Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUDVIKA CENTRUM

***

Ludvika centrum gör mig mer och mer nedstämd för varje gång jag kommer dit. Jag växte upp där i en sömnig men vacker liten småstad mellan åren  1947 0ch 1960. Idag börjar centrum likna en nedgången amerikansk småstad med rader av nedgångna fastigheter och många tomma affärslokaler. Jag har alltid gärna åkt in till Ludvika från Söderbärke, tex när jag ska göra större inköp, men det är inte roligt längre. Trots att Fagersta och Smedjebacken har haft mkt större nergångar i befolkningen än Ludvika ger dom kommunerna i mitt tycke inte lika trist intryck. Ändå har Ludvikas befolkning inte minskat alls sen år 2000, det är fortf mellan 26´ och 27´ tusen invånare och med en livskraftig, framgångsrik storindustri (ABB) som största arbetsgivare.  

*

Naturligtvis råder inte kommunen över enskilda fastighetsägare och affärsinnehavare. Ändå är det min fasta övertygelse att kommunledningen har ett avgörande inflytande på hur en kommun utvecklas.  Massor av nya stora huskomplex (bostäder, affärsfastigheter och fastigheter för institutioner) har tillkommit sen jag flyttade därifrån men dom verkar utspridda på måfå, nya och nergångna fastigheter  har blandats i kvarter efter kvarter istället för att koncentrera det nya i vissa kvarter eller områden och mer systematiskt bevara det gamla i andra. McDonalds har fått bygga nytt ett stenkast från det gamla vackra stadshuset i stället för att antingen låta dom vara i befintliga affärshus i centrum eller nybyggt i ett ytterområde, stadsparken är parkeringsplats, badhuset ska vi inte tala om. Ursäkta klarspråk,men hela centrum känns som ett stort sammelsurium. Och rivningstomter övergår till mer eller mindre planerade parkeringsplatser. Trist!

*

Ludvika kommun har fantastiskt vacker natur och det finns större och mindre sjöar nästan överallt, och det gör det bara mera trist. Självklart finns fortfarande en del vackra byggnader i centrum och många natursköna bostadsområden utanför centrum, men centrum.....Jag är helt övertygad om att ett så trist centrum påverkar människors vilja att flytta hit och alltså påverkar kommunens utvecklingsmöjligheter. Självklart är inte centrumbilden orsak till att stan är lite av fäste för nazism och NMR, jag vet att dom är mkt i Sunnansjö tex, men samtidigt tror jag risken är stor att dom hittar bättre livsrum i ett nedgånget centrum än i ett välhållet centrum.  

*

Här kommer ett axplock av bilder från en promenad på Storgatan, den centrala affärsgatan,  från Stadshuset till viadukten, dvs mitt i centrum

Förr ingången till Vickbergs konditori med dom stora, välvda fönstren

*

Gårdshuset intill, fasad mot Storgatan

*

Kort modernt parti vid korsningen med Carlavägen

*

Ser inte heller särskilt snyggt ut längre, tidigare Rahléns bokhandel

*

Diagonalt mitt emot, tidigare Hendebergs. Är parkering på trottoaren i själva hörnan ok nu för tiden i Ludvika?

*

Mitt emot gamla polishuset

*

Ganska ny byggnad med lika tomma lokaler lite längre ner mot viadukten

*

Storgatan rakt fram, hela genomfartstrafiken straxt intill, heter den stationsvägen kanske?

*

Stadsplanering vid badhusert och Kyrkskolan

*

I rättvisans namn , det finns fortfarande några vackra byggnader,här gamla tingshuset....

*

......och här stadshuset

*

***

Inlagt 2017-10-22 23:21 | Läst 6132 ggr. | Permalink
Man bara suckar. Tyvärr är Ludvika inte unikt.

Men jag kollade på ludvika.se: Officiellt så bubblar det av framtidstro. Tillväxtkommun!

Såg också att det är "hög tid att tycka till" om Ludvika. SCB har en enkät ute och svarsprocenten inte vad den borde vara.

(Jag är helt allergisk mot "tycka till". Vill nån fråga mig vill jag svara med min grundade åsikt, inte tycka till.)

Om jag ändå ska tycka till så tycker jag att du kan printa ut de här bilderna, skriva kommentarer och skicka till KS ordförande med förslag att Ludvika sätter i gång ett projekt för att ta vara på de många fina sidor som finns i centrum och samtidigt försöker göra i ordning sådant som behövs. Pappersbrev och printade bilder tar mycket bättre än e-post.

Här i Norrköping gjorde en enskild person, i o f s chef för ett byggföretag, ett bildspel över det som var nedgånget i City (Drottninggatan m o). Från tuggummifläckar till stora grejer som de flesta blivit hemmablinda inför. Han sådde ett frö till det som sen blev "Det Stora Lyftet", ett projekt som faktiskt genomfördes och betytt mycket för stan..
Svar från Khalad 2017-10-24 23:24
Tack Måns, får se vad jag har ork och lust till. Eftersom jag har ina rötter i stan ocha hade mamma i livet fram till 2006 har mina besök där varit frekventa och nedgången har funnits där länge men syns mig accelererats senare år./ Björn T
Ja av bilderna att dömma så hamnar inte Ludvika speciellt högt i besökslistan.
Och en finsk och dansk flagga som möter vid infarten? Nej här får nog politikerna ta sig i kragen
om det inte ska gå utför.
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2017-10-24 23:26
Tack Gunte, rekommenderar naturen runt om i stället!/ Björn T
Vilken debatt du fick igång!
Man ser på dina bilder vilken mysig stad det varit, kanske kan den bli det igen. Kommunen får väl ta itu med dem som låter husen förfalla, det går säkert. Och 50-60 tal är ju jättemodernt. Om någon startar om caféet borde det kunna bli en riktig turistmagnet,
Bra ide att printa ut bilder och skicka. Skall komma ihåg det för framtida bruk!
/Ylva
Svar från Khalad 2017-10-24 23:38
Hej Ylva, tycker det ärroligt att ibland använda bilderna för ett syfte. Tack för din kommentar!/ Björn T



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg