Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÄLSKADE PROMENAD - TORSTORP

*

Som för så många av oss är vardagspromenaden viktig för att jag ska må bra. Oftast blir den  i närheten av Finspång - det är ju vardagspromenad jag pratar om. Vägen jag väljer växlar. Men vissa kommer igen oftare än andra. Dit hör Torstorp. Väder och årstid spelar ingen roll, jag hittar alltid både skönhet och sinnesro, och därtill ofta småsaker som jag inte sett eller tänkt på.

*

Framförallt är den omväxlande. Igår var jag ute ett par timmar och när jag gick ut var det klart och straxt under noll och med  en smula snö kvar sen dagen innan men molnen drog in innan jag fått fram kameran. Först klev jag ut på en höstplöjd åker, frusen och svår att gå på

*

Så kommer jag fram till dom stora, öppna ängarna, lätta att gå på när dom för länge sen är slagna och höskörden bärgad (förstora!)

*

Efter att ha njutit av kullarnas mjuka linjer och dom kala lövträden i kontrast går jag in i den avlövade med fortfarande lika täta lövskogen, nästan slyskog, precis bredvid sjön, skogen som på vårarna genljuder av fågelsång och skogen där marken på vårarna är full av blåsippor och vitsippor. Marken är nu täckt av löv och bara den gröna mossan sticker av från det bruna.

*

Här, nära sjön, växer mossan lite överallt, och  så intensiv  är färgen att det gråmulna och skogsskugga inte rår på den (förstora)

*

Som tur är finns en stig genom det området och det är lättgånget och bara att njuta av det naturliga virrvarret runt omkring (förstora)

*

Så passerar jag sommarstugan, den med det gamla äppelträdet utanför tomten, och jag kan inte avstå från att låta dom lika gröna äpplena komma till synes igen

*

När jag så småningom vänder tillbaka går jag rakt över ängarna igen

*

På andra sidan kommer jag in på den lilla vägen

*

Den lilla vägen leder fram till bäcken och gårdarna och just när jag går över bäcken känner jag hur mycket jag tycker om det jag ser - blandningen av natur och kulturbygd, bäcken med de mossiga betongrören, slyn, det höstbruna övervuxna gräset, allt som bara är, inte vacker arrangerat, inte rensat, inte trimmat, inte iordningsställt för att betraktas för sin skönhet,  men som finns där ändå.

*

*

Inlagt 2014-12-15 15:49 | Läst 4854 ggr. | Permalink
De öppna markernas geometrier är sköna att fånga i samspel med ljus och vegetation. Här finns flera fina fynd och så en välplacerad fruktpaus i mitten.
Svar från Khalad 2014-12-15 22:20
Tack Jan-Olof, roligt med dina synpunkter!/ Björn T
Du är en "lykkens pamfilius"
Ett danskt uttryck för en lycklig person.
Med en sådan härlig område och natur.
Den sista bilden väcker minnen från vårt sommarstuga.
Det fanns också en liten ström i en så kallad fall skog (ren natur).
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Khalad 2014-12-15 22:21
På svenska en lyckans ost. Undrar vad pamfilius eg betyder? Men fint är det och det uppskattar jag. Tack Erik!/ Björn T
Finstämda nedtonade och harmoniska tycker jag dina bilder är. Precis som det känns utanför fönstret nu. Fast här I Skåne har vi ingen snö alls. Utan snön eller med bara lite snö är det som vemodet blir tydligt I de svaga ljuset som dagarna bjuder på. Bild två är himlans skön med sina linjer som med sommargrönska kanske inte skulle märkas.
Svar från Khalad 2014-12-15 22:33
Hej Annelie, det glädjer mig extra idag att du gillar dom. Har en sån där period där ...., ja, du vet. Läser "din" bok med nöje. Ofta blir det lite för sent innan jag kommer i säng, så det blir inte så många sidor per kväll, trots att jag är van att sluka böcker. Men den här tror jag mår bra av att läsas lite långsammare och med större eftertanke.. . Det är märkligt vad mycket resurser vi har som vi inte vet om och inte utnyttjar förrän ngt tvingar oss. Läste för ngt år sedan boken My Stroke of Insight, skriven av en kvinnlig hjärnforskare som fick en stor stroke, en aneuerism som brast, precis som vår svärdotter i Gbg fick för några år sedan.
Just för ögonblicket kommer jag ihåg en rad som fick mig att le, ungefär så här sa han
Om vi bara begrep att barn förstår så mycket mer än de säger, än de berättar, medan det är tvärtom med dom vuxna, dom pratar mycket mer än dom förstår....
Önskar dig en bra kväll och vecka/ Björn T
Instämmer med vad Erik skrev: Du är lyckligt lottad. Så ock jag. Det är ovärderligt, att kunna gå ut precis där man bor och fylla lungorna med frisk luft, få nya intryck och rensa tankarna.
Sköna bilder från din vandring gör att jag kan plocka fram egna vandringar från mitt minne, även om jag suttit inne hela dagen.
Ha det bra!
Eva
Svar från Khalad 2014-12-15 22:38
Tack Eva, jag vet. Jag njuter varje dag av att ha min glädje att röra mig fritt. Bildmässigt skulle jag vilja kunna mkt mer, jag har inte riktigt förmågan, men det finns många bilder, också av mina egna, som ger mig mkt glädje och som för mig förmedlar vad jag känner. Hälsningar/ Björn T
Jag bor i ett område som heter Tåstorp så jag hajar till varje gång du bloggar om Torstorp:) För min del så har det blivit dåligt med vardagspromenader under nov/dec, det bör jag ändra på och det känns att kroppen saknar dem. Jag gillar bilder med linjer i och din bild nummer två är en sådan.
Svar från Khalad 2014-12-15 22:39
Hej Ingemar, det förstår jag, det är väldigt lika. Tack för din fina kommentar!/ Björn T
En vacker promenad, jag gillar sånt här väder, även om det är grått o lite småtrist så är det än skön o rogivande stämning att vandra för sig själv med sina egna funderingar, vi svenskar är bortskämda med att ha stora ytor att röra oss på, träffade du nån på din vandring? Jag gissar ingen, eller kanske högst två. Som sagt en fin liten bildserie, må gott, LO
Svar från Khalad 2014-12-15 22:40
Exakt, två! På två timmar. Tack för din kommentar, den glädjer mig!/ Björn T
Det verkar vara en fint område för dina promenader. Nu varade inte snön så länge.
Mossan vid stubben gillade jag mest.
//B-O
Svar från Khalad 2014-12-15 23:03
Tack Bert-Ola, uppskattar din kommentar!/ Björn T
Fina bilder, Björn!
Stubben med mossa och snö plus den på äpplena är dagens favoriter för min del!
/Niklas
Svar från Khalad 2014-12-15 23:04
Tack Niklas, kul att du kommentarer!/ Björn T
Härligt med promenader...man får vara glad så länge benen bär brukar jag tänka emellanåt.
Jag promenerar också ganska ofta, men mest inom tätbebyggt område. Staden är min skog, brukar jag säga...och lite ligger det nog i det. Jag skulle nog välja city istället för skogen om jag var tvungen att välja... men jag gillar förstås ensliga vägar och ängar också. Och öppet hav!!!!

Många fina godbitar bland dina bilder. Tycker att de tre sista harmonierar mycket fint...

God Natt! Ha en bra tisdag...med ny spännande promenad kanske?
/ Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg