Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ATT LÄSA BÖCKER.....

***

....har hört till mina käraste sysselsättningar sen jag kunde läsa ordentligt. Jag kommer fortfarande ihåg känslan att läsa Jules Vernes böcker  när jag var hemma hos mormor och morfar i Deje och som jag och Mats och Birgitta lånat på biblioteket där. Så småningom har det också blivit mkt fackböcker. 

*

Desto mer förvånad har jag därför konstaterat att jag senare år nästan slutat läsa böcker. Det är helt enkelt få böcker som jag känner glädje vid att läsa. En och annan fackbok läser jag, som Roslings bok häromsistens, men ytterst få skönlitterära böcker. Då och då köper jag någon av aktuell nobelpristagares böcker, men där hittar jag praktiskt taget aldrig något som ger mig glädje vid läsningen. Senast var det Ishiguros Den otröstade som jag önskade och fick i julklapp. Både Ishiguro och den här boken har fått lysande recensioner, själv tyckte jag den var riktigt tråkig. Antagligen säger det mer om mig själv än Ishiguro och hans bok.

*

Desto roligare är det därför när jag hittar ngt jag tycker riktigt mycket om. För drygt en vecka sedan läste jag om John Williams roman Stoner i ett tre år gammalt nummer av Forskning och framsteg som låg framme här i Korsheden. Sagt och gjort, den beställde jag på nätet och den kom efter en dag. En och en halv dag senare var den utläst och jag kan bara konstatera att det återigen var roligt att läsa. Och jag har förstått av att jag inte är ensam om att tycka så.

*

***

Inlagt 2018-06-25 13:45 | Läst 1713 ggr. | Permalink
Jag har också köpt och läst Stoner. Men jag tyckte den var tråkig så jag slängde den när jag var färdig.
Svar från Khalad 2018-06-25 21:40
Boktycket ät nog minst lika subjektivt som bildtycket! :-)/ Björn T
Jag tyckte verkligen om Ishiguros "Återstoden av dagen" både som bok och film. En märklig spegling av världshistorien genom butlern och husfrun och lorden i ett engelskt herresäte.

Lorden som har höga ideal glider sakta nedför ett moraliskt plan. Från att ha verkat för en välbehövlig revidering av Versaillesfreden blir han om inte nazistisk medlöpare så något ditåt.

Butlerns yrkesstolthet får honom att förneka sitt eget liv. Relationen till husfrun förblir yrkesmässig där den kunnat bli något helt annat. Jag behövde titta respektive läsa noga, avgörande ögonblick serverades i förbigående i en bisats.

En för mig bestående upplevelse. Filmen är superproffsigt producerad och plåtad.
Svar från Khalad 2018-06-25 21:51
Den har jag inte läst och inte heller sett så jag har ingen åsikt. I Den otröstade sker berättelsen väsentligen genom i mitt tycke högtravande och opersonliga samtal mellan huvudpersonen och övriga och jag kommer aldrig någon så nära att berättelsen griper tag i mig. Säkert är boktycket minst lika subjektivt som bildtycket! Hälsningar/ Björn T
Måns H 2018-06-25 22:16
"Den otröstade" fick så pass negativ kritik då den kom att jag inte velat läsa den.

Och visst är boktycket subjektivt! Säger ibland mer om läsaren än boken.
Den litterära delen i familjen, min fru alltså, satt och tittade bland bloggarna och sa, "här e nå'n som läst en mycket bra bok!" Så nu vet jag det!
/B
Svar från Khalad 2018-06-26 10:26
Tack för det Bengt!/ Björn T
Jag får allt svårare att hitta böcker som jag verkligen tycker är bra. Den här kanske jag skulle prova...
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-06-26 10:27
Det är en ganska stillsam bok och det händer inte så mkt egentligen, att jag tycker den är bra bero på att jag upplever mig komma ganska när huvudpersonen. Utan stora åthävor berättas en livshistoria/ Björn T



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg