Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MEN VÄNTA ETT TAG, VAD ÄR DET UTE PÅ ÅKERN DÄR?

***

Klockan var några minuter i fyra i går eftermiddag och ganska mörkt. Jag hade just satt mig i bilen för att köra in till Ludvika då jag fick syn på en älgen nere på åkern framför huset. Minolta 85:an som jag bloggade om i går satt på och med den tog jag första bilden, en bit bort var den ju. Men som 100 - 400:an låg i bilen gick det fort att byta. ISO hamnade på 1600 och 2000 i de sista två bilderna och med 400 mm är maxbländaren 5,6 så det blev handhållna tider på runt 1/100 s. Men va fasiken tänkte jag, det är antiskak i huset och i objektivet, nå´t blir det väl. Och det blev det, nå´t alltså.

*

Roligast var att se att kalven var vid liv. För en månad sen, eller två, såg jag en älgko med kalv som jag gissade var en tvååring just härnere på åkern. Det var en morgon i älgjaktstider och samma eftermiddag passerade jag ett jaktlag med nyskjuten älg mindre än en kilometer bort. Vad synd tänkte jag spontant, det var säkert dom. Och säkert var det kon för det här ser ut att vara kalven ensam. Förra gången hade kalven kontinuerlig kontakt med mamman, nu fick den klara sig själv. Det såg ut att fungera, kalven gick runt och sparkade fram det torkade gräset under den frusna skarsnön. Naturligtvis kan jag inte vara säker på att det är samma kalv, men chansen är stor, dom brukar hålla sig till områden där dom hittar mat och får vara rimligt ostörda. Klickar man på bilderna ser man att kalven har början till horn så en tjurkalv tycks det vara.

*

Med 85:an ocroppat

*

400 mm och croppat. Och visst hör han mig (och ser)

*

Bäst att ta en riktig koll

*

Fåglarna va´ hård snön är!

*

Jo, han står kvar där borta (jag alltså)

*

Jag sparkar på då, dj-a skare!

*

Och jag bestämde mig för att sakta gå lite närmare, men skaren var inte bara hård, den krasade också...

Nä, nu sticker jag....

*

***

Inlagt 2017-12-05 22:41 | Läst 1727 ggr. | Permalink
Den där känslan har jag haft många gånger även om det nu är länge sedan. Före eller efter älgjakten. Jaha om en vecka ligger ni i någons frys. Eller va kul att ni överlevde jakten.
Sten
Klart att man ska testa och fota. Då inser man ju vad ens utrustning klarar och var gränserna ligger. Det här blev ju riktigt bra. Älg ser jag mycket sällan och har aldrig lyckats fånga på bild.
Hälsningar Lena
Det blev ju jättebra bilder trots de 'yttre' omständigheterna! Man förvånas ibland att tekniken kan leverera så pass bra! Blev själv förvånad för ett par veckor sen att det gick att få riktigt bra bilder på Slagugglan här nära mig, trots skymning och ISO upp till 12800, ihop med handhållet och slutartider på 1/125 sek.. Jag hade själv svårt att se fågeln och kunna fokusera, vilket jag gjorde manuellt eftersom det fanns grenar framför där autofokus ville hamna, trots detta blev bilderna bra!
Hälsn!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg