Khalad Photography Blog
OM ATT (INTE) KUNNA SIN KAMERA
***
För ett halvår sen hade jag lite bloggar med frågor om skärpa, eller egentligen bristande skärpa, framförallt vid fågelfoto. Jag fick många synpunkter och tyckte jag begrep ungefär, och det blev ju senare också en del riktigt skarpa bilder. Häromdagen var jag upp till Kvismaren igen och fotade tranor i första hand. Återigen med åtminstone delvis nedslående resultat. Den här gången provade jag 100-400 med 1,4-convertern, den har jag egentligen inte provat tidigare. Objektivet vet jag kan prestera utmärkt skärpa, convertern har jag som sagt inte använt tidigare, men det är Sony´s nya 1,4 converter och ska inte märkbart försämra skärpan hos objektivet. Nu är det dock inte den jag vill fokusera på, det är mer grundläggande saker.
*
Att inte kunna sin kamera är ju närmast lite skämsigt här på FS där många excellerar i djupgående och detaljrika kamerakunskaper, såväl om nya som gamla kameror. Ni får gärna dra på munnen, men jag inser mer och mer att jag inte förstått de grundläggande inställningarna vad det gäller alla fokusmöjligheter. Och för mig är FS en källa att hämta kunskap från, så jag frågar gärna. Eftersom jag gissar att det inte finns någon här på FS som använder Sonysystemet för fågelfoto så jag tänker berätta lite om dom fokusalternativ jag har. Jag gissar att beteckningarna går att "översätta" till era Canikon-kameror.
I grund är det tre olika fototillfällen jag tänker på
1 Ensam stillasittande fågel på en kvist tex
2 Ensam flygande fågel med himlen som bakgrund - en tofsvipa tex
3 Ett helt gäng flygande fåglar - tranor eller gäss tex - med himlen som bakgrund
*
Först konstaterar jag att jag bara brukar använda fokuslägena AF-S (för enbildstagningar) och AF-C (för serietagning). AF-A tror jag aldrig jag har använt. När jag nu för elfte gången googlar efter instruktioner för Sonys AF-system ser jag att just AF-A verkar vara lite basinställning för att utnyttja dom mer "avancerade" AF-inställningarna. Är det så?
*
Med kameran inställd på enbildstagning och fokusläget enbildsfokus (AF-S) har jag fokusområdena Brett; Zon; Mitten; Flexibel punkt med valen S(Small)/M(Medium)/L(Large); Utökad flexibel punkt. Detta tror jag mig förstå rätt väl - för stillasittande fågel kör jag alltid detta med fokusområdet inställt på flexibel punkt S(Small). Det brukar för det mesta också ge önskat resultat med bra skärpa, så det funkar och jag tror mig förstått.
*
Krångligare blir det när jag vill fota flygande fågel. Då väljer jag ju flerbildstagning och fokusläget AF-C (kontinuerligt AF). Här finns då förutom dom fokusområden jag räknat upp ovan också läget Lås på AF med undervalen zon, mitten och flexibel punkt S. Tidigare har jag tänkt att vill jag fota en ensam fågel mot himlen väljer jag gärna Brett eller Zon och räknar då med att det är lättare att få in fågeln i det valda fokusområdet och jag har trott att eftersom jag kör kontinuerlig fokus (AF-C) så följer skärpan med i fågelns flykt.Och det gör den väl kanske men bara så länge den är innanför det valda fokusområdet, och så fort jag inte hinner följa med med kameran i fågelns rörelse och den hamnar utanför det valda fokusområdet så tappar den kanske skärpan?
För att detta inte ska ske gissar jag att jag ska köra med Lås på AF. Har jag då fått in min flygande fågel inom det fokusområde jag valt så följer skärpan med (AF-C) men eftersom fokus också är låst på just detta objektet följer skärpan med oavsett var i bildrutan fågeln flyger - antar jag? Ändå har detta ofta inte funkat för mig. Och här kommer något jag uppfattat först idag när jag läst/lyssnat på nätet, för att aktivera den här låsningen på objektet ska jag också hålla in den lilla knappen märkt AF-ON på baksidan av kameran. Är det så? Det kanske bara en Sonyexpert kan svara på. Men är det rätt att ha fokusläget AF-C? Eller ska det vara AF-A?
*
Till sist har vi fallet med en flock fåglar mot himlen. Här har jag också valt AF-C, och ibland fokusområdet Brett och ibland Zon, men ofta blir ingen av fåglarna riktigt skarp. Kanske vore det bättre att också här använda Lås på AF, och dessutom välja ett mindre fokusområde ( Mitten eller Punkt) så jag vet vad jag låst på? Och även här, AF-C eller AF-A?
*
*
Lägger gärna till att jag är fullt medveten om att skärpa inte är allt och ibland inte ens önskvärt. Och sånt här som är samma sen den gamla analoga tiden - krav på exp-tid i förh till brännvidd, handhållet kontra stativ, skärpedjup, ISO (=filmkänslighet) och brus tror jag mig ha ganska bra koll på. Men som sagt, kamerans alla inbyggda finesser/ möjligheter......
Är det nå´n som orkat läsa så här långt?
***
Flygande fågel med följande AF, om man tappar fågeln lär AF få börja om, utifall man inte mycket snabbt hittar rätt igen i sökaren.
Det heter inte likadant på våra kameror, sittande fågel och sittande kryp använder jag mittpunkt och "spot-AF", alltså minsta möjliga område för att undvika störningar från omgivningen. Vad jag förstår kör du samma princip.
AF-on är på min kamera användbart för att fokusera på huvudmotivet och sedan rikta om för annan komposition. Funkar inte för rörligt motiv, det hamnar snart utanför fokusområdet.
Min kamera är ju numera tämligen gammal och finesserna utvecklas hela tiden så ta mitt resonemang för vad det är, gissningar eftersom jag inte provat Sony.
AF-A är ett autoläge där det är AF-S när kameran är still och AF-C om man flyttar kameran. Använder aldrig AF-A det är bättre att själv bestämma och veta vad som sker
AF-ON användes tillsammans med AF-C, aktiverar man AF-ON knappen så fokuserar man man med AF-ON istället för vid avtrycket. För stillastående så håller man inne AF-ON så man har satt fokus och släpper sedan knappen och tar bilder, man behöver då inte omfokusera mellan varje bild. Detta blir som AF-S. För rörliga objekt så håller man inne knappen samtidigt som man tar bilder, fungerar då som AF-C
Kanske kan du konfigurera AF-ON till att fungera som AF-OFF? Betyder att du använder AF-S och AF-C men vill du inte att den ska omfokusera så håller du inne knapen och då stoppar omfokusering, kan vara lämpligt i tex om man är i AF-C läge och objektet är stilla, då kan man hålla inne knappen för att förhindra små mikrojusteringar i fokus. Även lämpligt i tex makro och AF-S då fokus kanske börja svepa mellan varje bild, att man använder AF-S en gång och håller inne knappen för OFF för att sedan justera bilderna manuellt
Med AF-S använder jag en punkt, med AF-C har jag 9 punkter som den använder för att hålla fokus på objektet, det är en ganska liten ruta men brukar fungera bättre än med en större då det är risk att den istället sätter fokus på bakgrunden och struntar i objektet
Stillastående motiv: Precis som jag förstått och gör (med tex AF-S), dock är möjligheten att låsa fokus med AF ON-knappen i AF-C läget ny för mig, det verkar praktiskt. Med stillastående objekt behöver jag då inte heller fokusera för varje bild
Rörliga objekt Den naturliga basinställningen är AF-C och fokusområde Lås på AF (som jag antar är samma som Följande fokus). Där förstår jag dock inte riktigt din kommentar, håller jag inne AF ON-knappen samtidigt som jag tar bilder, fungerar då som AF-C - men jag har ju basinställningen AF-C?
För övrigt ser jag inte att jag kan välja hur många punkter jag ska ha med när jag använder minsta fokusrutan, det undrar jag om det går i Sonyn
Åter igen tack Peter!/ Björn T
Men jag kör också fokus på avtrycket och skiftar mellan AF-S o AF-C, samt att jag har en knapp för att stänga av fokusering, liknade som du vill. Du får bara se till att konfigurera AF-ON knappen såsom du vill ha den, testa att den låser fokus etc
Numera har jag alltid AF-C och minsta antal fokuspunkter inställt när jag går ut för att fota fåglar, det är en följande autofokus där kameran försöker följa en fågel även om den rör sig! Har jag AF-C inställt och tar en serie bilder på en helt stillasittande fågel så kanske 2 bilder av 5 blir skarpa, medans resten blir suddiga för att fokus håller på och jobbar lite fram och tillbaks hela tiden.. Om jag istället går över till AF-S när fågeln sitter still så fokuserar kameran en gång och behåller samma fokuspunkt även om fågeln flyttar sig! Flyttar den sig i djupled så blir den suddig, om jag inte fokuserar om, jag släpper avtryckaren och trycker ner den igen..
Har jag AF-A inställt så är det en kombination av AF-S och AF-C. Tanken är väl att så länge som fågeln rör sig så är det AF-C som används, och stannar motivet upp så övergår kameran automatiskt till AF-S och förhoppningsvis blir det inte lika många suddiga bilder då, eftersom fokus inte jobbar fram och tillbaks då.. Men jag brukar inte använda AF-A.. Jag kör med AF-C tills ett motiv sitter väldigt stilla, då växlar jag om manuellt med AF-knappen till AF-S, via knappen på framsidan av kameran..
Om fågeln/fåglarna jag vill fota finns uppe i luften så ökar jag på antalet fokuspunkter så att kameran lättare ska klara att hålla fokus, annars är det minsta antalet fokuspunkter som jag normalt använder! På mina Nikonkameror finns det också en '3D' följande fokus som lättare ska kunna ge fokus på ett motiv som snabbt rör sig rakt mot eller från mig, den ska kunna räkna ut i förväg var fokus finns när jag trycker ner avtryckaren.. men jag är lite skeptisk till den.. tycker AF-C gör jobbet lika bra.. men jag kan ha fel!
Här är två länkar som visar vad det står angående autofokus hos min Nikon D750: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/372388/3665482.htm
och: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/372388/3665484.htm
Lycka till! Hälsn!
Men här kommer lite förenklat hur jag gör som och några tips.
Till fågelfoto använder jag alltid AF-C alltså kontinuerligt fokuserande. Förutom till fåglar i flykt så även till stillasittande fåglar då både jag och fågeln rör sig en hel del.
Antalet fokus punkter beror lite på. För stillasittande fåglar på en gren så använder jag så många punkter som endast täcker fågeln vilket för det mesta blir en punkt då jag strävar efter fokus på huvudet/ögat. Detta för att inte kameran skall fokusera på grenen vilket kan hända om fokusområdet/antalet punkter är för stort och det är många grenar eller löv i bilden förutom fågeln i sig.
För fåglar i flykt anpassar jag antalet punkter/storleken på fokusområdet i sökaren så att jag kan följa fågeln utan problem. För kommer fågeln utanför fokusområdet så tappas låset till slut (inställbart hur länge) och kameran försöker fokusera och låsa på det nya som finns framför kameran vilket då ofta är bakgrunden.
För fåglar i grupp använder jag ett större antal punkter ungefär som för en ensam fågel.
Det jag istället justerar för grupp av fåglar är skärpedjupet. Ett större skärpedjup gör att om fåglarna flyger lite utspridda på olika avstånd i gruppen så får jag ändå med alla i fokus.
Så till skärpan. Jag skulle rekommendera att ställa in en snabbare slutartid. Även fast kameran har en snabb kontinuerlig fokus så kommer en för lång slutartid ändå göra att bilden blir oskarp. Detta gäller extra mycket om du har en kamera med högt antal megapixlar, då får man skruva ner tiden rejält.
MvH
Johnny