Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÄNDER, BARA ÄNDER

***

Lite skämsigt är det väl, men så är det, jag kan inte min kamera. Det finns typ 118 olika inställningar av autofokusen (fokusområde och fokusläge tillsammans). Jag har försökt fråga både på Scandinavian Photo och Japanfoto men dom kan inte Sony. Jo, dom kan varje funktion för sig, ungefär som det står i manualen, men dom har inte en aning om hur det fungerar i praktiken, dvs vilken kombination som passar för olika specifika tillfällen. Så jag provar och provar. Och nittio procent är fortfarande oskarpt. Eller om det är 99 procent. 

*

Idag var jag borta vid Hagge och ån där, det finns gott om änder att prova på. Men som sagt, jag kan inte, alltså är det oskarpt. Nu råkar det vara så att jag gillar dom här bilderna ändå, jag gillar oskärpan och rörelsen det skapar, så jag bloggar friskt på med en massa oskarpa bilder, en hel hoper. Det var många änder och dom gav lite massverkan på mig så nu kör jag många bilder för att skapa lite massverkan på er. Ni vet, kvantitet i stället för kvalitet.  Men jag tycker det är kul att titta på vad dom har för sig, änderna.

*

*

*

*

*

*

Många var dom och tätt ihop ibland

*

Ibland låg dom i ett långt band

*

*

*

*

Har inte tänkt på att också honorna har så fin färgteckning på vingarna, det syns inte när dom fällt ihop vingarna

*

*

*

*

*

*

*

Vattendropparna kring fötterna är nästan skarpa!

*

*

Titta, här blev det skarpt! Så låg han ju rätt stilla förstås.

*

Och hon är också skarp!
*

Ett riktigt tjuvnyp blev det här

*

Och dom gav sig inte i första taget

*

*

*

*

*

På vägen hem stannade jag vid bron i Söderbärke, dom fanns ju där på isen också

*

*

Kolla på henne näst längst till vänster, hon ligger på magen på ett ovanligt sätt

*

*

Tack för titten, suss gott!

***

Inlagt 2018-02-22 01:08 | Läst 4949 ggr. | Permalink
FIn serie på änder tycker jag. Du har ju inte bara oskarpa änder i serien. Men jag måste säga att bild nummer 1 är min favorit. Liv och rörelse i den bilden som jag gillar!

Hälsar
Eva
Svar från Khalad 2018-02-22 17:50
Tack för det Eva, roligt att du gillar bilderna!/ Björn T
Håller med Eva, många bra bilder. Första gillas men framför allt trean. Oskarp men tre änder med samma vingställning och vattenstänk som gör den till ett konstverk.
Sten
Svar från Khalad 2018-02-22 17:50
Stort tack för det Sten!/ Björn T
Det är inte lätt att hålla reda på 118 olika inställningar av autofokus, men någonstans bland alla änderna så hamnade säkert fokus och om jag skall utse några favoriter så blir det porträttbilderna på slutet av bildserien där har du fått bra fokus tycker jag.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2018-02-22 17:53
Tack för det Stig! Just 118 var ju ngt jag bara drog till med, det kanske finns fler:-). Och jag tyckte ju också det blev kul bilder ändå, fast jag skulle gärna vilja ha bättre kontroll på när det ska bli skarpt och när det inte ska bli skarpt/ Björn T
Tycker du fick fina bilder! Även 'suddbilder' blir ofta mycket bra just med fåglar! Det är då bilderna går över till att bli mer som konst och känsla än vad de skarpa dokumentära bilder med alla sina detaljer visar! Det här med AF är verkligen svårt! Man måste själv öva och prova med olika inställningar för att se vad som verkligen är bäst! På min Nikon D800E så kan jag bara välja mellan AF-S och AF-C, sen kan jag välja hur många fokuseringspunkter som ska vara aktiverade. Oftast har jag bara den mittersta fokuspunkten på både AF-S och AF-C. AF-S använder jag bara när motivet är stilla, då sätts fokus direkt när jag trycker på avtryckaren och stannar där.. vill jag omfokusera så släpper jag avtryckaren och trycker ner den igen. AF-C använder jag nästan alltid när fåglar är inblandade, den fokusmetoden jobbar hela tiden fram och tillbaks medans jag håller avtryckaren nere.. vilket också gör att nån av bilderna kan bli ur fokus vid serietagning efter som fokus snabbt jobbar fram och tillbaks! De här två metoderna går snabbt att växla mellan och fungerar bra! Dom fina änderna här är väldigt bra att experimentera på! Prova en inställning, fota och titta direkt på resultatet! Ändra, prova igen och jämför! Ändra, prova, titta...... Jag tror din kamera och objektiv är minst lika bra som mina kameror, men det gäller att komma underfund med dom! Jag tog själv en hel del bilder på 'badande' änder igår, kommer i en blogg under dagen.. Just den här blåa 'vingspegeln' som både hona och hane Gräsand har är det som gör det lätt att skilja alla sorters andfåglar åt! Kan man se vingspegeln t.ex på en flygande fågel så går det alltid att se vilken andart det är! Alla arter har olika vingspeglar! Lycka till!
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-02-22 17:57
Tack för trevlig och uppmuntrande kommentar Jan! Just AF-S och AF-C har jag nog väl klart för mig, det som komplicerar lite är att fokusområdena inte är identiska utan delvis olika vid dom tvåfokusinställningarna. Men som sagt, jag kör på och lär mig (kanske...)/ Björn T
Fåglar i flykt är inte lätt och det krävs mycket övning. Inte för att jag är någon expert – verkligen inte – men jag har kollat lite på YouTube. Oskarpt behöver inte alltid betyda dålig bild, och det vet du ju naturligtvis. Men vill man ha skarpt och skärpan uteblir är det frustrerande. Jag tycker du ska kolla in Mark Gailer på YouTube. Han har många tips om hur man ställer in Sony A7RIII för olika ändamål. Gillar bäst de fartiga bilderna.
pic-tor 2018-02-22 12:51
Mark Galer heter han.
Svar från Khalad 2018-02-22 17:59
Hej Torbjörn, visst är oskarpa fågelbilder ofta bra ändå - det finns ju några som utvecklat det till riktiga skönhetsupplevelser - Eva Danelius tex. Ändå skulle jag förstås vilja bestämma själv när bilderna ska vara skarpa eller inte....Hälsningar!/ Björn T
PS Ska kolla Mark Galer!
Det blev nästan en "andlig upplevelse". Bra fotat.
Svar från Khalad 2018-02-22 18:02
Det blev det, tack Ingemar!/ Björn T
Det var en väldig massa ankor, denna kvackande fågel är underskattad, troligen för den är så vanlig. Vacker är den. En del skarpa och en del oskarpa tycker jag mycket om. Kvalitet och kvantitet behöver heller inte vara skilda saker. F.ö. kvalitet på bilder, vad är det, men det är alltid någon som säger sig ha rätten att bestämma det, för bestämma känns bra.
Svar från Khalad 2018-02-22 18:04
Hej Stefan, visst kan det vara ok, tom bra, med oskarpa bilder. Det är bara det att jag skulle vilja kunna bestämma själv när det ska bli skarpt rest oskarpt!/ Björn T
Hej, Björn.
Jag har sett många YouTube-videor om följande autofokus med Sony-kameror - speciellt för min a6000.
Gerry Fong är förmodligen den som vet mest:
https://www.garyfong.com/learn/configure-your-sony-mirrorless-camera-autofocus-object-tracking

Jag vet inte om samma alternativ finns i A7RIII.
Jag tycker att det blev en trevlig samling av ande- bilder - både skarpa och suddiga.
Många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2018-02-22 17:49
Den ska jag titta på, tack Erik!/ Björn T
Masseffekten fungerar utmärkt med gräsänder med de gröna huvorna tycker jag och det finns tillfällen då de också gör sej utmärkt lite suddiga. Första bilden och en del av de påföljande har mycket liv och rörelse. Jag gillar när det skvätter ordentligt. Dock förstår jag din frustration om du tycker att det aldrig blir skarpt när de rör sej. De blir dock skarpa när de sitter stilla, det finns det ju flera bevis på. Gräsänder är kul och tacksamma att "leka" med.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-02-22 20:16
Hej Lena, det är ofta helt ok med oskarpt, men jag vill bestämma om och när det ska vara så.. Noterar bla att tiden jag använt är för lång, 1/320s. Men huvudproblemet är att hitta rätt bland varianterna av följande autofokus :-) / Björn T



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg