Khalad Photography Blog
100/39 - STOCKHOLM 1957 OCH WOZZECK
***
Stockholm 1957. Om tio år lägger vi om till högertrafik. Nån gång på våren 1957 gjorde vi - mina föräldrar och jag och kanske något av mina syskon, kommer inte säkert ihåg - en tur till Stockholm. Kanske skulle vi hälsa på min storasyster Sigbrit som nån gång på 50-talet gick på Hasselbackens restaurangskola där. Eller så var det bara för att se Stockholm, jag kommer inte ihåg som sagt. Må vara förlåtet, att det var -57 ser jag på negativbladen. Det är drygt ett halvsekel sen, 59 år för att vara exakt. Kanske var det den gången jag var på min första opera, mamma och pappa tyckte jag skulle se en opera, jag gillade musik ju. Och dom köpte biljett till det som gick just då. Det visade sig vara Wozzeck, komponerad av den österrikiske tonsättaren Alban Berg. Och Alban Berg, han var tolvtonsfanatiker. Atonal musik ni vet, Schönberg och dom där. Provlyssna, den finns säkert på Spotify fastän jag inte kollat. Jag gillar fortfarande en del klassisk musik, men har nog inte varit på någon mer opera. Lyssna så tror jag ni förstår.
*
Men Stockholm nå´n gång på vårkanten 1957, det ser ut som mars eller april på bilderna, ingen snö men heller inga löv. Ungefär som just nu. Jag kommenterar inte bilderna, ni känner säkert igen miljön bättre än jag, dom flesta av er. Det är bara stadsbilder, inget på familjen, förutom att min mamma står längst ner i högra hörnet på bild 5.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Så såg det alltså ut, för nästan 60 år sen. Hoppas det blir mer sol Stockholm i morgon än det är på dom här bilderna. Det ser grått ut och beror nog inte bara på att det är gamla bilder, ser rätt gråmulet ut. Trevlig helg!
***
(Och visst måste det väl vara kul att de får nytt liv här i din blogg???)
Obseverar att SL hade rabbatbiljeter vid denna tid också. Fint det här.
Ha de gott
😊
Ha det gott/Stig
Vilken tur att du tog den slags bilder, som alls inte framstod som spektakulära vid fotograferingstillfället. Det finns inte så väldigt mycket, eftersom inte så många hade, och kunde hantera, en lite mer avancerad kamera.
Antar att du mest var fotosugen, och rev av på saker som verkade lite intressanta. Jag gjorde så åtta år senare, och har i dag stor glädje av denna vardags/miljöfotografering.
Minns en del från det besöket, trots att jag inte var så gammal, men ett första besök i huvudstaden var stort då.
Skulle kunna var vår folka som står parkerad på bild 8.
Minns när jag var liten och bodde i en liten norrländsk by, där hälsade man på alla. En obekant tant kom och jag och min kamrat neg och hälsade, sa sedan "Tänk om vi bodde i Stockholm, då skulle vi få niga hela tiden".
Kommer ihåg då alla taxibilar var svarta, minns också då jag flyttade upp till Kiruna och där hade taxibilarna olika färger, så konstigt det såg ut. ;)
Tunnelbanespärrarna och folks klädsel, så kul att se. Guldbilder.
Jag tror så här:
1. Syns på skyltarna (Österlånggatan/Skattgränd). :) Tagen i riktning mot Skeppsbron.
2. Operahuset från Strömparterren.
3. Känns som södra biljetthallen T-centralen.
4. Jag får känslan av gångtunneln under Vasagatan mellan T-centralen och Centralen. Detta stämmer dock inte med 1957, då den invigdes först i slutet av 1958.
5. Källargränd mellan Kungliga slottet och Stortorget. Börshuset på högersidan med Storkyrkan utanför bild närmast. Kyrktornet tillhör Tyska kyrkan.
6. Hamngatan mot blivande Sergels torg.
7. Också Hamngatan med Hamngatspalatset som idag är rivet.
8. Bredvid det som idag är Kungshallen i riktning mot Hötorget. Konserthuset och med första hötorgsskrapan bakom.
9. Centralstationens södra paviljong mitt i bilden med huvudbyggnaden i högerkant. Vasagatan närmast i bild.
Mv/G
Især på det næstsidste billede - Rover P4 fra 1949-1964, denne her ligner en helt ny fra 1955 - VW - en Amazon B16 og en Opel P1. Det sidste billede er der så meget at kigge på og det kunne være biler til et veteranbilsstævne af i dag
Det er en meget flot og interessant serie med historisk værdi.
Med fotohilsen fra Erik.
Sten
Hälsningar Lena
Och bra plåtat! Att ta bilder i sällskap tycker jag ännu är väldigt svårt och då var det ju ingen automatik som hjälpte till med inställningarna.
Bilden med Rovern och Konserthuset och första hötorgsskrapan tog särskilt tag i hjärteroten. Man slipper se riksgropen tack och lov och minns i stället en tid då man hoppades att allt skulle ordna upp sig, det fanns framtidstro då. Och en viss tilltro till att dom som planerade begrep vad dom höll på med. Vilket dom inte hade enligt den uppfattning jag skaffade mig lite senare - Sverige oskadat av kriget rev alldeles självt sina städer.
Hälsn!
https://www.google.se/search?q=S/S+Bore+III&biw=1280&bih=663&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiI_qOM9f_LAhUiQJoKHWKrBSIQ_AUIBigB&dpr=1.5
Tack! Hälsn!
Det dolda fartyget kanske är detta, som ses i denna blogg nu ikväll..!
http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/dag-100-2.htm
Hälsn!