Khalad Photography Blog
LÄSVÄRT
***
Det tog inte värst många dagar att läsa den här, rekommenderas! Har flera gånger tänkt att den vill jag läsa men sen har jag ingenting gjort. Förrän för en vecka sen, efter att ha läst Bengts (BengtsBilder) blogg och sett vad han hade på nattduksbordet. Då blev det omgående en nätbeställning. Så säg inte att FS inte är bra, förutom träning i bildseende, insyn i Leicavärlden och välkomna råd beträffande fokusinställningar får man kickar att läsa vettiga böcker!
*
Dom flesta av er har säkert redan hört ganska mycket om Hans Rosling och jag ska inte göra något ingående referat. Ändå är det några saker jag vill poängtera och som jag tagit starkt intryck av:
1 Det är inte bara jag som varit okunnig, det råder en massiv missuppfattning bland både vetenskapsmän, journalister, politiker och allmänhet om tillståndet i världen
2 Det ser mkt bättre ut på nästan alla områden än dom flesta vet. Det betyder inte att det mesta är bra, men det mesta är på väg åt rätt håll, sakta (med lite tidsperspektiv egentligen ganska fort) men säkert
3 Vanliga media (radio. TV, tidningar, sociala medier) bidrar starkt till felaktig bild eftersom de nästan aldrig rapporterar om det långsamma, ofta stabila framåtskridande som sker på nästan alla områden, däremot rapporterar dom dagligen om katastrofer, terrordåd, brott, naturkatastrofer och enkelt talat allt elände (eftersom det är det vi själva helst vill läsa och höra om)
4 Det finns områden där ljuset i tunneln ännu inte syns tydligt, tex energifrågan
5 Allt sifferunderlag är taget från globalt erkända och offentliga källor, inte minst FN och dess organ
*
*
Som sagt, mycket läsvärd!
***
Hälsar
Eva
Hälsn!
Själv har jag efter genomläsningen känslan att det finns mkt som talar för att befolkningen planar ut nånstans vid 11-12 miljarder. Det betyder ju inte att det finns ngn slags garanti för att den inte blir 13 som nämnts som worst case i FN-rapporter för ngt år sen - gissa om media nappade på det?
Att vi inte skulle kunna klara försörjningen för 10 miljarder, eller för den delen 12, 80 år framåt känns väldigt pessimistisk. Kina hade omfattande masssvält under 60- och 70-talen med flera miljoner döda, idag med närmare dubbelt så stor befolkning har svält i stort sett försvunnit Samma sak händer i Indien. Afrika som är mkt senare i utvecklingen har sina stora problem nu, men att tro att det inte finns utvecklingspotential tror jag är fel. Den största risken tror jag är fortsatta krig och fortsatt terror som gör att man inte kan ta vara på de resurser som finns och utveckla den potential som finns. På tal om potential bedöms vi i Sverige ha ett matsvinn på mellan 10 och 50% beroende på mattyp.
Vi kan ha olika mening om mycket men en sak är för mig solklar och tydlig - media berättar nästan inte alls om den "långsamma" kontinuerliga förbättring som pågår nästan överallt i världen , det är katastroferna och katastrofteorierna som får uppmärksamheten. Och den långsamma utvecklingen har totalt revolutionerat världen under de de två senaste århundradena. Det är ngt skumt med det, många visselblåsare talar i egen sak också
Hälsningar/ Björn :-)
Nedhuggna skogar och regnskogar. Nedsmutsade hav. Allmän nedsmutsning av miljön på grund av ett enormt resursuttag och resursanvändning. Utbredningen av gigantiska monokulturer i växtriket, samt asfaltering av större och större ytor – vilket leder till förändringar i klimatet. För att bara nämna ett litet axplock.
Allt detta kan knytas direkt till befolkningstillväxten, det är själva nyckelfaktorn.
Skall vi sedan upp till 10 miljarder – ja då är saken ganska körd. Att det därefter skulle plana ut (här måste jag småskratta lite) finns det ingenting, absolut ingenting som talar för - eftersom vi inte gör något åt saken. Snarare är det ett uttryck för Roslings rosenröda fantasier.
Jag tror inte att vi är betjänta av fantaster som Hans Rosling. Mycket av vad han säger om sina ”utvecklingslinjer” stämmer inte med verkligheten. En god föredragshållare och en skicklig demagog kan slå i folk vad som helst (ingen kollar). Kontroll och eftertanke är vad som påfordras när det gäller Hans Rosling.
Hälsn!
Vidare menar Björn att: " ... det är katastroferna och katastrofteorierna som får uppmärksamheten.." och "Det är ngt skumt med det, många visselblåsare talar i egen sak också.. "
Här är jag beredd att hålla med. Alarmister går det 13 på dussinet av! Låt mig ta ett lustigt exempel som kommer att förarga en och annan:
Till väder och klimatförändringar på grund av monokulturer i växtriket och skogsskövling, kan man ju naturligt lägga öknarnas utbredning - det handlar om enorma arealer. Nu visar senare rapportering att halvöknarna de senaste 30 åren har minskat med ca 20%. Det handlar då om en markant förbättring av ytor större än små länder. Detta antar man beror på den ökade koldioxidhalten i atmosfären. Koldioxid är inget gift som somliga tycks tro - det är en förutsättning för själva livet! Med lite mer koldioxid växer det bättre. Växterna blir mer motståndskraftiga och kan breda ut sig. Har vi fått höra något i media om saken? Nästan ingenting. Det var inte populärt, kan man tänka.
Man kan även dra den självklara slutsatsen att att den ökade koldioxidhalten gynnar alla växter på planeten. Det är svårt att vara alarmist - ibland vet man inte riktigt vad det är som skall alarmeras... :-)
Jag visste ju en del om Roslings uppfattningar sen tidigare, och mina positiva intryck, sammanfattat i dom fem punkterna, består efter att ha läst både boken och era kommentarer. Det som är intressant är att ni upprepar alla dom farhågor och bekymmer som vi läser om i tidningarna varenda dag. Varken Rosling (vad jag kan förstå) eller jag själv förnekar dessa, jag tror att jag är minst lika bekymrad. Det som skiljer är att Rosling medvetet fokuserar på det som samtidigt är positivt och som i stort sett förbigås med tystnad i media. Och jag kan tycka att det är värt uppmärksamhet att trots alla bekymmer med miljöproblem och befolkningstillväxt minskar svälten och fattigdomen världen över år efter år, livslängd och levnadsstandard ökar också år efter år och jämlikheten mellan män och kvinnor ökar. Katastrofteorierna pga den ökande befolkningen är betydligt mer än halvsekelgammal, ändå blir livskvaliteten för nästan alla människor på jorden bara bättre och bättre. Nerhuggning av skogar och nedsmutsning av haven är förvisso reella hot men än märks det inte på människors livskvalitet. Hälsningar/ Björn T
Jo du Björn. Ibland får man sitta "med förvåningens finger i häpnadens mun". Du skriver: "Nerhuggning av skogar och nedsmutsning av haven är förvisso reella hot men än märks det inte på människors livskvalitet."
Du (och kanske Rosling) är alltså inne på den linjen att det bara är att tuta och köra eftersom konsekvenserna av färdriktningen ännu inte märks för vissa? Dess snabbare når vi Malthus-punkten, när saker och ting korrigerar sig själva.
* Det finns åtskilligt siffermaterial i boken som med all önskvärd tydlighet visar att punkt 1 är korrekt
* Att avvisa punkt 2 är att vara faktaresistent, siffrorna bygger på FN-statistik. Men att avvisa allt som inte stämmer med dom egna uppfattningarna är just faktaresistens
*Det är helt uppenbart att pkt 3 också är korrekt eftersom det finns mängder av positiva skeenden som knappast berörs
* Till skillnad mot dig och många andra har Rosling personliga erfarenheter från både den fattigaste fjärdedelen av jordens befolkning och de två mellanfattiga fjärdedelarna i mitten. Det är en typisk attityd från många debattörer från den rikaste fjärdedelen av jordens befolkning att väsentligen bortse från hur utvecklingen varit för tre fjärdedelar av jordens befolkning.
För mig är diskussionen avslutad
Vänliga hälsningar/ Björn T
Det är alltså bara om man ger dig rätt på dina punkter som man enligt dig har kommenterat dem?? En ren översittarattityd.
I övrigt Björn, jag har inte tagit till särskilt starka ord men nu måste jag göra det! Vad i glödheta he.... vet du om mina erfarenheter? Jag har som ung sjöman beseglat alla världsdelar, umgåtts med lokalbefolkning på basplanet - särskilt när jag har haft tillfälle att bo ett tag i landet, som i några afrikanska länder. Vissa tider har jag levt i Centraleuropa och skaffat mig erfarenhet av mellanskikten, liksom även i Sydamerika.
Du skall vara lite försiktig när du uttalar dig för andras räkning Björn, och inte hålla en så hög svansföring. Notera istället att du inte har fått vidare stöd i den här tråden för dina och Roslings åsikter.