Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

APROPÅ MASSFOTOGRAFI OCH SOLSKEN

  ***

Som jag nyss berättade i föregående blogg fick vi till sist lite sol också i Östergötland, efterlängtat. Men inget är för evigt, idag är det halvmulet igen och i morgon ska det regna. Intressant? Nja, det beror på. Alltså på vad man förväntar sig eller vill se på bloggen. Mina kameror har följt mig genom livets alla skiften sen jag var 12 ungefär. Bilderna är hemifrån, från skolan, på tjejerna, studietiden i Göteborg, giftermål, barn, tjänsteresor, barnbarn, ålderdom. Och utöver allt det  här som jag fortfarande tycker är viktigt finns tio gånger så många bilder på grässtrån, vattendroppar, spindelnät, rostiga skruvar, stadsbilder, vackert vädersbilder, regnvädersdagar och annat som har noll och intet värde efter en tid men som underhåller mitt fotointresse, som fungerar som fotopraktik och som utbildning och är uttryck för vad jag i stunden sett eller upplevt. Och ett axplock av allt detta delar jag numera här. För den som vill läsa

*

Såklart läser jag andra bloggar också. Jag har få uppfattningar om hur en blogg ska se ut för att vara intressant, ändå väljer jag, jag läser ju inte allt. Men jag väljer i stunden, inte efter någon slags princip.  Därför blir det heller liksom sällan aktuellt att kritisera en viss typ av bilder, eller en viss typ av fotografer. Ju äldre jag blir desto mindre förståelse känner jag också för elittänkande. Då och då ser jag ordet massfotografi, på något sätt ställt i kontrast till annan fotografi. Uppenbart är att vi har en tid av massfotografi eftersom en stor andel av världens befolkning har tillgång till mobiltelefoni (av världens ca 7 miljarder invånare har sex tillgång till mobiler, medan bara 4,5 har tillgång till toaletter). Alla mobiltelefoner går det inte ta bilder med, men med ganska många. Så visst tas det mycket bilder. MÅNGA fler bilder än före mobilernas ankomst. Och det tycker jag är fantastiskt, så många fler människor på jorden som nu kan glädja sig åt att kunna bevara ögonblick och kunna dela bilder på nära och kära med andra nära och kära! Fantastiskt! Så visst är massfotografi en realitet. Frågan är om det är nödvändigt att ställa det i kontrast till annan fotografi? Förr i tiden, långt tillbaka, var det bara prästerna och vissa andra som kunde läsa, nu läser den övervägande delen av jordens befolkning så kanske skulle vi kunna tala om massläsning, till skillnad då mot dom (vi) riktigt(?) skolade? Och numera har vi masstennis och massutförsåkning jämfört med hur det var för femtio år sen. Jag glädjer mig åt att ha kunnat prova båda, periodvis med viss regelbundenhet, trots ljusår från dom duktiga. Ändå har det varit just roligt! Här kommer en vackertvädersbild med ek :-)

*

***

Inlagt 2018-01-22 11:54 | Läst 1963 ggr. | Permalink
Ja, det är svårt att säga emot dig här, det är klart att det numera blir ett 'massfotande', så enkelt och billigt som det numer är att fotografera, jämfört med den 'analoga' tiden! Det gör ju också att man kan experimentera mycket med exponering och motiv, det är ju bara att radera, antingen i kameran direkt eller hemma vid datorn! Och felexponerade och sneda bilder rättar man snabbt till vid datorn, och resultatet kan bli förvånansvärt bra, tycker jag själv i alla fall.. Så det är inget konstigt att det blir mycket bilder..

Jag tror att nästan alla människor har ett behov av att uttrycka sig på något sätt, att känna att man kan göra något kreativt och skapande vare sig det är att kanske måla, skriva, snickra eller bygga om och renovera bilar, eller fotografera.. så blir det uttryck för en 'skaparglädje' som man har, eller i alla fall de flesta har! Man mår bra av det helt enkelt, och det skärper ens sinnen lite extra! Vilket kan behövas kan jag själv känna i alla fall! Har man dessutom en del 'ögonproblem' som jag så tycker jag att det känns ännu mer inspirerande att trots det kunna få fram lite bilder som ändå blir rätt så hyfsat bra (tack till autofokus..).

Men sedan så finns det en del fotografer som tidigare fotat mycket på den analoga tiden och som tycks ha tagit fina bilder även då, men som nu verkar ha fastnat och lever kvar i just den analoga tiden, trots att den passerat för rätt så längesedan nu.. det tycker jag är ganska synd! Trots fina kameror och skarpa färgbilder från kameran så blir det ändå i stort sett bara 'svartvita och grovkorniga' och enstaka bilder som visas här på bloggen.. 'dom' tappar ofta mig som besökare men ändå inte alltid, det finns som så ofta undantag. Men jag tänker ofta, undrar hur den där bilden hade varit i färg.. Din bild här ovan som antagligen är från 'Ekön' tycker jag är väldigt vacker! Det är ju så det ser ut, i alla fall med mina ögon! Jag är glad att den inte visas i svartvitt.. Tack för det!
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-01-23 18:24
Det är ju roligt med bilder, och också roligt att få skriva lite mer ibland. Och jag känner tt fotolusten kommer tillbaka även om det inte sker så mkt med synen men jag vänjer mig ju gradvis med hur det är, tack och hälsningar Jan!/ Björn T
Klokt sagt, varför inte njuta av livet helt enkelt, och om man tycker om att fotografera, gör det med glädje, det kan inte skada.
Svar från Khalad 2018-01-23 18:25
Tror att det är bra att ta vara på glädjen så ofta det går, tack Stefan!/ Björn T
Jag blev faktiskt lite provocerad av inlägget om vackertväderbilderna, men jag orkade inte formulera något vettigt svar för jag skulle bara bli för mångordig. Jag gillar ditt sätt att se på saken och betydelsen av att det är roligt. Fantastiskt bild på eken och ni ser ut att ha haft otroligt vackert väder.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-01-23 18:26
Kul att du läste Lena! Jag blev ju också lite provocerad och har ju tiden!/ Björn T
Visst får man fotografera i vackert väder och dessutom visa upp sina alster :) Det behöver inte vara några mästerverk, utan det räcker att jag som fotograf haft nöje av att producera dylika vackertväderbilder!

Jag fotograferar t.o.m. med mobilen ibland när inte kameran är med (på lunchrasten t.ex.), och det kan också vara kul :)
Svar från Khalad 2018-01-23 18:26
Instämmer, tack Anders!/ Björn T
Jo herr Björkbom brukar ju klaga återkommande över att alla är fotografer, har lite svårt att förstå vad som stör honom egentligen, det finns ju utrymme för all slags fotografi och alla slags fotografer, och var och en får ju plåta det han eller hon finner glädje i, utan att någon ska ondgöra sig över det. Ekarna är majestätiskt vackra, speciellt i det fina vintervädret! Hälsn, LO
Svar från Khalad 2018-01-23 18:28
Jomenvisst, det finns gott om utrymme för alla, så är det. Och ekarna är verkligen majestätiska, jag la in en bild idag på den största av dom alla, 7 meter i omkrets, tack LO!/ Björn T
Det skrivs så många bloggar och visas så många bilder att det är omöjligt att kunna få plats med vettiga kommentarer till alla. Jag tycker det har blivit svårare med åren. Vad har jag att säga? Vad vill fotografen förmedla? Vi tror att det senare är en självklarhet. Det är mycket svårt att förmedla vad jag som fotograf känner för en speciell bild till någon annan. Vi som ser bilden ser ju bara den och inta allt annat som händer och sker i bildens omgivning. Här är det lätt att känna respekt och vördnad för de ståtliga ekarna, fint placerade vid strandkanten.
Svar från Khalad 2018-01-23 18:31
Hej Torbjörn, det är ju långt ifrån alla jag kommenterar också. Ekarna är verkligen vördnadsbjudande, tack för trevlig och eftertänksam kommentar!/ Björn T
Jag blir glad av att läsa ditt inlägg och dina kloka ord. Blir också glad av bilden på eken i vackert väder. :)
Hälsningar
Eva
Svar från Khalad 2018-01-23 18:31
Tack för fin kommentar Eva, den blir jag glad för!/ Björn T
Klokt skrivet !
Vackra bilder, naturbilder inkl. fågelbilder ligger inte högt i kurs hos en del.
Men det är mycket som inte ligger högt i kurs hos mig också.
Jag fotar det som jag tycker är kul för stunden.
Utan den vackra färgen på himlen här så hade den här bilden inte varit lika vacker.
ing-marie
Svar från Khalad 2018-01-23 18:34
Tackar för fin kommentar Ing-Marie! Och det är väl klart att vi fotar sån´t vi gillar :-) / Björn T
Hej Björn.
Jeg er enig med Lena, bortset fra at jeg ikke blev provokeret. Jeg orker ikke de der lange diskussioner mere. Vi fotograferer de motiver, som vi synes om og som tiltrækker vores opmærksomhed. I sort hvid eller i farver - jpeg eller RAW - direkte i kameraet, efterbehandlet eller begge dele !!!
Med mange venlige hilsener fra Erik i Roskilde/DK.
PS: Jeg havde også fotograferet det samme motiv som dit her, hvis jeg havde haft lejlighed dertil - super arbejde.
Svar från Khalad 2018-01-23 23:22
Bugar och tackar Erik :-) / Björn T



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg