Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KARLARNA, DOM VÄRPER I ALLMÄNHET INGA GULDÄGG.....

***

Idag är det ju inne och modernt att vara feminist, nästan nödvändigt för politiker ur alla läger. Och på tiden är det ju. Så har det dock inte alltid varit. Jag sitter fortfarande ibland och bläddrar i det släktforskningsmaterial mamma och pappa lämnade efter sig och hittar ett och annat guldkorn. Den här gången är det ett tal som mamma skulle hålla i en damförening (ja, det fanns såna då) i Ludvika 1980, alltså för snart 40 år sen, själv var hon då 71.  Mamma var ju trebarnsmamma,  efter några år också yrkesarbetande lärare  och därutöver  mycket aktiv kommunalpolitiker. I hennes handskrivna anteckningar hittar jag bla följande

"Vi kvinnor är alltför timida och försiktiga, tror oss om för litet. Gå till ett fullmäktige (-sammanträde) och hör på karlarna, de värper i allmänhet inga guldägg. Men de tror sig om. Vi kvinnor har den representation vi förtjänar. Vi måste våga lite mer, ta lite mer samhällsansvar, inte något som andra ska sköta åt oss"

Kanske något som tål att sägas också idag?

*

Mamma Maj, på min bild här straxt under 50

*

***

Inlagt 2018-04-29 22:39 | Läst 4222 ggr. | Permalink
En klarsynt kvinna känns det som, hon visste redan då vad det handlade om.. känns ändå som vi fortfarande har mycket kvar att göra, titta bara på Akademien och Metoo m.m..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-04-30 23:21
Tack Jan, det finns alldeles uppenbart ett och annat kvar!/ Björn T
Ja, tänk om kvinnorna fått ett bredare genomslag i politiken långt tidigare än som nu blivit fallet. Hur hade det sett ut då i vardagen för oss alla? Det mesta i politiken har ju haft mannen som norm, även om det skett förändringar över tid. Som alltid är det svårt att utvärdera samtiden, det är alltid lättare att sätta allt i ett historiskt perspektiv. Din mor har säkert bidragit och gjort avtryck i lokalpolitiken.
Svar från Khalad 2018-04-30 23:22
Ja, det hade säkert varit annorlunda till det bättre. Men det känns som om vi är på väg åt rätt håll med mätbar hastighet nu/ Björn T
Ord av någon som var före sin tid! 1980 känns ju ändå som ganska "modern tid" så det tål att påminnas om hur det var, på gott och ont. Ett mycket fint porträtt i bra ljus, det visar att du varit en duktig fotograf länge!
Glad Valborg!
Bjarne
Svar från Khalad 2018-04-30 23:23
tack för det Bjarne!/ Björn T
Bra sagt av din mamma. Det mesta här i världen är attityd!

Annars begriper jag inte varför jag skulle vara feminist? Jag är faktiskt man. Folk i dag är fullständigt bortkollrade av könsordningar hit, och könsordningar dit. Tror någon att det är könsordningarna som ställer maten på bordet? Som gör att vi lever bra här i landet?
Rättvisa oss människor emellan skall vi ha - men det är just rättvisefrågor. Det konstitueras inte via det som vi har mellan benen. Vi har kommit långt här i landet med rättvisan - det är bara att fortsätta.
Könsfrågor har inte prioritet i min värld. Jag finner det mycket viktigare med demokratifrågor, rättsfrågor, trygghetsfrågor, och liknande.

För övrigt blir jag bara full i skratt när folk svänger sig med akademiska titlar inom en vetenskap som inte är någon vetenskap (genusvetenskap).
Svar från Khalad 2018-04-30 23:25
Tack Peter! Feminist-ordets betydelse beror nog på vem man pratar med, jag använder det här i stort sett som du beskriver det - jämlikhet och rättvisa mellan könen och männsikor i gemen. Hälsningar/ Björn T



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg