Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BARA FÖR SYNS SKULL

***

Det tar emot lite att erkänna - men jag hänger inte riktigt med. Det går för fort. Och åt fel håll alldeles för ofta. Tycker jag. Jag förstår inte. Det gäller att prata fort och mycket. Aldrig vara svarslös. Det spelar uppenbarligen ingen roll vad man säger, bara man säger nå´t. Alla svar är lika mycket värda, oavsett vad man säger. Det gäller att vara fullt sysselsatt med alldeles menlösa tävlingar, från bakning till att hitta en partner. OS är mycket viktigare än IS. Ingen idrottsman eller -kvinna pressas på svar om vad man egentligen menar så som varje politiker pressas på varenda åsikt de uttrycker. Det viktiga är att man syns. Och hörs. Helst i TV. Och kommer man inte med i TV gäller det att få massor av likes. Nonsenintervjuer om vad man känner efter senaste matchen är viktigare än vad Löfven eller Kinberg-Batra egentligen vill åstadkomma. Eller hur det kan komma sig att att en politiker som Donald Trump är republikanernas kandidat till presidentposten för världens mäktigaste stat. Varför är bara ytan viktigt för media? Jag tror mig veta svaret på det. Media, TV alldeles särskilt, med program efter program som nagelfar företag och andra organisationer, granskas aldrig själva. Dom vill ha tittare, eller läsare då, om det är tidningar. Att vara populär är viktigare än något annat i världen. Dom ger oss program som dom tror, eller vet, att vi tittare vill ha. Och det är sport, nonsenstävlingar och Morden i Midsommar. En analys av IS kan komma en gång i kvartalet, sporten får vi varenda dag. Flera gånger per dag dessutom. För att inte tala om allt annat av betydelse, för hur världen kommer se ut i morgon. Eller om tio år.

*

Är jag tydlig nog? Ärkereaktionär och hopplöst passé kanske, vad vet jag. Men jag är helt övertygad om att media spelar en roll  mycket, mycket större roll än vad dom nånsin vill erkänna. Och allt är för syns skull. För att yta är viktigare än innehåll, för att kortsiktiga vinster är viktigare än långsiktig utveckling. För att popularitet är viktigare än innehåll. För syns skull helt enkelt.

*

För syns skull

*

***

Inlagt 2016-08-25 22:23 | Läst 2034 ggr. | Permalink
Word! Kan inte annat än hålla med! /Tommy.
Svar från Khalad 2016-08-26 10:22
Tack för kommentaren Tommy!/ Björn T (men vad står word för?)
Tovok 2016-08-26 10:41
...Typ, sant, väl talat, ord och inga visor... ;) /Tommy.
Instämmer med Tommy! :-)
Svar från Khalad 2016-08-26 10:25
Tack Ewa!/ Björn T
Håller med, men vill gärna lägga till att mycket beror också troligen på 'sociala medier', Facebook, Twitter, det finns fler som jag inte kan namnet på.. eftersom jag inte följer något av dom..
Hälsn!
Svar från Khalad 2016-08-26 10:26
Tack Jan, så är det förstås./ Björn T
Din illustration har en poäng. Själv slutade jag titta på TV för minst fytio år sedan och har alltså ingen TV. Men visst finns det bra program.

PS. Jag läser de flesta av dina bloggposter. Skulle önska att texten var vänsterjusterad i stället för centrerad, det blir lättare att läsa då.
Svar från Khalad 2016-08-26 10:36
Det var bilden som gav rubriken, tack Ernst!.
Mittcentrerad har bloggtexten blivit för att jag alltid börjar och slutar med tre asterisker och dom vill jag ha mittcentrerade. Själva textmassan skulle jag gärna ha vänsterjusterad (om den inte har verskaraktär ), får kolla i nästa blogg om det känns "besvärligt" att skifta mellan centrerat och vänsterjusterat format./ Björn T
Det beror på vilka media du läser.
Svar från Khalad 2016-08-26 10:50
Jag tänker ju mest på TV här, men det gäller förfärande många tidningar också, definitivt alla kvällstidningar och såvitt jag kan förstå de flesta lokaltidningar också. Undantagen är väl DN och SvD, men inte ens dom kan ju stanna utanför det allmänna samtalet som till stora delar "styrs" av TV-programmen.
Sen kanske man kan tycka att det bara är för mig att låta bli att titta på TV, men så enkelt är det inte. Det egentliga problemet som jag upplever är inte att jag tycker TV-programmen har låg standard, problemet är att hela samhällsdebatten i mitt tycke tenderar att bli ytlig. / Björn T
Vibybo 2016-08-26 11:40
Jag kan bara uttrycka mig allmänt här, och väldigt försiktigt. Annars blir det lätt en politisk diskussion (som brukar få mig att tänka på apspel), något jag avskyr mest av allt i världen, för det lockar fram hatet hos människor, och troll av alla kulörer. Och ditt missnöje över TV:n kan nog sökas i just detta avskyvärda politiska. Inga makthavere vill bli synade på när håll, och problem som kan besvära makthavare skall helst inte tas upp. Gäller i hela världen.
Svar från Khalad 2016-08-26 12:02
Vill bara säga att jag tycker det är bra att media granskar både företag och organisationer, det har kommit fram mycket den vägen. Tycker bara att också media skulle granskas ibland, de har också en alldeles egen agenda som man inte talar så mycket om, nämligen att nå så många tittare/ läsare som möjligt, dvs att vara populära och det styr deras utbud mer än många inser. Hälsningar/ Björn T
Erik Madsen 2016-08-26 14:50
Hej Björn - här måste jag vara mycket försiktig. Som jag tidigare har skrivit, jag saknar några svenska ord för att kunne  nyansera tillräckligt.
En sak kan jag tillägga - på dansk TV2 finns ett program som kallas "Presse Logen" där 4 representanter (olika individer från gång till gång) från pressen (både print och TV) diskutera de stora senaste nyheter och där de tar en kritisk inställning till hvodan och hur väl (etiskt oss. v.) fallen har behandlats.
Hälsningar. Erik.
PS: Annars håller jag med dig.
Svar från Khalad 2016-08-26 22:09
Låter som Presse Logen tittar med självkritiska ögon på det man gör, det är bra./ Björn T
Ja, det ligger mycket i det du säger.

Kvalitet och djup har ersatts av kvantitet och yta (exponering) , sanning har ersatts av osanning, och alltför ofta är det mesta paketerat som underhållning.

Resultatet syns i form av Brexit, Trump, Putin etc.
- hawk
Svar från Khalad 2016-08-26 22:09
Tack Håkan, du säger det kortare och enklare än jag!/ Björn T



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg