Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

STORSKRAKE - TONÅRINGAR

***
Så fick jag igen stifta bekantskap med den stora kullen (eller om det var två "sammanslagna" kullar) storskrakar som jag för ett par månader sen såg ute vid kyrkudden. Fortfarande ca 30 ungar. Den här gången var det när jag gick utefter Saxenäsvägen som ju går utefter Barken. Och nu var dom större.

*

*

För att ta det från början undrade jag vad det var för plaskande jag hörde när jag gick där idag, jag kunde inte se varken någon båt eller någon som badade. För plaskade gjorde det, och det ordentligt. Jag var ju tvungen att se efter och visst var det ett gäng storskrakar. Ömsom simmade dom lugnt, ömsom satte dom full fart så det stod härliga till, ömsom dök dom samtidigt. Då och då var det några som verkade vara i luven på varandra för några selunder. Jag associerade snabbt till ett gäng tonåringar som drar fram över stan. Det här gänget drog sig långsamt norrut utefter östra stranden på Barken och jag följde dom en bra bit. Här kommer ett gäng bilder, jag hade stor glädje arv att få följa dom ett stycke. Och jag räknade till 31 eller 32 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-08-28 22:09 | Läst 2739 ggr. | Permalink
Hej, Björn.
Vilken upplevelse. Många trevliga och roliga bilder, men den sista tar min "stemme" den här gången.
Med vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2018-08-29 20:23
Det var en rolig stund med dom verkligen, tack Erik!!/ Björn T
Märklig händelse..men måste ha varit roligt att följa. Säkert också betydligt harmlösare än en grupp
människoyngel som drar fram.
Gillar bilden med skärpan på gräskanten..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2018-08-29 20:25
Tack Gunte, det var både skoj och lite spännande. Av Stens kommentar härnere är det tydligen typiskt för storskrake även om man inte får de det så ofta!/ Björn T
Vad kul att du fick uppleva det här. Skrakarna plaskar och lever om för att fisken under dom ska drabbas av panik och bli lättfångade.
För kanske 30 år sedan satt jag vid Dalälvstranden och tittade på en älgtjur, ko och två kalvar. Dom höll till på en ö ute i älven. Kon och kalvarna simmade förbi mig 40 meter ut i älven. Tjuren kom efter längs stranden mot mig. När den fick vittring av mig vände den och sprang åt andra hållet. Jag gick åt tjurens håll och efter ett tag hör jag ett enormt plaskande ute i vattnet. Var säker på att älgen hoppade i vattnet men det visade sig vara storskrakar. Smög fram och kunde konstatera att det var säkert 150 storskrakar som fiskade på det här sättet. Det var verkligen en upplevelse att se och höra. Det riktigt märkliga hände sedan. En havsörn kom för nära och i ett enormt vingbrus lyfte alla skrakar. I lyftet släppte skrakarna sina fångade fiskar som sedan havsörnen plockade upp. Så även den använde sig av skrämseltekniken. Fick bilder på det här men tyvärr håller dom inte särskilt bra kvalitè.
Sten
Svar från Khalad 2018-08-29 20:29
Och vad roligt för mig att jag fick en förklaring på vad jag såg, stort tack Sten!. Faktiskt hade jag tanken att det kunde röra sig om fiske, sådär kan ju mkt större djur göra, späckhuggare tex, vissa valar också tror jag. För mig ser det ut som halvvuxna storskrakar, är det det? Hälsningar/ Björn T
Sten Björklund 2018-08-30 10:20
Bild 4, 5 nerifrån har fåglarna lite vitt under ögat. Dom är ungfåglar. Fåglars utseende skiljer sig ganska mycket från vår och höst. Hanen tappar sin praktdräkt och kan vara svårt att skilja från honan många gånger. Jag är inte bra på dom här skillnaderna.
Sten
Wow vilket gäng! Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2018-08-29 20:30
Det var det, tack Johnny!/ Björn T
Det var ett busgäng! Nytt för mig som inte alls är hemma på "våta fåglar" och intressant med Stens förklarande kommentar.
Svar från Khalad 2018-08-29 20:30
Precis så upplevde jag dom, men är tacksam för Stens förklaring, tack Christer!/ Björn T



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg