Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I HJÄRTAT AV DALARNA IDAG

***

Det finns så många skäl att fotografera. Kanske vanligast av alla är att skaffa minnen, dokumentera händelser och personer. Att minnas helt enkelt. Och det behövs inte så många bilder för att minnas ett helt liv. I sin enklaste form kan det bli en dopbild, en bröllopsbild eller kanske ett  porträtt. Idag har vi varit på gravsättning i Dala Husby, det jag kallar hjärtat av Dalarna. Precis vid stranden av Dalälven ligger kyrkan, Dala Husby kyrka, och mitt emot ligger den gamla kungsgården, den ni ser på första bilden härnere. Och den bilden kommer för mig vara nog för att minnas, I:s kusin.

*

Kungsgården är gammal, åtminstone från 1200-talet. Här skrevs nämligen Dalalagen på 1200-talet, och 1347 skrevs här privilegiebrevet för Falu gruva. Nuvarande byggnad fick sin form i början av 1700-talet.

*

Bilden är också en landskapsbild från ett Dalarna där det första gröna precis börjar visa sig på träden. Tagen mitt på dagen - fotograferingen var liksom inte det viktiga idag -  var utmaningen att få liv i bilden, så lite efterarbete i LR och Color Efex gick åt.

*

Husby kungsgård

*

Dala Husby kyrka

*

På kyrkogården ligger också I:s morfar och mormor. Morfar var smed och mormor mejerska och dom levde en strävsamt och kärvt liv. I och jag gifte oss 1965 så henne, mormor Engla, hann jag träffa, däremot inte morfar

Här ligger också I:s mormor och morfar begravda

*

***

Inlagt 2018-05-04 23:48 | Läst 1503 ggr. | Permalink
Första bilden andas verkligen tidig vår och jag tycker du lyckades bra med att få liv i den. Molnen gör mycket som det ofta är med landskapsbilder.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-05-05 22:19
Tack Lena, det är tacksamt när det finns moln :-) / Björn T
Första bilden - visst är det liv i bilden (men la du märke till grenen högst upp i vänstra hörnet?)
Svar från Khalad 2018-05-05 22:21
Tack Ragnar! Ser att jag slarvade där, det var betydligt mer grenar som jag tog bort i LR men missade att jag inte fick bort allt :-) / Björn T



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg