Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

A7RII, iPhone och Borrelia.

***

Det är skillnad mellan att veta och att verkligen ta till sig, leva det man (=jag) vet. Så vet jag tex en massa bra saker jag inte gör och en massa dåliga saker jag gör. Som enkelt exempel har jag ju länge vetat att det går alldeles utmärkt att fota med mobilen, ändå gör jag det inte så ofta trots att jag tom bloggat om det nån gång. Eller rättare sagt fotar jag med mobilen bara vid vissa tillfällen, typ då jag glömt eller varit för lat för att ta med en "riktig" kamera. Men skillnaden mellan att veta och leva det man vet gäller inte bara kameror - det är nog ganska mycket som skulle vara annorlunda om vi, och jag, gjorde det lite mer och lite oftare.

*

Eftersom min A99:a börjar ha några år på nacken får tankarna på en ny A7RII ha-begäret att göra sig påmint. Därför är det nyttigt och bra att läsa bloggarna av Peter (Burlin) och Bengt (Bj...) där dom gång på gång visar vad mobilen faktiskt duger till. Visst, det är klart att jag vet alla begränsningar med mobilen, det kanske blir en A7RII så småningom, eller varför inte en A99II, Sony ska komma med info om en ny kamera med A-fattning i november säger sonyalpharumors. Men det är inte det som är det viktiga, det som jag tycker är bra med mobilbildsbloggarna är att fokus blir på bilderna. Jag är själv lite teknikfreak och jag känner att själva BILDEN ibland inte får tillräcklig uppmärksamhet av mig.

*

Det blev inte så mycket fotande alls i eftermiddag, jag var in på ett besök till en hudläkare i Linköping i eftermiddag för att visa ett stort (typ två handflator), rött utslag på benet jag såg i går morse. Det tog honom typ 7 sekunder att konstatera Borrelia. Eftersom jag inte haft några problem med nervpåverkan är det antagligen enkelt fixat, pencillinet är redan uthämtat och första dosen inmundigad så det är inget som stör mig.

*

Men inga nya bilder, alltså tog jag tillfället i akt och passade på att kolla gamla mobilbilder.

*

Förstora gärna!

Säsongsavslutning, Dalhalla, ISO 2500

*

Badbryggan, Korsheden

*

Ja, är det ett asp -eller ett björklöv?

*

Elias uppe i klätterträdet

*

Kanske har ni sett någon av dom förut, kommer inte säkert ihåg. Ha det!

***

Inlagt 2015-10-20 19:08 | Läst 2512 ggr. | Permalink
När de tog ryggvätskeprov på mig vid demensutredningen, kunde de konstatera att jag haft borelia som självläkt.
Fin bild på Elias!
Svar från Khalad 2015-10-20 21:54
Tack Jan-Olof. Visste inte att det syns på ryggmärgsprov, men det finns väl ngt slags antikroppar. kvar./ Björn T
janolof 2015-10-20 22:01
Inte ryggmärgsprov , det tog de ej. De var ju intresserade av vätskan i hjärnan och det kan man komma åt så.
Fin bilder på asplövet men den sista bilden är bäst Ha en skön onsdag : ) // Gert
Svar från Khalad 2015-10-20 21:54
Tack Gert, uppskattas!/ Björn T
Bilden på badbryggan med nyss doppade fötter är så somrig. Jag är mycket nöjd med min A7RII. Mycket fina filer och AF är rejält förbättrad jämfört med A7R. Slutaren är tyst och diskret. Steads Shot fungerar alldeles utmärkt. Jag tycker också att vitbalansen är bättre. Hursomhelst ska det bli spännande att se vad Sony har i bakfickan vad gäller A-fattning.
Svar från Khalad 2015-10-20 21:57
Hej Torbjörn och tack för fin kommentar! Förstår väl att det är en fin kamera och just därför är ha-begäret tydligt. Väntar dock ett tag, dels för att se om det är en fortroendeingivande A-fattningskamera som kommer, dels kanske A7RII:an sjunker lite i pris, än har jag ingen riktig brådska. Hälsningar/ Björn T
Jag gillar formerna på löv och fötter... snyggt att jobba enkelt, bra sett! Det där ha-begäret är farligt, speciellt när man håller på med foto. Musik är en annan hobby hos mig och där är det inte heller bra. Jag intalar mig att det väldigt sällan är kameran som är den begränsande faktorn i mitt bildskapande (har en Canon 7D och en Sony Nex-6). Det är billigare att identifiera begränsningarna hos sig själv. Jag tar inte den typen av bilder som måste vara så superskarpa, eller kräver höga ISO-tal i kombo med ljusstark optik. Jag gillar att grotta ner mig i nå´n nedlagd fabrik och då tar bilderna ändå 25 sekunder att ta :-).

Såg att du bor nästgårds också...

Med vänlig hälsning, Peter
Svar från Khalad 2015-10-20 22:01
Tack Peter, uppskattas! Trivs med min Sony men den har uppenbara brister när det gäller AF som är plågsamt långsam dom gånger jag provar lite på fåglar och även sportande barnbarn. Men objektivt sett är det precis som du säger,9 ggr av 10 är det nog inte kameran som begränsar resultatet, möjligtvis den där 10:e :-) / Björn T
Absolut fina bilder med mobilen, men jag tänker att du skulle kunna åstadkomma detsamma med din A 99 eller tom bättre och med lite efterbehandlingsprogram. Tycker hela resonemanget omkring vilket verktyg man använder för att ta bilden är förlegat, det är ändå fotografen motivet känslan och tillfället som avgör och därefter efterbehandling eller inte. Verkar som effekterna "filtren" har blivit viktigare i bilden än innehållet, skall faen gå ut med storformat i morron, "back to the roots"...
Ha de gott
/Hans-Åke
Svar från Khalad 2015-10-20 22:06
Det är inte det det handlar om, att mobilen skulle vara bättre eller alltid tillräcklig, det handlar om att det ofta går att göra riktigt hyfsade bilder med mobilen dom gånger det är enda kameran som är med och att då hantera den som en kamera, inte bara slänga iväg några slarvbilder med telefon. Och framförallt ta vara på bilderna efteråt, hittills har jag inte ens lagt in dom flesta mobilbilder i datorn, ännu mindre efterbehandlat dom vettiga bilderna så långt det går. Jag vill alltså fota med mobilen OCKSÅ. Tack Hans-Åke och ha det fint!/ Björn T
Vi är nog de flesta av oss mer prylnördar än vi borde vara. Inte minst om vi tänker på miljön. En kamera oavsett hur avancerad den är kräver några ton av insatsmaterial och runt 5 000 liter rent vatten. Många av de komponenter i en mobil eller kamera kräver sällsynta jordmetaller i tillverkningen. Så ju mer sällan vi byter kamera eller mobil desto bättre för miljön. Fast inte för ekonomin. Då är det tvärtom.

Nu borde det ju vara resultatet som räknas och inte så mycket tekniken. Fast det är de små skillnaderna i teknik som vi oftast diskuterar. Samtidigt tror vi att de små skillnaderna skall göra att vi får mycket bättre bilder. Dock kan vi oftast konstatera efter en tid att bilderna från det nya underverket gav liten påverkan på våra bilder. Hur ofta kan vi hävda att antalet fantastiska bilder vi tagit under året blev dramatiskt många fler.

Så javisst kan man leva med att bara fota bara med sin mobil. Det gör ju större delen av Sveriges befolkning redan. Fast det är nog inte en lösning de som som har fotointresse skulle nöja sig med. Mobiler har fortfarande hr några egenskaper som gör bilderna enformiga och att ergonomin är usel.

Bengt (BJ) är också en prylnörd men med en annan inriktning. Han dyrkar det gamla och på så sätt sliter han inte på miljön. Han diggar det som redan har bidragit till miljöförstöringen.

Vi får ofta höra att det är transporter och energikonsumtionen som är boven i dramat. Det är definitivt fel. Det är vår konsumtion som driver både transportsektorn och energikonsumtionen samt mycket annan miljöskadlig verksamhet. Fast detta vill ingen politiker prata om. För hur skall vi då hålla upp sysselsättning och tillväxt.

Så jag kan min hemläxa men har svårt att leva enligt vad jag vet. För mycket prylnörd för de antar jag.

Min senaste uppgradering av 5DMKIII till 5Ds R var trevlig men bilderna i slutändan är ungefär desamma. Inte ens i A2 utskrifter ser jag någon större förbättring. Kameran är trevligare är en förbättrad variant.
Fast skall jag ta i lite så kunde jag nästan ha tagit samma bild med min gamla bettan, 1DMKIIN som är en betydligt tråkigare kamera att jobba med men som tar utmärkta bilder som så länge ljuset är bra .Dessutom är AF utmärkt. Det är först nu Canon är lika bra igen.
Så ja detta är inte lätt. För att ta ett engelsk modernt ordspråk till hjälp. Still confused but on a higher level.

Vi vill alla att våra barnbarn skall ha en dräglig miljö. Fast det kräver att vi ändrar våra konsumtionsmönster nu. Det skall vägas mot att nöja sig med mobilen eller köpa den där lockande A7RII kameran med alla fantastiska egenkaper som den gamla inte hade.
Själv tog som sagt habegäret över och jag betalade 20 000 för att smutsa ner miljön lite till.
Så kunskap är en sak hur vi agerar är en annan.

Dina mobilbilder är jättefina. Fast jag tror inte du skulle nöja dig med det. Är man fotointresserade har man högre ambitioner.
Svar från Khalad 2015-10-20 22:09
Har varken sagt eller tänkt att jag bara ska fota med min mobil. Däremot vill jag fota med den också, och då försöka utnyttja de möjligheter den har. Tack för intressant inlägg och fin bildkommentar!/ Björn T
Vad bra att du kom i väg i tid.
Fina bilder, jag gillar alla
Men den sista är nog bäst
Svar från Khalad 2015-10-20 22:09
Det är jag verkligen glad för! Tack för fin bildkommentar Bengt!/ Björn T
Borrelia är faktiskt nå´t man ska ta på allvar. Bra att du kom iväg .
Köpte en ny mobil i går, efter att envist år efter år haft kvar min knappmobil.
Nu måste jag lära mig den nya bara, det kan ta tid
Marianne
Svar från Khalad 2015-10-20 23:09
Hej Marianne, jag vet. En kompis till ett av barnen hade Borrelia och var dålig under nästan två år, jag har respekt. Det som är besvärligt är att det kan drabba nervsystemet och på den varianten biter pencillin dåligt. Det är minst en, sannolikt två månader sen jag fick bettet och har inga andra effekter än rodnaden och när det bara huden drabbats ska pencillin fungera nästan hundraprocentigt. Men det är klart, säker kan jag inte vara, men jag tänker inte heller gå och oroa mig i förväg. Hälsningar/ Björn T



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg