Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

A7RII

***

Ja, så blev det då en A7RII till sist. Tanken har funnits där säkert ett halvår.  Jag har sett många fördelar men också anat en del nackdelar. Men jag har heller inte sett något annat vettigt alternativ för den som redan har en massa Sony-prylar. Att jag nu slog till var att en tre veckor gammal kamera med några hundra tagningar såldes på blocket för 7000 under dagens listpris. Dessutom med fyra batterier och ett 64 GB minneskort, så kanske en eller två tusenlappar till "i besparing" ( ni vet ju reklamen - lägg ut en massa pengar på det här så sparar ni pengar!). I Borlänge dessutom, bara 5 mil från Korsheden där jag just nu är! Så nu är den hämtad  och betald.

*

Men först, varför över huvud taget en ny kamera? Min huvudkamera är ju en A99:a, snart fyra år. Jag trivs ypperligt med den, men den har några baksidor förutom åldern. Den är tung, är inte så bra på dåligt ljus och har långsam, kontrastavkännande  autofokus. A7RII:an möter alla dom här nackdelarna. Redan för ett par år sen skaffade jag en A7S för att få en lättare kamera bra på dåligt ljus. Trevlig bekantskap men den ska nu säljas eftersom den nya klarar det här och med 42 Mpix i stället för 12 hos A7S.

*

Två objektiv för E-fattning har jag redan, dels den ypperliga standardoptiken 55/1,8 som slår det mesta när det kommer till skärpa samt 24-70/4 som kanske inte är lika vass men ändå en bra och lätt allroundoptik. Båda dessa har jag också köpt second hand som jag tycker är ett utmärkt sätt att skaffa kameraprylar på, inte lika många möjligheter för dolda fel som hos bilar.

*

Det som nu ska bli spännande att se är dels hur jag allmänt trivs med den, känslan i kameran. Den är ju inte lika skön att hålla i som 99:an men som sagt drygt halva vikten och 42 Mpix.....Det andra som också ska bli spännande att se är hur jag får mina objektiv för A-fattning att funka. Jag har några riktiga favoriter där, först och främst 135:an från Zeiss, liksom vidvinkelzoomen men också Sony 70-200/ 2,8G. Än har jag inte skaffat den adaptern som ska till, men den kommer jag skaffa snarast. En del av snabbheten i autofokusen kommer jag tappa med adapter, men jag tror (hoppas?) autofokusen ändå blir vassare än 99:an nu. Och det är visserligen sant att med dom gamla A-objektiven åker ju vikten upp och närmar sig 99:an men själva kameravikten är fortfarande ett antal hekto lättare. Dessutom har  jag nu alltid två kameror med mig i bilen, både 99:an och A7S:en eftersom dom har så olika användningsområden i mitt fotande, i fortsättningen ska den nya klara bådas områden bättre.

*

Som väntat klarar inte mitt nuvarande LR av att importera bilderna så jag kan  inte visa några bilder från A7RII:an än. Men ett par bilder (99:an) från Rommebackarna som jag passerade på väg till och från Borlänge passar ändå tycker jag. Vi har ju haft mulet och disigt och har inte fått värmen än men solen bryter fram just nu.

*

*

Jodå, visst vet jag att nya Sonykameror är på väg. Säkert en A9, kanske tom A99II. Men ingen vet riktigt när, och det kommer alltid något nytt.  Tack for nu!

***

Inlagt 2016-08-26 17:35 | Läst 3449 ggr. | Permalink
Den godbiten blir nog till din glädje. Har inte du LIghtroom CC? Det uppdateras ju kontinuerligt och har inga som helst problem med A7RII:s filer.
Svar från Khalad 2016-08-26 22:18
Jag hoppas det, tack Torbjörn! Nej, jag har köpt en CD och har version 5.7 som kom före A7RII. Får se hur jag gör mod det blir CC eller version 6. Ser att just nu kan man få både LR CC och PS för 90 :/ månad, en dryg tusenlapp per år. Funkar det att leda ner från nätet, jag har 110 000 bilder just nu i LR och en insticksprogram som Efex. Jag menar, såklart funkar det att ladda ner så, men krånglar det aldrig med kataloger, bilder och insticksprogram?

Andra frågan, har egentligen inte förstått, laddar jag ner programmet till datorn och så uppdateras det hela tiden, eller ligger programmet i lämpligt moln och jag jobbar så att säga på distans? Senare faller skulle det inte funka utan uppkoppling överallt där man vill jobba.

Sista funderingen, kan jag ha det till samma kostnad på två datorer, min fasta (som är en pc) och min laptop (som är en Mac)?

/Björn T
pic-tor 2016-08-26 22:32
Björn, du får kolla närmare på Adobes hemsida. FS har en kampanj för prenumeration av PS och LR. Jag arbetar med bilder enbart på min stationära iMac och aldrig på min bärbara. Den har för liten och för dålig skärm.
Grattis till nya kameran!. Det kommer att bli bra!
/ Bengt
Svar från Khalad 2016-08-26 22:18
Tack Bengt, får se vad det blir av det hela så småningom!/ Björn T
DEt kommer alltid en nya och mer fantastisk kamera. Nu släpptes ju just Canon 5D MKiV.
Det kommer väl bara ta en vecka innan första tråden kommer. Vad tror ni om 5D MKV?
Alla hantverkare är beroende av bra verktyg. Det spelae också stor roll mellan år 2000 fram till kanske 2012-2013 för de flesta märken fast för märken som Fuji änd fram till nu.
Efter det har det mognat och idag gör det inte längre det. De flesta kameror ger resultat som räcker och blir över.
Jag trodde att gå från 5D MKIII med 21 Mp till 5ds r skulle göra en skillnad. Det gjorde en väldigt liten skillnad.
Nu fotar jag mest med Fuji. Jag tycker helt enkelt att den kameran är trevligare och roligare att fota med.
Så det viktigaste idag är nog att hitta det verktyg man trivs med. Bildkvalitén duger på de flesta lite mer avancerade kamerorna.
Så lycka till med ditt nya fynd. Hoppas du kommer trivas med den.
Svar från Khalad 2016-08-26 22:20
Jo, så är det förstås. Jag vet dock ganska väl varför jag byter, får se så småningom om det funkar som tänkt, tack Mats!/ Björn T
Grattis till kameran! Kanske skaffa SSD-hårddisk och K5-skärm :-) Jag har Canon 5DsR och Imac 27 K5, utmärkt och njutas.
Svar från Khalad 2016-08-26 22:24
Tack Lars Ove. På min fasta pc har jag två stora (4 TB) konventionella diskar och en liten (250 GB) SSD, på MBP:n har jag bara en 500 GB SSD, där lagrar jag inte så mycket bilder. Skärmen till PC:n är en 27" NEC gjord för bildvisning. Det har funkat fint hittills/ Björn T
Grattis Björn.
Kan LR ikke importere jpg filerne? :-) :-)
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2016-08-26 23:12
Jag har en tidigare version av LR 5.7, som kom innan den här kameran hade kommit ut, så jag behöver en senare version bara. Tack Erik!/ Björn T
Svar från Khalad 2016-08-27 11:01
Jag fattar långsamt ibland Erik :-). Är så inne på RAW att jag inte ens tänkt på att köra jpg tills jag har ett nytt LR. Har nyss testat, visst kan jag importera jpg-filer från nya kameran. Tack för bra kommentar!/ Björn T
Grattis till affären, lönar sig att vänta lite. Tror den blir bra när mörka årstiden kommer.
Hej Björn där köpte du verkligen en toppkamera med extra allt! Vi kommer snart att få se fina bilder från dig med den det blir trevligt!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg