Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FINSPÅNGS LASARETT

***

För någon vecka sedan tog kommunstyrelsen beslut om att köpa Finspångs lasarett som Region Östergötland tagit beslut om att sälja. Byggnaden ska rivas och området användas för bostäder. Regionstyrelsen har redan tidigare tagit beslut om att bygga ett nytt vårdcentrum för ca 500 Mkr. Äldsta delen av Finspångs lasarettet byggdes på 1870-talet men har ju byggts till flera gånger senare.

*

500 Mkr till ett nytt vårdcentrum är mycket pengar. Upprepade gånger har vi hört att det skulle bli för dyrt att bygga om gamla lasarettet. Ändå tillåter jag mig att tvivla. Få riktiga sakuppgifter finns tillgängliga för allmänheten och det är väldigt lätt att projektkalkyler påverkas av vad ansvariga vill. Jag skulle gärna vilja veta hur många kvadratmeter hela lasarettskomplexet innehåller (oavsett om all verksamhet är tänkt att flytta över till nya Vårdcentrum eller inte) och hur många kvadratmeter nya Vårdcentrum kommer innehålla. Ska kommunen sen bygga bostäder på nuvarande lasarettsområdet måste ju nuvarande byggnader rivas. Det kommer inte att bli gratis, men efter kommunbeslutet att köpa lasarettet ligger det utanför Region Östs ansvar och ingår säkert inte i kalkylen för nybygget. Kommunens kostnader för nya bostäder kommer i stället vara hög.

*

Om lasarettsbyggnaden har  värde att bevaras ur byggnadshistoriska synpunkter har jag inte kunskap att uttala mig om. För mig är det konstigt nog att en fullt fungerande byggnad (även om den i dagsläget inte är up-to-date som sjukhus) med flera tusen kvadratmeter ska rivas, samtidigt som det i Sverige råder skriande brist på bostäder och vi inte hinner eller har råd med alla nybyggen som behövs. Jo, jag vet, det gäller i första hand storstäder. Men det byggs så det knakar tex i Norrköping, dit är det 25 km. Och jag undrar varför man funnit det lönsamt och meningsfullt inom stora industrier som Siemens (då Stal-Laval) att bygga om och renovera sina lokaler i stället för att riva och bygga nytt? Vad jag däremot vet är att varenda industriprojekt ifrågasätts på ett väldigt konkret sätt.

*

*

***

Inlagt 2017-02-07 17:35 | Läst 4444 ggr. | Permalink
Omkring 1990 jämförde några av mina närmaste vänner ett svenskt medelstort sjukhus med ett engelskt, genom att arbeta på båda, dock inte samtidigt. Det engelska sjukhuset var byggt på 1800talet och mycket försiktigt renoverat, det svenska var 10 år gammalt. Båda hade högmodern utrustning och välutbildad personal. Dock skilde sig organisationen väldigt. I det engelska opererades 4 gånger så mycket patienter på samma tid, om man mätte med enkla standardoperationer, som bråck t.ex. Sverige har ökar takten sedan, men med tanke på den svällande administrationen, är det nog ingen ökning per anställd, även om personalen säkert har dubblat takten genom att effektivisera sitt arbete själva.
Svar från Khalad 2017-02-08 10:09
Hej Stefan, det går nog att köra sjukhusverksamhet på lite olika sätt och att sjukvården i Sverige säkert är bra men kanske inte effektivast finns ju fler indicier på. Tack!/ Björn T
Håller med dig helt björn.
Finns ingen anledning till att flytta sjukhuset.
Fin bild också! :)
Svar från Khalad 2017-02-08 10:10
Tack för kommentaren Johan, besluten är ju tagna så et här är mer reflektioner i efterhand/ Björn T
Såna här beslut brukar tas utan egentligt sakunderlag. Det tål dom inte.

1960 skulle riksdagshuset rivas, det skulle inte gå att rädda eftersom pålarna var bakterieangripna. 2017 står det där i alla fall. Med påbyggnad.

1988 ville tunga beslutsfattare riva Holmenområdet i Norrköping. Allt utom Arbetets museum och Holmentornet skulle bort. Nu står det mesta kvar i alla fall. Utan de gamla byggnaderna skulle Norrköping vara en anonym hopplöst trist stad.

Hoppas du kan ta lite fler bilder. Framsidan. Det är toligen fotoförbud inomhus men om man ska dokumentera så kanske det går att få fri lejd där ingen människa syns.
Svar från Khalad 2017-02-08 10:13
Tack Måns, lite trist tycker jag det är. Jag kommer försöka ta lite fler bilder så småningom, igår gjorde jag en snabbvända för att få något till blogginlägget/ Björn T
Måns H 2017-02-08 19:33
Åkte ut idag och tittade på lasarettet. Gediget byggt, hyfsat underhållet, inte sjukt hus (men det finns säkert saker som inte är så bra). Gamla huvudbyggnaden och överläkarbostaden har charm och arkitektur men sen är det inte mycket sånt.

En friskola skulle nog kunna flytta in utan större ombyggnader. Det skulle kanske gå att hitta annan användning också. Bert K skulle nog köpt direkt om han fått chansen.

Att bygga om till vanliga bostäder är väl inte fullständigt omöjligt men ser svårt ut. Gamla huvudbyggnaden har dock kvalitéer att ta vara på. Nån sorts kvalificerat senior/äldreboende med fin entré och korridorer ut till lägenheter kanske.

Rivning/nybyggnad ser heller inte lätt ut. Dyr rivning med mycket betong. Extremt kuperad tomt i norrsluttning. Ett antal slanka punkthus skulle väl gå men klumpiga klossar blir inte bra.

Finspång har fått nåt att bita i. En konstruktiv diskussion om olika möjligheter vore bra innan man ger markanvisning åt en enda firma.
Måns H 2017-02-09 12:44
Det kommer debattartikel i Folkbladet med innehåll som ovan. Jag har lagt in en bild på f d överläkarvillan på Cityscapesidan här på fs.
Ibland är alltid baken vänd bakåt....hur man än vrider och vänder på sig själv eller informationen som blir tillgänglig.
Fin bild......
Svar från Khalad 2017-02-08 10:14
Förstår inte riktigt vad du menar men tackar för positiv bildkritik!/ Björn T
Svåra beslut det där. Jag kände en gång en landstingsekonom som sa att det kostade lika mycket att driva ett sjukhus ett enda år som att bygga ett helt nytt. Om sjukhuset är välplanerat och effektivt kan man nog ifrågasätta rivningen. Annars är det kanske mer rationellt att bygga nytt. Men landstingspolitiker är ett släkte för sig. Jag tycker inte att den process där de tillsätts är riktig demokratiskt. Ibland har jag tänkt att det skulle vara mest rationellt att helt enkelt avveckla landstingen.
Svar från Khalad 2017-02-08 10:15
Besluten är ju tagna så detta är mer funderingar i efterhand, tack Ernst!/ Björn T
Måns H 2017-02-08 10:51
Att regionen sålt gamla lasarettet är ett faktum. I praktiken inget att göra åt.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg