Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

4 KG BILDER - THE PHOTOGRAPHY BOOK

***

Ju mer jag bläddrar, tittar och läser den här boken, desto mer förtjust blir jag över innehållet. En bra bit över 500 fotografer, en bild från varje fotograf. Den vederlägger effektivt att bra bilder ska se ut på ett visst sätt eller måste vara "perfekta". Ursprungligen sammanställd 1997 men i ny utökad och reviderad upplaga från 2014. Ingen djupdykning i någon enskild fotograf, inga tröttsamma levnadsbeskrivningar utan fokus på bilderna, fokus på var och en av bilderna, precis lika mycket på alla. Ingen betygsättning, inga försök att jämföra olika bilder och olika fotografer. En fotograf och en bild på varje sida boken igenom, ca 570 sidor. En kort presentation av varje bild av någon som heter Ian Jeffrey. Säkert personlig tolkning, men dom, presentationerna alltså, passar mig ypperligt, dom säger något om vad som finns i bilden utöver det jag först ser.

*

*

Det finns massor av bilder jag inte sett tidigare och det finns  många jag har sett. Jag noterar med viss förvåning att jag faller extra för många riktigt gamla bilder, bilder från 1800-talet och början av 1900-talet. Som bilden nedan, en daguerrotype från 1851 av fotograferna Southworth och Hawes.

*

Boken leder också mig till många funderingar över bilder och foton as such. Inte ett ord om kamera eller teknik, däremot info om hur den fysiska bilden är gjord. För mig blir hela uppmärksamheten på vad som finns i bilden, inte på fotot eller ens vad det föreställer. Vad finns i bilden? Det blir för mig också uppenbart att jag behöver betrakta varje bild för sig, i en smula lugn och ro, många ser annars väldigt vardagliga och tom innehållslösa ut. Den tiden och den uppmärksamheten får i regel bara (er)kända fotografer. Medan bilderna i forum som FS - bloggar och bildgrupper - får konkurrera med mängder av andra bilder och där tiden per bild ofta handlar om delar av sekunder och där det följaktligen är det lite glättade, snärtiga och häftiga som får uppmärksamheten.

Fin julklapp var det!

***

Inlagt 2016-01-26 12:05 | Läst 2094 ggr. | Permalink
Jepp, dylika böcker är intressanta, upplysande och inspirerande.
- hawk
Kul att du fastnade för Daguerrotypien från mitten av förrförra seklet. Belyser det som jag alltid har hävdat med emfas: När bilden väl ligger på bordet, är det den som gäller! Vad den togs med för kamera blir efter ett litet tag fullständigt ointressant.
Från min tid som antikvarie vid Stockholms stadsmuseum för jag med mig starka minnen av riktigt hållbar fotografi från 1800-talet. Dom var duktiga, gossarna och flickorna på den tiden. Tänk bara på naturfotografer som släpade på en utrustning som vägde uppåt 40 kilo - inerfattande bland annat ett tält för den omedelbara framkallningen av våtplåtar (plåten exponerades alltså i vått tillstånd). Då ville det till att vara Fotograf med stort F.
Så blev jag tvungen att beställa den också... Hehehe. Verkar ju vara i min smak denna.
Eftersom jag håller på med släktforskning så är jag mer eller mindre 'galen' i bilder från 1800-talet och första delen av 1900-talet. Din bok ser verkligen intressant ut. Jag blir sugen på att beställa den här boken.
Verka att vara intressant med många fina bilder Har bara nyare bilder Ha det gott : ) // Gert



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg