Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FS-BLOGGAR PÅ GOTT OCH ONT

***

I snart tre år har jag haft stor glädje av FS-bloggen. Men allt oftare börjar jag känna mig otillfredsställd när jag är/ varit härinne.  Det finns självklart en del jag inte är så förtjust i och enkelt vore det att peka ut sånt jag inte gillar och skylla min otillfredsställelse på det. Men så mycket har jag lärt om mig själv att jag vet att känslan oftast beror på att jag är missnöjd med mig själv på något sätt. Med det jag gör, eller med vad jag vill. Eller kanske att jag inte vet vad jag vill, eller är tydlig med det?

*

Oavsett hur det är känner jag att jag behöver deklarera var jag står, inte minst för mig själv. Och jag börjar gärna med temat bra och dåliga bilder, upphov till eviga diskussioner. För mig är det enkelt, det finns inga dåliga bilder. Däremot finns det massor av bilder jag inte gillar och ännu flera bilder som inte intresserar mig. Och en del jag gillar och tycker om såklart.

*

Alla bilder som medvetet visas någonstans finns i något sammanhang. Fotografen har haft ett skäl för bilden, uttalat eller underförstått, eller undermedvetet. Något har ju triggat fotografen att ta bilden. Och något har ju gjort att bilden visas upp, medvetet visas upp, tex här på bloggen. Bilder är subjektiva, liksom vad vi tycker om dom. Så har jag blivit alltmer klar över hur mycket känslan för en bild eller budskapet jag får av bilden betyder för mig. Det är 100 % subjektivt men ändå det helt avgörande om jag vill ge en bild uppmärksamhet eller inte. Det slår mig hur lite uppmärksamhet vi ägnar det - känslan, budskapet - och hur mycket uppmärksamhet vi ger det mindre betydelsefulla, tekniken och kompositionen.

*

På nå´t sätt är det symptomatiskt att vi har fototävlingar. Tänk att bli bäst, komma på första plats, eller få femtio poäng! Jag är bättre än du! Varför har vi inte konsttävlingar? Hur är det, vem är bäst, Leonardo da Vinci eller van Gogh? Eller Picasso rentav? Vem är värd 50 och vem får nöja sig med 30 eller 10?

*

Utställningar är fint. Och samtal kring bilderna likaså, vill ha mer av det i FS. Och framförallt  fler frågor. Vad menar du egentligen? Varför har du gjort så? Det gäller mig också, jag inser att jag ofta både skrivit och kommenterat lite för lättvindigt, utan att tänka efter vad jag gör eller verkligen känner. Ja, just känner. Om jag inte själv vet vad jag känner, vad ska jag då skriva? Fina bilder?

*

Förstå mig rätt nu, jag fattar också, det finns många bloggar där budskapet eller syftet är uppenbart. Bilderna på barnbarnen, semesterresan, vardagstillvaron eller............. Såklart behöver varken jag eller andra alltid djuploda med känslor och outtalade syften. Men till och med där finns bilder att fundera kring och fråga kring.

Alltså, mer samtal, mer dialog och mer frågor, färre omdömen bra - dåligt!

Få se om jag kan bättra mig själv lite till att börja med.

*

*

***

Inlagt 2015-04-02 15:40 | Läst 2784 ggr. | Permalink
Det är tänkvärt det du skrivit. Jag gissar det är många som tänker som du.
Jag är en av dessa. Jag är absolut ingen ensamjury om jag inte blivit ombedd vara det. Har hänt.
Om du skriver om teknik, kameror och andra prylar
då visar det vad många här och samma i andra sammanhang
är intresserade av. Många är inte intresserade av bilder på det sätt du menar.
Trist behöva skriva detta.

Det var samma men mest med de manliga i vår fotoklubb. Vi kvinnor
var mer för vara i mörkrummet diskutera bilder.

Sedan finns det naturligtvis en del som har intresse av både prylar och bilder.

Känslan som bilder förmedlar är kanske inte lätt förstå men de som känner
får en skön upplevelse.
Detta är mina tankar.
Gun-Inger
Svar från Khalad 2015-04-03 15:06
Tack GIA, roligt att du gillar inlägget och vi tycker nog ganska lika! Hoppas du har en bra påsk!/ Björn T
Hej! Björn. Det är nog bra att reflektera över det mesta här i tillvaron, men vad gäller mig själv så går jag mycket på magkänslan när jag lägger in en kommentar, och då är det bilden i sig och inte eventuell teknik som har någon större betydelse. Eftersom jag gillar naturbilder mest så är det oftast sådana bilder som jag kommenterar mest. Och det är väl oftast sådana bilder jag själv lägger in.. Och ibland hinner jag inte kommentera allt jag skulle vilja, tiden räcker inte till.. Skulle behöva vara pensionär! Försöker att inte heller vara alltför "djup", det i sig kan ibland ta lite för mycket energi kan jag känna, man får inte alltid den reaktion man skulle vilja ha på en ev. blogg, tvärtom ibland t.o.m! Kan nästan kännas som en blogg blir oväntat ignorerad ibland.. Men det är rent subjektiva känslor så klart! Så jag struntar i det hela nu!
Hälsn!
Svar från Khalad 2015-04-03 15:14
Tackar Jan, uppskattar dina kommentarer! Det blev lite långt när jag skrev men det jag menar behöver inte alls vara varken långt eller djupsinnigt, tänker ibland att det ibland skulle vara skoj att få en kommentar "Fattar inte, vad menar du med den bilden?" istället för tystnad eller "Ganska snyggt, men varför i herrans namn gick du inte förbi buskarna där innan du knäppte?" istället för bara "Fint". Men jag inser att det gör jag ju ofta inte själv, alltså känner jag att jag inte bord kommentera flera bloggar än dom där jag orkar med att säga något mer än bra eller dåligt.Ha det bra!/ Björn T
Vad gäller fototävlingar så är jag i princip ointresserad, och det gäller musiktävlingar också för den delen. Om man skall diskutera vad som är bra eller dåligt är ju en fråga om tycke och smak. Vad gäller bilder och den tekniska biten så blir jag mer och mer ointresserad. När jag tittar på en bild så försöker jag uppfatta om jag får någon känsla för den, känslan överskuggar allt annat. Det betyder dock inte att innehåll eller teknik är ointressant, men de kommer en bit ner på listan.

Det är riktigt dåligt att Sveriges största Fotosida har en sådan urkass blogg funktion. Ladda upp en bild i taget känns som rena stenåldern och hantering i övrigt är ju inte speciellt uppmuntrande.
Svar från Khalad 2015-04-03 15:17
Hej Ingemar, tack för bra synpunkter! Vi tycker nog inte alltför olika, jag menar inte heller att teknik är ointressant, bara att både jag själv och andra gärna får skriva mer om vad vi spontant känner för en bild, utan egentlig analys.
Ha det fint i påsk!/ Björn T
Det där med bilder är ju så subjektivt det kan bli. Jag har märkt att mina bilder mycket speglar på vilket humör jag är och vem jag är ( eller rättare sagt försöker vara ).Jag är en känslomänniska ut i fingerspetsarna och det avspeglar sig nog på mina bilder.
Vad beträffar tävlingar , så visst känns det väl bra att få fina omdömen, då vet i alla fall jag att jag är på rätt väg . I alla fall tycker väl den det som bedömer.
Sen är det väl så, att man utvecklas med tiden . Det jag tog för några år sen, visade vad som var viktigt för mig då. Det jag tar nu, visar kanske var jag står i dag. Vad jag fotar i morgon, får vi se.
Men, skönheten sitter ju i betraktarens ögon.
Din bild ger inspiration.
Marianne
Svar från Khalad 2015-04-03 15:19
Precis, det är oerhört subjektivt och det är ju det roliga! Och just därför vore det roligt att skriva lite oftare vad vi känner, utan analys.! Tack för fin och uppmuntrande kommentar!/ Och fortsatt fin påsk! / Björn T
Marianne Bengtsson Rosander 2015-04-03 20:27
Vi som är med i kreativitetsgruppen, som jag leder, har det kravet på oss.
Oj, vad man lär sig att få input av andra i både positiv och negativ bemärkelse.
Vi måste kunna förklara oss och tala om vad vi menar och varför.
Vi är och vill vara 20 stycken, men om vi får plats ledig nån gång så....
Marianne
Det där är ju så olika. jag är inte så förtjust i djuplodande analyser, utan föredrar att gå mer på vilken känsla o upplevelse bilden ger mig, och jag känner direkt om jag gillar bilden eller inte. Därför nöjer jag mig oftast med bra kommentarer, skriver inte att bilden är dålig, men ibland har jag haft synpunkter på vad jag ser som förbättringar eller alternativ - inte alltid populärt dock, men en del gillar det. Dina bilder tilltalar mig väldigt ofta, men just denna säger mig inget. Önskar en riktigt Glad Påsk! LO
Svar från Khalad 2015-04-03 15:31
Det jag skrev i bloggen blev ju lite långt men jag menar inte alls att jag önskar det fanns längre och mer djuplodande kommentarer på bloggen, bara att några fler, jag bland dom, kommenterar lite mer om vad vi känner istället för att säga om vi tycker bilden är bra eller mindre bra. Typ "Vad menar du med den bilden?" eller "Varför har du gjort sådär?". Hoppas du vet att jag gillar dina kommentarer för du gör precis det, talar om vad du gillar eller inte gillar, kortfattat och rakt, precis som du gör till bilden här, du säger "Den säger mig ingenting". Det känns inte det minsta negativt, vi bara konstaterar att bilden inte "talar" till dig som den gör till mig. Då kan man ju inte göra några andra kommentarer! Satt vi sen med en öl och snackade kunde jag ju berätta vad jag känner men inte här. Och jag gillar definitivt att ibland få en synpunkt på något du skulle ha gjort annorlunda eller något du gillar speciellt. Alltså, hoppas du inte ändrar ditt sätt att kommentera!/ Björn T
Tänkvärda ord och jag känner på liknande sätt. Jag tycker att Internet inte är så bra ställe att skriva riktig bildkritik på. Det är lätt att det missförstås och tolkas på ett annat sätt än det var tänkt. Därför försöker jag passa mej för att skriva bildkritik, vill helst ta det muntligt och när man kan diskutera bilden. Upplever att många som publicerar bilder på olika forum som FS, Facebook och liknande inte vill ha bildkritik - utan bara bildberöm på sina bilder.
Svar från Khalad 2015-04-03 17:31
Hej Susanne, tack för en trevlig kommentar! Håller med om att Internet nog inte är det bästa stället för bilddiskussioner men det är onekligen väldigt lättillgängligt och därför är vi ju där, både du och jag och några till :-)
Och pratar vi FB och Instagram är det ju uppenbart att många gillanden är viktigt. Beträffande kritik tycker jag det är roligt att få, också sånt som inte bara är bra så länge det inte handlar om att göra ner ngn eller ngt. Jag tog mig nyss friheten att föreslå en av dina bilder lite mörkare och hoppas du talar om vad du ser om/ när du tittar på mina bilder. Önskar dig en glad fortsättning på påsken! / Björn T



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg