Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FÖRBJUDNA TANKAR KRING KVINNODAGEN

***

I går var det den internationella kvinnodagen. Varje tidning med självaktning hade ett antal artiklar om hur ojämlikheten visar sig och hur utsatta kvinnor är. Inte bara tidningar, utan media i allmänhet, politiker, alla proffstyckare och en mängd alldeles vanliga tyckare. För den finns där mitt ibland oss och nästan överallt, ojämlikheten, glastaket, överlägsenheten och nedlåtandet från så många män. Så bra att vi är så många vill ha förbättring. Så det är inte det.

*

Men i denna ström av mediainslag och uttalanden saknar jag det mest uppenbara - kritik av synen på och behandlingen av kvinnor i islamska länder. Nämen det är inte islams syn, det är lokala vanor och sedvänjor sägs ofta från islamskt håll. Det är inte det viktiga, tycker jag, det är att islams företrädare som imamer och islamska regeringar tolererar kvinnoförtrycket. För det handlar om rent förtryck, även om en och annan kvinna säger det motsatta. Oavsett det handlar om klädsel och burka, rätten att arbeta, att gå ut utan manlig sällskap, rätten till utbildning, rösträtt, rätten att bestämma över sin kropp......

*

Vi kan naturligtvis inte direkt påverka andra länders lagar och beslut, men vi kan säga vad vi tycker. Och jag tycker det är ynkligt att det inte finns en massiv kritik mot denna tolerans av uppenbart kvinnoförtryck . Här borde vartenda politiskt parti med självaktning, varenda kvinnoförbund, varenda tyckare säga ifrån, världen över. Men rädslan för att bli kallad islamofob tycks vara större än lusten att påverka kvinnors situation där de behöver stöd och hjälp ännu mer än här hemma. Jag tycker det är fegt. 

*

Kristendomen går inte fri heller, framförallt inte om vi tittar bakåt. Men framåt handlar det om islam. Storleksordningen hälften av alla jordens 1,8 milliarder islamer är uppenbart förtryckta och vi säger inte pip, inte ens på internationella kvinnodagen. Svagt!

(Nej, jag är inte religiös, varken kristen eller något annat. Och jag tycker vi ska t emot så många invandrare vi överhudtaget klarar av, också muhammedaner så klart. Men vi ska tala om vad vi tycker om kvinnoförtyck i alla former)

*

*

Utanför moskén Charminar, Hyderbad, Indien. Och här flnns både hinduer och muhammedaner, ni får själva gissa vilka som är vilka

***

Inlagt 2017-03-09 23:21 | Läst 1715 ggr. | Permalink
Så sant Björn.Det är märkligt att inte såväl män som kvinnor med liberala tankar, syn, låter det fortgå utan protester. Så märkligt tyst om förtrycket, trots att alla vet.
/ Bengt
Svar från Khalad 2017-03-10 11:56
I Sverige får det bara plats en åsikt i taget i väsentliga frågor, och kritisera företeelser inom islam är inte vare sig politiskt opportunt eller passande i allmänhet. Rädslan för att bli utpekad som islamofob är stor/ Björn T
Det går inte så fort med beslut här i vårt land, det måste till utredningar först.
Vi har redsn en lag mot barnäktenskap, men trots det så används den inte när det kommer personer hit som är gifta med barn. Vi har en lag mot månggifte, inte den heller verkar gälla på invandrande personer. Först ska det sättas till utredningar.
Svar från Khalad 2017-03-10 11:51
Här behövs inga beslut, jag tänker inte på ngt regeringsuttalande, jag tänker på alla hundratals tidningar, tidningar, radio, tv och proffstyckare som kommenterar attvi inte nått fullständig jämlikhet här hemma men inte över huvud taget kommenterar det uppenbara förtrycket somfinns inom den islamska världen
Håller med dig till fullo. Det som gör mig riktigt förbannad är att vi säljer vapen till dom värsta kvinnoförtryckarna. ( enpartistater som det kallas nu ).
Sten
Svar från Khalad 2017-03-10 11:58
Affärer har många aspekter. Det jag tänker på är alla media och tyckare som kontinuerligt uttalar sig om det mesta men här uppenbart silar mygg och sväljer kameler/ Björn T
Ja, vi måste stå upp för alla människors rätt! Då räknar jag allt som kön, ålder, sexuell läggning, etnicitet och religion. Fin bild i vackert ljus också!
BJarne
Hej! Jag är inte heller religiös, även om jag inte har gått ur Svenska kyrkan, men det ser jag mest som ett litet ekonomiskt stöd till de kyrkor som ändå kräver en hel del medel för att hållas i 'skick', ser det mest som en hjälp till bevarande av vår kulturhistoria..

Håller med om det du skriver angående islam, det verkar också vara en religion som går att 'tolkas' på alla möjliga konstiga sätt, allt från extrema jihadister till mer fredliga utövare.. allt verkar tillåtet! Känns som den religionen lever kvar i medeltiden på något sätt.. Även kristendomen var ju en hemsk religion i andra århundraden men inte numera, och inte alls på så sätt som islam numera tycks ha fastnat i.. Varför går inte den religionen att 'uppdatera' till vårat århundrade.. det är konstigt! Vad är man egentligen rädd för inom den religionen.. det är svårt att förstå? Varför känner dom sig så kränkta hela tiden, så att dom alltid måste hämnas på nått elakt sätt..? En majoritet av mina arbetskamrater (bussförare) har islam som sin religion, men alla jag känner där är ansvarstagande och trevliga individer, men å andra sidan så är dom individer som flytt från sitt hemland, och dom kommer från alla möjliga olika länder. En uppdatering av islam till version 2.0 eller kanske till 10.0 vore nog på sin plats..
Hälsn!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg