Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DOM SVÅRASTE BESLUTEN

***

Dom svåraste besluten är dom jag måste ta ensam. Nästan alltid är det bra att tala med andra innan jag ska fatta beslut, men ibland funkar det inte. Och ibland kanske jag har talat med andra men inte kommit fram till någon slutsats ändå. Jag menar, alla beslut som jag måste, eller vill, fatta måste jag ju ta själv. Och stå för det. Men att ta dom ensam, utan samråd, är svårast. Då är tiden till hjälp. Att inte ha för bråttom. Om jag inte vet, känner mig villrådig, är det oftast för tidigt att ta beslut. Det är lätt att ha för bråttom, jag vill ju så gärna ha beslutet gjort, överstökat. Med tiden (!) har jag lärt mig vänta, vänta tills jag vet. För det är nästan konstigt, så småningom kommer svaret eller övertygelsen om vilket som är rätt, inom mig själv, utan några råd eller försök att hitta svaren på annat håll. I små frågor kan det ta en minut, en timme eller en dag. I stora frågor kan det ta några veckor, några månader eller några år. Men så småningom kommer svaret av sig själv, utan vånda. Helt plötsligt finns det där som det mest självklara i världen. Och jag undrar vad det var jag funderade över.

*

*

***

Inlagt 2016-01-07 22:36 | Läst 1832 ggr. | Permalink
Att ta beslut själv kan helt klart vara svårt vad värre är när
man bär ångest inom sig och inte har någon att delge den.
Bilden känns som när det är mörkt inom mig. Jag vet då
att mörkret inte är negativt för efter det kommer ljuset.
Ha fin dag i morgon
Gun-Inger
Svar från Khalad 2016-01-08 23:26
Bilden är lite mörk, precis som stämningen, tack GIA!/ Björn T
Naturligtvis. Det lär man sig med åren. Beslutsångest är meningslös och improduktiv. Har man tid, så låter man hjärnan jobba i bakgrunden - det gör den så bra, och går igenom oerhört stora erfarenhetsfält. Som du beskriver - rätt vad det är har man fått fatt på svaret, och då ser det självklart ut.
Redan som en ung man lärde jag mig som befäl vid Arméns Fallskärmsjägarskola att man måste kunna ta snabba beslut om nöden verkligen kräver det. Men om man har tid - då skall man aldrig ta snabba beslut, utan utnyttja tiden.
Svar från Khalad 2016-01-08 23:31
Det är klart man måsta ta snabba beslut ibland, men oftast inte sammanhang som jag tänker på. Sen tror jag inte det i första hand är tyst hjärnarbete som gör att vi så småningom har svaret, snarare tvärtom, det är snarare det faktum att vi låter den vara tyst ett tag som gör att vi hittar svaren. / Björn T
Jag är nog för ivrig många gånger, då är det tur att jag har en sambo som stannar upp det hela.
Men många gånger är jag även velig så det förslår, då önskade jag att någon kunde sätta fart på mig.
Så är det stora beslut så bör det nog få ta sin tid.
Bilden förknippar jag med ett lite tyngre beslut.
ing-marie
Svar från Khalad 2016-01-08 23:31
Det är dom svåra besluten som bilden förde tankarna till för mig, tack Ing-Marie!/ Björn T
Oftast är det bäst att saker får ha sin gång och långsamt mogna, men ibland finns inte tiden till det och då måste man fatta snabba beslut även i kanske existentiella frågor och då blir det inte alla gånger så bra till att börja med kanhända. Kan bli lite mörkt som i din bild, men ljuset finns där och kommer åter har jag lärt mig under åren som gått. Svaren på våra livsfrågor stora som små är vi själva närmast genom vår samlade livserfarenhet och kunskap, i vart fall är det så för mig...
Ha det fint
😊
Svar från Khalad 2016-01-08 23:32
Visst är det så, tack Hans-Åke!/ Björn T
Processen fram till ett beslut är bra lärdom inför andra, och kanske ännu svårare, beslut. Så håll processen i gång tills du känner dig redo för beslut. Du är en mycket klok man så du förstår nog vad som är bäst för dig.

Ha det gott
Torbjörn
Svar från Khalad 2016-01-08 23:33
Tack Torbjörn!/ Björn T
Vackert skrivet, jag håller helt med dig. Intuition är underskattat ibland, i dagens samhälle ska allt ske så snabbt med omedelbar behovstillfredsställelse. Saker och ting mognar i sin egen takt.
Svar från Khalad 2016-01-08 23:34
Håller med dig helt och för mig låter det som du är minst lika klok och dessutom inte ens hälften så gammal!/ Björn T
Jag gillar bilden!
Svar från Khalad 2016-01-08 23:35
Tack Lena, uppskattas!/ Björn T
Fin bild, gillar den mycket! Må gott, LO
Svar från Khalad 2016-01-08 23:35
Roligt, uppskattas!/ Björn T
Ja, så är det ju! Men det är ofta lättare att vaska fram sina beslut när man får stöta och blöta tankarna med andra tycker jag. Först då känner jag vad jag egentligen vill. Snyggt mörk bild! Trevlig helg!
Svar från Khalad 2016-01-08 23:36
Tack så mycket Ewa!/ Björn T
Stora och viktiga beslut ska man aldrig ha bråttom med, om det nu går! Har man tid på sig så tror jag alltid besluten blir 'rätt', det sköter liksom 'livserfarenheten' om.. däremot kanske andra människor skulle ta andra beslut med samma förutsättningar, beroende på just deras 'livserfarenhet'.. men allt är ändå rätt, för just den individen! (Tror jag..) Låter i alla fall allvarligt i mina öron..
Hälsn!
Svar från Khalad 2016-01-08 23:37
Tror också det är just så, olika förolika personer men ändå rätt! Tack Jan!/ Björn T
Bilden gillar jag, mycket fin...
😊



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg