 

- på kort tid har två unga kvinnor skjutits ihjäl, den ena med ett tvåmånaders spädbarn på armen (Malmö), en ung kvinna fått sitt ansikte söndertrasat av en explosion (Lund), en musikstuderande träffats av skott i sitt ena öga i sin lägenhet (Sthlm, ögat gick inte att rädda)

- skjutningar och explosioner varit legio under flera år, minderåriga barn dödats i bilexplosioner (Göteborg), polismäns lägenheter beskjuts (Västerås tror jag) mm mm

*

Vidare blir jag upprörd över att 

- hundratals miljoner kvinnor inte har sin personliga frihet att klä sig som man vill eller ens leva i frihet

- att nästan en miljard människor i världen fortfarande lever i fattigdom och svält

- att så många barn och vuxna i 3:e världen dör i förtid i "onödan" därför att man inte har råd med mediciner och rent vatten

- att rohingyafolket fortfarande behandlas som sker

Plus några saker till (tusen kanske?) som kommer före i min värld

*

Men att bli upprörd över sånt är väl oklokt kanske, där är jag ju medskyldig liksom. Det är lättare med Järfälla och Sölvesborg, då kan man alltid skylla allt ont på SD, det går att hålla från sig på ett helt annat sätt.

*

*

***

Inlagt 2019-09-20 15:32 | Läst 1890 ggr. | Permalink
Hej,
En passande bild till innehållet. En explosion i färg.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2019-09-20 21:28
Tack Bob! Trevlig helg!
Bra Skrivet.
Hälsningar.
Rune
Svar från Khalad 2019-09-20 21:28
Tack Rune, trevlig helg!
Hej. ja det finns mycket i världen att bli upprörd över och jag är övertygad om att din lista över saker att vara upprörd över delas av väldigt många, inte minst de i en aktuell tråd här på FS. Så för att man upprörs över en landsortskommuns göranden och låtanden betyder inte att resten av världens elände försvinner eller tappar intresse Så klart.
Ett av problemen i världen just nu är att demokratin attackeras från höger. Populismen växer så det knakar och livsutrymmet krymper, inte minst för kvinnor. Där behöver vi bara notera ändringar av abortlagstiftning i länder som Ungern, Polen med flera. Som sagt, det finns många problem. Och att Nordkorea är en diktatur ändrar ju så klart inte att det finns bekymmersamheter i Sölvesborg. Olika eländen tar dessvärre inte ut varandra.
Ha det gott!
Svar från Khalad 2019-09-20 22:21
Hej Gunnar, det finns det! Och säkert finns det många som instämmer i den längre listan, de flesta faktiskt tror jag. Men det var inte det som diskuterades i Görans blogg med kommentarer, det var i huvudsak just det jag inledningsvis nämner. Min blogg här kan ses som en lite längre kommentar till Göran och en del av kommentarerna där. Jag tycker bloggen och en del kommentarer saknar proportion till vad som de facto hänt, just i proportion till allt annat som ger anledning till oro, det är mitt budskap. Jag har aldrig röstat på SD och kommer inte heller göra, men närmare 20% av svenska folket verkar ha partiet som sitt första val. Partiet uppfyller inte mina minimikrav men jag skulle aldrig kommentera SD-stödda beslut så här : "Nu slår man till, öppet och hårt och självgott - censurens kalla vindar blåser alltmer obarmhärtigt". Det är osakligt, delvis osant och mkt känsloladdat. Det är direkt felaktigt att tala om censur när kommunerna i demokratisk ordning tar beslut om vad man vill använda sina (skattebetalarnas) pengar till och vad man inte vill använda pengarna till.
Populism finns både till vänster och höger, även om många väljer att blunda för det som kommer från vänster. Det är sant att det finns hot mot demokratin från höger, framförallt i fd Östeuropa, jag är lika oroad av det som kanske du. Att dessa hot fått sån omfattning just där tror jag har att göra med att Östeuropa under ca 70 år varit kommunistdiktaturer och pendeln brukar som bekant slå tillbaka. Men sättet att möta högerpopulism är knappast vänsterpopulism.
Önskar dig en trevlig helg!
Du har naturligtvis rätt i det du säger. Eller kanske inte, fullt ut. På ett sätt kan man ju fråga sig varför man överhuvudtaget bryr sig om skitsaker i ens eget futtiga liv och ens egen trånga bakgård när det finns så mycket stora (större) orättvisor och hemska händelser i världen. "Rätt" saker, i motsats till "fel" saker. Förstås.
Men, som jag ser det behöver inte detta att inte skriva om att exempelvis nästan en miljard människor i världen fortfarande lever i fattigdom och svält etc., här på FS betyda att man inte kan uppröras över vad som är närmare, även om det är fjuttigare. Och att bry sig om att exempelvis konst och kultur är hotade av politikerinblandning och förfasa sig över det (med givna exempel) betyder förstås inte att man per definition struntar i de andra större orättvisorna och hemska händelserna, som att exempelvis nästan en miljard människor i världen fortfarande lever i fattigdom och svält...
Den här typen relativism som framkommer - varför bryr du dig inte om Y också när du ändå klagar på X - är på sitt sätt förlamande. Det betyder ju att man inte kan ta upp nåt man tycker är fel, för det finns alltid någonting värre.
Och ja, ibland är det lättare att upp sånt som ligger närmare till hands. Vilket jag inte ser nåt fel i.
Och som jag ser det: Bland det som bekymrar mig finns varken "fel" saker eller "rätt"saker. Saker med olika dignitet, förstås, men inte fel eller rätt.
//GöranR
Det förstår ju var och en att man måste vara upprörd över rätt saker. Upprördhet, det är politik det!
Går man och blir upprörd över fel saker då är man en subversiv typ som inte vet att solidarisera sig. Då håller man inte mer på rätt lag.
Man skall vara upprörd över det som man blir tillsagd att bli upprörd över av dom som har ordets makt i sin hand, nomenklaturan alltså. Så har det alltid varit i Sverige. Vi kör en åsikt i taget, den (förmodat) allmänt accepterade – the good guys, you know. Annars tror ju folk att man tillhör de mörka krafterna, och då blir det ingen guldstjärna i boken - och man kan rent av bli utfrusen.

Men bilden var bra. En knallröd ståndare - jo, jo!
Hallå! Jag är också mycket upprörd! Över att människorna har övergett Guds lagar och bud! Det är den rätta och mest ursprungliga upprördheten!
syntax 2019-09-20 18:50
Och jag blir ju upprörd över din upprördhet Ragnar... :-D
Man skulle också kunna bli upprörd över att en seriös diskussion ironiseras över och förlöjligas. Men det vore fel sak att uppröras över. Det är så vanliga och rätt låga debattricks som tas till när debatten spårar ur och argumenten tryter.
//GöranR 😏
syntax 2019-09-20 22:23
Kanske rent av en hintning om att debatten borde upphöra (eller aldrig ha påbörjats). Kanske ett förslag att återgå till fotografin - detta är dock en fotosida.
Svar från Khalad 2019-09-20 22:40
Jag skulle vilja be dig Göran läsa igenom min text en gång till och berätta för mig var jag ironiserar och förlöjligar, inget av detta har varit min avsikt och jag kan heller inte se hur du kan tolka det så.

Att jag över huvud taget skrev min blogg beror mycket på din första mening "Nu slår man till, öppet och hårt och självgott - censurens kalla vindar blåser alltmer obarmhärtigt." Det är osakligt, delvis osant och mkt känsloladdat. Det är direkt felaktigt att tala om censur när kommunerna i demokratisk ordning tar beslut om vad kommunernas (skattebetalarnas) pengar ska användas till resp inte användas till. Vidare betyder ordet självgod för mig att någon tror sig veta, kunna eller förstå mer eller bättre än andra. Om du väljer att använda det om demokratiskt fattade beslut som inte stämmer med din uppfattning är det just populistiskt.
Önskar dig en trevlig helg!
gorred 2019-09-20 23:01
Peter, du är inte någon som ska avgöra eller ens ha synpunkter på vilka debatter som får påbörjas eller inte här på Fotosidan. Vi som bloggar här är i vår fulla frihet att beakta vilka ämnen vi vill och skriva vad och hur vi vill. Om det som bloggarna handlar om eller de eventuella diskussioner som följer inte faller dig i smaken är du fullständigt fri att låta bli att delta.
//GöranR
syntax 2019-09-20 23:26
En mycket egendomlig och egocentrerad kommentar Göran. Jag har inte försökt att avgöra någonting - och vad jag sedan har synpunkter på, och lägger förslag om här på FS, är ju inte något som du har att bestämma över!
gorred 2019-09-20 23:43
Kära Björn.
Jag skrev en text där jag reagerade på vad jag tyckte handlade om att politiker lade sig i och värderade konst. Mot bakgrund av att jag tycker konsten ska stå fri från vad politiker tycker, eller vad som är ur politiska aspekter korrekt reagerade jag, också på grund av att jag inte kunde se att konstverket ifråga egentligen skickade odemokratiska signaler.
Om mitt inlägg var falskt eller osant kan man diskutera, att jag var känslosam i hur jag uttryckte mig är en annan sak. Det var jag säkert. Men ärligt, Björn, hur jag uttrycker mig i mina bloggar, känslosamt eller inte är väl inte något du ska sätta dig till doms över. Eller?
Diskussionen efter min text blev väldigt fort väldigt känslosam och (politiskt) laddad på ett sätt jag faktiskt ställer mig lite frågande till, vilket inte minst gäller dina kommentarer. Som om jag skrivit något fullständigt på tok – var det verkligen något så uppseendeväckande det jag skrev att det tarvar sådan uppmärksamhet i den fortsatta diskussionen?
I min blogg förbehåller jag mig faktiskt rätten att skriva hur jag vill, och vad jag vill, liksom att tycka precis vad jag vill om saker jag stöter på i mitt liv, via media eller från annat håll. Sen om jag har ”fel” eller ”rätt” – jag företräder en ståndpunkt, en åsikt, och en åsikt är ju varken fel eller rätt, även om andra tycker så.
Som du uttrycker dig i första stycket i din bloggtext, som du betraktar som ett slags förlängt svar till vad jag skrivit, upplever jag det som ironiskt och i någon mån förlöjligande eller snarare förminskande, som om det jag skriver (tycker) inte äger relevans, det finns ju så mycket värre saker, liksom. Men du kanske inte ser det, eller avsåg att ironisera? I så fall lägger jag ner, då är det inte längre nån idé att fortsätta diskutera. Jag hänvisar här i övrigt till mina texter, de svar jag skrivit på ditt inlägg.
Sen kan vi gå in i detalj i våra inlägg, dissekera dem och kolla hur du uttryckte dig här och så, och hur jag uttryckte mig där och si, men jag anser inte att det skulle ge något ytterligare i diskussionen. Jag känner mig klar, jag har sagt/skrivit vad jag tycker, det har varit en stundtals hetsig debatt och jag känner inte att jag har nånting mer att tillföra.
Hälsningar//GöranR
Det jag avslutningsvis behöver säga finns i mina svar till Gunnar och Göran, tack för diskussionen och jag önskar trevlig helg till alla!
Själv har jag avslutat denna debatt men tycker att ett klargörande är på sin plats då saken är lite nedslående. Jag gör det här på Björn Thundals blogg eftersom han har en frisinnad och tolerant inställning.
Debatten som Göran Redmo drog igång handlar helt om politik, och ganska brännbar sådan. Visserligen är ingångsvariabeln konstomständigheter - men det handlar om politikens roll gentemot konsten, ett dagsaktuellt och brännbart politiskt ämne. Inget i Görans framställning i den aktuella bloggen berörde fotografi, och den utlöste också genast en animerad politisk debatt med 29 kommentarer i den efterföljande tråden.
Här ovan får jag ordentligt på huvudet av Göran för att jag påpekar att denna debatt inte borde ha startat, och jag dristar mig till att föreslå att man återgår till fotografin, eftersom detta är en fotosida.
Nu gjorde jag mitt påpekande på goda grunder eftersom saken strider mot Fotosidans regler. Under rubriken "Regler kring bloggar" kan vi läsa:
”...Eftersom detta är en fotosida så bör bloggarna i huvudsak handla om foto.” och: ”Bloggarna är inte politiska verktyg”... ”...och detsamma gäller för övrig text man skriver.”
Eftersom Görans blogg användes som ett politiskt verktyg och inte till någon del handlade om foto, är den inte förenlig med Fotosidans regler.

För några år sedan då det hade varit mycket politiskt pamflettskrivande på fotosidan, påpekade jag detta för redaktionen. Jag fick då som svar att visserligen var detta inte riktigt OK, men folk måste ju få säga vad dom tycker (!). Man både får och inte får alltså... :-)

Likväl är det så att när jag gjorde min anmärkning så hade jag ordentligt på fötterna. Görans kommentar (som kan läsas här ovan) är därför oberättigad.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg