Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BEHÖVER MAN BÄTTRE OPTIK?

***

Min Minolta 85/1,4 har varit en favoritoptik så länge jag haft den, dvs typ 25 år. Och då köpt begagnad. I julas hade hade vi "stockholmsfamiljen" här i Korsheden under mellandagarna. På dagarna åkte dom skidor i Rommebackarna, på eftermiddagarna och kvällarna var det mycket spel och dobbel - typ Othello och bamsepussel. Och jag passade förstås på att ta lite bilder. Ofta blev vi sittande vid matbordet direkt efter maten och belysningen var levande ljus och någon liten lampa i fönstret, riktig lågljusbelysning alltså, och det var naturligt att sätta på Minolta-85:an, som funkar bra ihop med adapter på A7Rii:an.

*

Vid det här tillfället blev det  därför ISO 3200 hela kvällen och stor bländare, här 1,7.  Och med armbågsstöd funkade det oftast med tider som den här bildens 1/20 s. Det visade sig att det svaga ljuset var mjukt och fint och det fungerade alldeles utmärkt att vid bildbehandlingen dra upp ljuset så det ser inte alls så mörkt eller skumt ut som det var i verkligheten.  Den svarta rosen/nejlikan (kallas det tiara?) hade hon fått av storasyster på julafton och var på varenda dag så länge hon var här, möjligen tog mamma av den när skidhjälmen skulle på. Och jag har inga planer på att skaffa Sonys nya 85/1,4 GM för 16890:- (Prisjakt) trots lovord.

*

***

Inlagt 2017-01-03 11:27 | Läst 2822 ggr. | Permalink
Der er overhovedet ingen grund til at spendere så mange penge på en GMer.
Når Minoltaen præstere sådan et resultat - dejligt softet portræt og udtryk.
Mvh. Erik.
Helt fantastiskt fin bild på denna söta flicka. Vad spelar utrustningen för roll då.
Sten
Det är dyrt om man vill ha det absolut bästa. På toppen får man betala mycket för små skillnader i prestanda. Det är samma inom hifi. På grundnivå kan någon enstaka tusenlapp göra stor skillnad, på toppnivå kan tiotusentals kronor ge en knappt märkbar skillnad.

Jag har själv ett Canon FDn 85/1,8 som går att köpa för under tusenlappen. Det är väldigt skarpt och bra om man klarar sig utan autofokus.
Vi vet ju också bara vad Sonys glugg presterar ur nyöppnad kartong.

Efter 25 år i en kameraväska med lika många tusen exponeringar, presterar den då som din gamla 85/1,4?
Bara så upplyftande att läsa om dylika reflektioner. Det är resultatet som räknas, om det är "up to standard", att man är nöjd, bra. Då är allt annat ovidkommande.
- hawk
Svårt att hålla tillbaka på habegäret det vet jag av egen erfarenhet! Har man råd är det värt att ha det bästa även om det kostar på. Det är bilden som räknas först men kvalitén är mycket värd tycker jag. Ha det gott!
Tack för alla trevliga och bra kommentarer! I vissa frågor är jag rätt principlös av mig (obs, inte i alla frågor!). Samtidigt som jag i den här bloggen pekar på att jag för egen del känner det onödigt att nödvändigtvis ha det senaste och det absolut bästa bara för den sakens skull har jag ingenting mot att köpa nytt när jag ser att det finns fördelar. Min älskade Minolta-85:a har några nackdelar jag inte berättade om i bloggen. När det börjar bli kallt ute - en bit under +10 - lägger autofokusen av efter några minuter. Eftersom min syn inte är perfekt är det en reell nackdel. Går sen temperaturen under säg -5 lägger också bländarförvalet av, dvs den bländar inte ner till inställd bländare utan ligger kvar på full öppning vid exponeringen. Så vem vet, en vacker dag kanske det blitt en 85 GM? Hälsningar till er alla!/ Björn T



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg