Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DÅ, FÖR NÅGRA HUNDRA MILJONER ÅR SEN.....

***

....simmade dom här bläckfiskarna (ortoceratiter) omkring i haven, bland annat över  stora delar av nuvarande Sverige. Tidig krita, nånstans från drygt 100  ända upp till 500 miljoner år gamla. Tidperspektiven hisnar när jag tänker efter. Det är så lätt att bara jämföra ett par siffror utan att ta in vad dom betyder. Låt oss börja med 30 år, kanske ett tredjedels liv numera. Men 30 år har vi ungefär per generation, sen kommer nästa generation. Alltså tre generationer per sekel avrundat. Det tar alltså ca 200 generationer, 6000 år, för att komma tillbaka till dom tidigaste egyptiska kulturerna. Och med det i minnet tar det a 50 000 såna utvecklingscykler á 6 000 år för att nå dom 300 miljonerna år 

*

Kalkstenstrappsteget i vilken den här ligger inbäddad finns i ett av de vackraste gamla trapphusen i Industrilandskapets hus. Många arbetarfötter har här trampat genom åren och spåren som ska hjälpa dom gående att inte halka är utslitna i mot mitten av steget, hela trappsteget är urholkat av skorna där i mitten

*

Medan jag går här och tittar och tänker  inser jag att jag redan är en av dom gamla stofilerna som hellre funderar på allt som är märkligt och fantastiskt i sig själv och som ligger här fortfarande och visar upp sig efter 300 miljoner år i stället för att följa med strömmen och lägga tiden på artificiella verkligheter, spel, urlöjliga tävlingar om allt mellan himmel och jord och som är gjort, påhittat. Det slår mig att en allt större del av människorna ägnar all mer av sin tid för att lämna det riktiga livet för att i stället delta i påhittade episoder ur overkliga liv. Vilken miss dom gör, varenda timme jag missar det verkliga livet eller helt enkel bara  inte är medveten och uppmärksam är en förlust av ett tillfälle som aldrig återkommer

  *

*

***

Inlagt 2017-03-03 23:43 | Läst 2414 ggr. | Permalink
Så du har också nappat på allt som det varit i P 1 samt på webben nu om
hur jorden kom till och hur många miljoner år det är sedan .........
hur skall jag kunna förstå detta...tänker ibland hur kan de veta det ..men det är nog så...
Ha fin helg
på dig
Gun-Inger har du läst Karin Bojs bok om DNA den tror jag du uppskattar.
Svar från Khalad 2017-03-05 00:02
Hej GIA, vet inte vilka program du menar, det är bara egna funderingar, tack!/ Björn T
Det är bra med sånt här tidsperspektiv ibland.. man behöver det i dagens 'snuttifierade' tillvaro där allt ska gå så fort.. Funderar starkt på att köpa den 'gamla' Nokian som lär tas i återproduktion igen, telefon och SMS, och batteriet räcker en vecka.. thats it! Allt annat datamässiga kan jag ta del av hemma..
Hälsn!
Svar från Khalad 2017-03-05 00:16
Hej Jan, kanske låter jag allmänt teknikfientlig, det är jag inte. Men så här tycker jag

- plötsligt är det tävlingar i alla kanaler i stort sett alla kvällar.
- sport tillåts ta precis hur mycket utrymme som helst i alla media
- skärmar (TV, datorer, mobiler, paddor) får ersätta personliga kontakter alldeles för mycket
- utsida tillåts nästan jämt slå ut insida
- snabbt och häftigt har helt slagit ut långsamt och genomtänkt

Hälsningar/ Björn T
ehrsa 2017-03-05 10:56
Instämmer till fullo! Själv blir jag bara trött..
Hälsn!
Brukar titta på dom där på fönsterbrädan i tvättstugan när jag väntar på att maskinerna ska gå färdigt. Det är ingen bräda, vad heter det när det är en marmorsten. Många urtidsdjur finns på den och en tidsålder man inte förstår.
Förstår heller inte alla dessa tävlingar. Senast denna fågelskådartävling. Det bästa som kan hända är väl att någon mer än dom riktigt inbitna kan få upp ögonen för fåglar och natur och vad som håller på att hända med den. Hoppas på något positivt.
Inser att du har bättre räknehuvud än mig också. Har också räknat på generationer men då gäller det 400 - 500 åriga tallar.
Sten
Svar från Khalad 2017-03-05 00:17
Dom finns nästan överallt i kalksten och marmor, måste varit gott om dom!/ Björn T
Det du säger sist, din slutsats, är central i livet.
F.ö. bor jag ganska när en fossilfyndplats, på Ivö. Det var kul att åka dit och leta fossiler när barnen var små.
Svar från Khalad 2017-03-05 00:18
Tack Stefan!/ Björn T
Där jag bodde på Gärdet i Stockholm som barn var det marmortrappor. Och det var gott om fossila ortoceratiter i stenen. Jag gissar att huset var byggt i slutet på 30-talet, och då kostade man tydligen fortfarande på marmor i trapporna i lite "finare" hus. För det sades hela stadsdelen vara. Den var faktiskt mönsterbildande för sin tid, men stora öppan ytor mellan husen. Förste hyresgästen i den lägenheten, innan vi flyttade in, var generaldirektören för SJ Erik Upmark. Det var tänkt som en flott lägenhet, med ett stort vardagsrum, en pytteliten balkong, en sängkammare med badrum i svit, och en jungfrukammare! Säkert lämplig för ett välbeställt par, men ingen bra familjebostad. Vi var tre syskon i familjen, så vi var gräsligt trångbodda. Och så fick jag lära mig vad fossil och ortoceratiter var för något.
Svar från Khalad 2017-03-05 00:21
Det låter fint. Mamma, min bror och jag delade rum under min uppväxt, tror det var vanligt då. Tack Ernst!/ Björn T
Du sätter verkligen saker i perspektiv här! Livet är alldeles för kort för att slösas bort på oväsentligheter Det är lätt att reta sig på småsaker som egentligen inte spelar någon roll. Helt rätt att ta vara på de vi har på bästa sätt och verkligen leva!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2017-03-05 00:22
Tack för fin kommentar Bjarne!/ Björn T
Sista stycket går rakt hem Björn. Vad dom missar. Tänk om man fått se en sådan levande.....men det finns fortfarande en hel del udda djur i haven.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2017-03-05 00:23
Tack Lena, förstår att det är fantastiskt att dyka!/ Björn T
Gamla stofiler är nog att ta i, fast vi är antagligen inga lovande ungdomar längre, erfarenheten har i alla fall lärt oss att verkligheten är mer fantastisk än virtuella världar.

Människor har genom historien trott att organismer har tillkommit genom gudomligt skapande.
Själv tror jag dock på Evolutionen, vilken innebär en utveckling från enkla livsformer till mer komplicerade organismer.

Enligt vad vi nu vet skapades universum för cirka 13,7-15 miljarder år sedan och jorden har funnits i ca 4,7 miljarder år.
Den första mars i år kom ett pressmeddelande från UCL där man anger att en forskargrupp ledd av personer från University College London har upptäckt fossiler som tros vara mellan 3,7 och 4,2 miljarder år gamla. Det rör sig om lämningar från mikroorganismer, och fynden gjordes i Nuvvuagittuq-bältet i Quebec, Kanada.
Svar från Khalad 2017-03-05 00:39
Tack Stefan, verkligheten rymmer mycket mer än vad vi kan greppa. Är liksom du övertygad om Evolutionen och typ On The Origin of Species and The Survival of The Fittest. Själva starten är dock intressant. Slumpen är definitivt en möjlighet men starten behöver inte varit här på jorden, det verkar möjligt att ytterst enkla livsformer skulle kunna följa med meteoriter eller tom kometer (mest is) som träffat jorden/ Björn T
Hej,
Det är trevligt att du skriver om en bergart med fossil. Det är sannolikt en kalksten från ordovicium (444-488 miljoner år). De har brutits på fler områden i vårt land. Huvudsakligen Öland och Nerike. Det finns en bra bok av P H Lundegårdh, Nyttosten i Sverige, som finns på antikvariat.
Lycka till med petrologin
Bob
Svar från Khalad 2017-03-05 00:47
Hej Bob, kommer ihåg att det fanns såna här i trapporna på den folkskola jag gick i på 50-talet i Ludvika. Nu mer än då blir dom en påminnelse om hur långt tillbaka livet sträcker sig och hur länge spåren kan finnas. Är dock mindre övertygad om att vår kultur kommer visa lika långlivade spår, tack för trevlig kommentar!/ Björn T



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg