Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ROXEN OCH ÖSTGÖTASLÄTTEN MED GÄSS

***

I 23 år pendlade jag till jobbet mellan Finspång och Malmslätt, 2 x 7 = 14 mil dagligen. För det mesta åkte jag "lilla" vägen över Vånga, Stjärnvik och Berg. Lite mindre men otroligt mkt vackrare än E4. Idag blev det en tur samma väg för att se om gässen börjar komma på fälten borta vid Roxen. Och visst hade dom, mest borta vid västra Roxenänden söder om Vreta kloster. Massor av kanadagäss fanns det. Det hade varit en solig eftermiddag men med hög fukthalt i luften och när jag gjorde min vända började det bli riktigt disigt. Därför ganska mjuka bilder utan detaljskärpa men med andra kvaliteter i mitt tycke.

Dom fem första bilderna är tagna utefter norra Roxenstranden, därefter bilder från slätten bortanför Vreta kloster. 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2019-02-24 23:24 | Läst 6347 ggr. | Permalink
Oj, här fick du verkligen till vackra bilder som absolut 'andas' vår.. för vad skulle det annars kunna vara! Dina två första bilder på de flygande gässen är väldigt fina tycker jag! Ser ut som mestadels Kanadagäss, men jag ser några andra nere till höger i första bilden.. Tror att även den fina solnedgången jag fick bilder på idag också hänger ihop med ljuset nu, och har med kommande vår att göra! Tidigare under vintern så uppträder nästan inga 'fina' solnedgångar alls.. men nu börjar det dyka upp såna solnedgångar igen.. det är fint!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-02-25 22:27
Tack för det Jan, visst är det vårkänsla ute nu. Och visst, det fanns enstaka andra gäss men kanadagässen verkar dominera kraftigt just nu, undrar om dom är tidigare än andra gäss? Hälsningar/ Björn T
ehrsa 2019-02-25 22:48
Är osäker på Kanadagåsens flyttmönster.. det är en inplanterad art här i Sverige. Saxat från Wikipedia: "År 1927 införde fågelfotografen och dokumentärfilmaren Bengt Berg två individer till Värnanäs i Småland, från en djurpark i Holland. Han hämtade ytterligare individer från Nordamerika, respektive Hagenbecks i Hamburg, 1928 och 1929. Året därpå skedde den första häckningen av kanadagås i Sverige". Sen dess så har dom ju ökat rejält.. Men jag vet inte om dom har utvecklat något 'riktigt' flyttmönster här i Europa, eller om dom 'hänger på' andra sydflyttande gåsarter som är ursprungliga här..? Dom kanske inte flyttar längre söderut än vad som behövs för vädrets skull, så gör en hel del av våra ursprungliga fågelarter också! Vintern har ju varit ganska mild i år så dom kanske inte har flyttat så långt.. därför kanske dom är tillbaks redan tidigt i år, nu när den milda vintern tycks fortsäa..
Hälsn!
Hej detta blir de sista bilderna jag tittar på i dag för nu är det dags säga God natt Sov gott.
Jag hittade några bilder som jag aldrig visat i färg tidigare så jag har också varit nattuggla.

Vilken vacker tur jag fick följa med dig på. Jag såg ett gäng gäss häromdagen som nog skulle göra lantbrukarna glada i södra Skåne. Du fick verkligen omväxlande motiv denna dag som sig bör kan avslutas med solnedgång då är cirkeln sluten. Förstår du måste känna dig glad o nöjd när du kryper till kojs.
Ha bra måndag
hälsar
Gun-Inger
Kan man få bestämma vilken bild man vill ha för att visa bloggen. Den jag har nu är absolut den jag inte vill ha.
Svar från Khalad 2019-02-25 22:29
Tack för fina kommentarer från dig Gun-Inger! Och visst kan man bestämma vilken bild som ska visa bloggen, puffbild kallar Fotosidan den. När du är inne bland dina uppladdade bilder väljer du Hantera bilder uppe till höger, därefter går du till den bild du vill ha som bloggbild och klickar på rullisten så det står puffbild. Kom sen ihåg att gå upp och spara bilden upp till höger innan du kör ok. Hälsningar/ Björn T
I rätt ljus kan till och med kraftledningsstolparna bli vacker. Ser ut att vara fin strandskog också. Dom två sista bilderna är riktigt fina. Gillar skogen i olika nyanser.
Sten
Svar från Khalad 2019-02-25 22:34
Tack Sten, Roxenstranden är fin och rolig att passera! Hälsningar/ Björn T
Inte tröttnar man på solnedgångsbilder inte. Är det handhållet eller med stativ?
Svar från Khalad 2019-02-25 22:35
Handhållet, /500 s eller om det var 1/800 s, tack Ragnar!/ Björn T
Fina bilder. Bäst gillar jag trädet 3:an och den sista solnedgången
Svar från Khalad 2019-02-25 22:35
Tack för det Peter!/ Björn T
Hej,
Roxen är en mångskiftande sjö. Jag såg den ofta i min ungdom.
Du skildrar den fint i dina bilder. Tack för att du väcker minnen
Ha det bra
Bob
Svar från Khalad 2019-02-25 22:36
Bugar och tackar för fin kommentar Bob! Hälsningar/ Björn T
Mycket fina vårbilder och dina bilder av gässen är magnifika, jag håller med Jan om att det andas vår i bilderna, mina favoriter blir nog din trädbilder och kanske den vresiga tallen sticker ut lite extra.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2019-02-25 22:36
Tack för det Stig, glädjer mig att du gillar bilderna!/ Björn T
Vackra bilder som vanligt Björn.
Ha en fin fotovecka.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2019-02-25 22:37
Detsamma, tack Bengt!/ Björn T
Vackra bilder helt enkelt.
😁
Svar från Khalad 2019-02-25 22:37
Tack och bock! :-) / Björn T
Fina bilder som vanligt Björn och sista på vackra månen är super!
Svar från Khalad 2019-02-25 22:38
Tack för det Dan! (en sol också på sista, den sjunker ner i dis/moln)/ BjörnT
Jag tar också gärna småvägarna när det går, så jag förstår dig! Härligt med gässen här och vackert landskap också. Mina favoriter här blir första, kraftledningen och sista.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2019-02-25 22:39
Bugar och tackar för det Bjarne! Nu är det vår (för ett tag åtminstone...) Hälsningar/ Björn T
Väldigt fint med gässen i det låga ljuset och bilderna när de flyger gillas också. Du avslutar sedan väldigt flott med en glödande solnedgång. Sista bilden vinner av de två.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-02-25 22:39
Tack Lena, det var en väldigt skön eftermiddagstur!/ Björn T



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg