Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TRANPUTS

***

Efter Larsbo är det inte så många kilometer till Vibberbo. Precis innan jag kom in i byn stod ett tranpar på fältet ganska nära vägen. Till skillnad mot när dom är på ängen nedanför oss vad det inte mat som var huvudsysselsättningen. Här hade dom fullt upp med att putsa sina fjädrar , jag gissar det var skönt efter regnet tidigare på dagen. Den tanken styrks av att dom då och då bredde ut vingarna, nästan som skarvarna ofta gör. Jag vet att bilderna är ganska lika men tycker det är intressant att se deras beteende. Dom flesta av bilderna är tagna i mulet men väder men när dom sista togs hade solen tittat fram.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2019-08-09 12:34 | Läst 2704 ggr. | Permalink
Fina och skarpa bilder även med det objektivet! Ser att det ligger åtminstone en fjäder i en av bilderna, är det ett häckande par så har dom troligen 'ruggat' en del fjädrar efter häckningen, så det kanske också innebär en del extra putsande av fjäderdräkten! Så här står det på Wikipedia: "Tranan ruggar varje år. Detta sker direkt efter häckningen och den ruggar då sina vingfjädrar så fort att den blir flygoförmögen. Under denna period uppsöker de därför ett område med gott om föda och skydd mot predatorer. De tranor som inte häckat flyttar först till vinterkvarteren". Hälsn!
Svar från Khalad 2019-08-09 23:48
Tack Jan! Det känns som det trots allt till sist börjar funka med skärpan. Exakt vad jag gör annorlunda vet jag inte men det blir allt oftare hyfsat rätt. Lite mer omsorgsfull efterbehandling har jag förstås men det gör ju bara det där sista, är det inte rätt innan hjälper ju inte det. Svårt att veta om just det här paret häckat, jag såg inga ungar här men dom kan ju finnas på annat håll, hälsningar
Tycker det var en enastående fin serie bilder. Dom står så tätt så det är nästan svårt att urskilja fåglarna. Är det en eller två. Femte bilden ser ut att vara en fågel med två huvuden. Riktigt, riktigt bra.
Sten
Svar från Khalad 2019-08-09 23:49
Roligt att du gillade serien Sten, tack! Såg också femte bilden och log för mig själv :-)
Suveräna bilder..tänket först att det var väldigt vad mycket ben det var här då;)
Och bild 5 blev ju kul med tvillinghuvuden..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-08-09 23:50
Tack för det Gunte, det var inte så svårt, jag satt kvar i bilen........
Hejsa - det blev en fin dokumentar serie. Jeg har aldrig set Traner i virkeligheden, det er en meget speciel og spændende fugl. Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2019-08-09 23:52
Tack Erik, här är ju tranor ganska vanliga nu för tiden, många häckar här nere i mellansverige även om de stora antalen finns långt uppe i norr. Och utan tvekan är det både en stor och vacker fågel!
Kul med tranor, de är lite exotiska, iaf här nere så ser man dem inte så ofta, det är bara på några få platser man får chans under några veckor på våren. En fin serie blev det
Svar från Khalad 2019-08-09 23:54
Tack Peter, jag gillar också serien men svårt var det inte precis, jag satt kvar i bilen! Här är dom rätt vanliga, många häckar ju här i mellansverige :-)
Den femte bilden är riktigt lyckad. Du använder väl tumfokus?
Svar från Khalad 2019-08-10 12:57
Tack Torbjörn! Men nej, jag har svårt att tänka mig släppa pekfingeravtrycket, förstår faktiskt inte heller vitsen med att ha det i tummen och på baksidan av kameran, tummen känns mkt klumpigare och okänsligare än pekfingret, hälsningar/ Björn T
pic-tor 2019-08-10 13:48
Tumfokus ger mycket säkrare fokus. Ett tryck så är fokus låst. Helt skiljt från avtrycket. Du måste testa. Jag skulle tro att dina fokusproblem försvinner med tumfokus.
Fina bilder! Närkontakt och de ser lite avslappnade ut också. Kul möte.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2019-08-10 12:58
Tack för det Johnny, det var en trevlig stund!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg