Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET MEST INTRESSANTA JAG LÄST DE SENASTE TIO ÅREN - FUNKTIONEN STORA PHI!

***

Äntligen ser det ut som gapet mellan vetenskap och religion, ja till och med mysticism, kan börja minska. Jag tänker på funktionen stora fi ( eng phi). Eftersom jag inte har det grekiska alfabetet på min pc kan jag inte skriva ut annat än den ljudliknande beteckningen.  Men jag känner ju väl igen bokstaven även om jag nog inte själv använt den sen tiden på Chalmers.

*

Jag tänker förstås på artikeln om medvetandet - En formel för medvetandet - som finns i senaste numret av Forskning och Framsteg.

" I princip är det möjligt att bygga en apparat som mäter hur mycket medvetande det finns i en människa, en daggmask eller en dator. Det menar forskaren bakom världens hittills mest utförliga teori om vår inre värld av upplevelser. Nu testas en variant av metoden för att hitta hjärnskadade patienter som inte kommunicerar, men i själva verket är medvetna."

Artikeln handlar om den italienska forskaren Giulio Tononi och är en av de mest spännande  artiklar om vetenskap över huvud taget jag läst de senaste tio åren. Rekommenderas!

*

*

***

Inlagt 2017-01-13 23:36 | Läst 3123 ggr. | Permalink
Rätt mystisk bild... men fin.

Om du befinner dig i MS Word och håller ner "Alt" när du skriver 960 så kommer π när du släpper "Alt"-tangenten (verkar inte funka här på Fotosidan) men markera i Word och klipp & klistra så går det....

/nic
Svar från Khalad 2017-01-14 10:19
Hej Nik, har testat men hos mig händer inget alls när jag släpper alt-tangenten. Har ett Windows 7 som OS, det kanske bara gäller dom nyare OSén?/ Björn T Och tack för bildkommentaren!
canic 2017-01-14 11:56
Det är aldrig försent att ge upp... och alltid för tidigt.

Det finns massor av trix för att hitta tecken som ligger i ASCI-tabeller. Dock beror det på vilket program du befinner dig i när du vill ha fram något. Enklast är det att skriva text i MS Word eller liknande ordbehandlingsprogram. Det är inget nytt och jag skrev massor med tekniska rapporter på 80-talet och framåt.

Kanske kan sidan http://www.supportdata.net/help/html/symbol.html vara till hjälp annars gogla på t ex specialtecken i Windows.
Lycka till
Låter som en spännande artikel. Synd att jag inte har tidningen! Jag försöker hela tiden fokusera på kanten mot det mörka i bilden, men det går inte! Sedan ser jag att det finns vad som verkar vara ett minimalt moln på himlen, som är skarpt. Mycket intressant! Skulle vilja analysera vad som händer i hjärnan när jag tittar på bilden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2017-01-14 10:22
Det är det. Hans teorier är väl inte oomtvistade men bara att ta upp ett sånt här ämne är spännande. Jag kan inte påstå att jag förstår på allvar men tror mig ändå uppfattakonceptet. Det är ju inte hjärnan och intelligensen as such han studerar utan just medvetandet. Tack Bjarne!/ Björn T
Lite spännande bild som jag gillar. Starka varma färger mot det lite suddiga men än dock skarpa där i mitten. Snyggt!
Jo, den är ju lite speciell, men jag gillar den också, tack!/ Björn T
Jag kan nog se det symboliska i bilden, relaterat till medvetandet. mvh Johan
Svar från Khalad 2017-01-15 19:03
Tack Johan!/ Björn T
Forskningen är ibland lite kuslig faktiskt...men viktigt den går framåt
på många områden...detta är nytt för mig...tänk att kunna mäta på detta sätt..
till hjälp för många...
Bilden passar till din text och dina tankar...
Hålsn. Gun-Inger



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg