Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ASPAR

***

Asparna hör till mina favoritträd. Dit hör också ekarna och björkarna, precis som tallarna och granarna. Ja, och så lönnarna förstås. För att inte glömma lindarna och almarna. Och......

Favoritårstider att se dom är ju vårarna och höstarna Och snötyngda på vintrarna, liksom vackert susande på somrarna....

*

*

**

Inlagt 2019-02-20 14:26 | Läst 2306 ggr. | Permalink
Nu hade du svårt att bestämma dig. Å så är det, man gillar nog alla trädslag beroende på var dom växer och hur man betraktar träden för stunden. Aspen hör absolut till min favorit också. De nakna stammarna med sin gula lava. På sensommaren när det börjar blåsa ordentligt brukar jag sitta på min baksida, blund och lyssna på de dallrande löven. Annars är det dom spretiga granarna och de riktigt grova tallarna uppe i norr som gör mig lyrisk.
Sten
Svar från Khalad 2019-02-20 18:58
Tack Sten, precis som du förstod var det ett sätt att säga att jag gillar träd, alla träd :-). Låter fint att sitta bakom huset och lyssna på asparna - det rasslar så där lågt, knappt hörbart.
Hälsningar/ Björn T
För mig är de mest förknippade med problem :-). Vi har rätt många verkligt stora och de är ofta i verkligt dåligt skick och ramlar på el och teleledningarna med jämna mellanrum. Ingen äger väl problemet heller då alla de jag tänker på står på en allmänning.
Svar från Khalad 2019-02-20 19:01
Så kan det också vara, allt har två sidor :-) Men att lyssna på hur vinden susar i träden, se solblänket i löven eller känna doften av granbarr och kåda ger tillvaron djup och mening för mig, hälsningar/ Björn T
Sten-Åke Sändh 2019-03-24 11:08
Ja, och mycket hellre asparna Björn, än granarna som kväver allt med sina mörkgröna barrslöjor. Men de som beslutat sig för att utrota aspar från sina ängsmarkerna finner ofta att de tagit sig an en verkligt mäktig "fiende". Ofta hamnar de i decennielånga utnötningskrig :-) … och "vinner" man den kampen så finner ofta nästa generation att ingen varaktigt kunna besegra asparna. Så framtiden är nog tryggad för de som älskar asparna!

Personligen bekämpar jag hellre granarna för de har brett ut sig något oerhört de senaste 50 åren och gjort skogarna allt mörkare. Vill man ha ljusa vackra lövträdsmiljöer så får man nog hjälpa naturen lite på traven numer, för de verkar inte vara ett "naturligt tillstånd" längre.
Ha, ha... Du gillar hela skogen Björn! Det är precis som det skall vara. För mig är det i det närmaste obegripligt att allt detta vilar på (kommer från) ett tunt skikt humus, många gånger vilade på ganska steril morän. Innerst inne, i själens djupa vindlingar, tror jag som de Nordamerikanska indianerna - hela saken är besjälad, och var sak har sin ande.
Svar från Khalad 2019-02-20 20:11
Jamen äntligen Peter börjar du också begripa, så är det såklart! :-) Och humusen, det är väl alla dom gamla träden/ löven etc - äkta kretslopp....Ha det gott/ Björn T
syntax 2019-02-21 13:00
Det är en insikt som jag nog alltid har haft på lut, och den står inte i motsatsförhållande till mina uppfattningar i samhällsfrågor i övrigt.
Du sammanfattar det bra, träd är vackra året runt! I den här bilden fastnar jag mycket för det gula på stammarna, som säkerligen är någon sorts lav.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2019-02-21 13:36
Tack Bjarne, ungefär så tänkte jag :-). Har googlat och det finns något som heter asplav men bilderna som illustrerade visade inte dom gula fläckarna men det beror säkert på årstid och väderlek, hälsningar/ Björn T
och...Martall och Enbuske...darra som ett asplöv, ett härligt naturljud och suset i granskogen när det blåser, mmmmm vilken härlig bild med djup..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2019-02-21 13:37
Jamen, precis, tack Gunte!/ Björn T



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg